More

    Μάρα Χαρμαντά: Μία σπουδαία δυναμική Δημοσιογράφος και Συγγραφέας

    Μάρα Χαρμαντά: Μία σπουδαία δυναμική Δημοσιογράφος και Συγγραφέας

    «Αν κάποιες φορές δεν αρέσει στον κόσμο η αλήθεια που του λέμε, ίσως πρέπει ν’ αλλάξουμε τον τρόπο που του τη λέμε κι όχι την αλήθεια», λέει και σίγουρα αυτόν τον τρόπο να επικοινωνεί σωστά την αλήθεια τον έχει βρει τα τελευταία 18 χρόνια η δημοσιογράφος-συγγραφέας Μάρα Χαρμαντά.

    Το όνειρό της να υπηρετήσει τον χώρο της δημοσιογραφίας ξεκίνησε από τα παιδικά της χρόνια, όταν έγραφε δικά της δελτία ειδήσεων και καλούσε σπίτι της τα παιδιά της γειτονιάς να τους τα παρουσιάσει. Η εισαγωγή της στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς οι επιδόσεις της στις εξετάσεις την έφεραν βαθμολογικά στις πρώτες θέσεις με τις εφημερίδες να τη φιλοξενούν στα πρωτοσέλιδά τους και στις σελίδες τους με συνεντεύξεις. 

    Η πρώτη της δουλειά ήρθε αμέσως μετά την αποφοίτησή της το 2002 στον τηλεοπτικό σταθμό Mega στην εκπομπή «Σήμερα με την Άννα», που παρουσίαζε η μέχρι τότε καθηγήτριά της Άννα Παναγιωταρέα.

    «Το Mega ήταν το πρώτο τηλεοπτικό μου σπίτι, «η πρώτη αγάπη» που δεν ξεχνιέται, ακόμα κι όταν μας πονά. Σ’ εκείνη την επαγγελματική εμπειρία οφείλω πολλά, καθώς ήταν το απαραίτητο απότομο πέρασμα από τη ρομαντική φοιτητική ζωή στην πραγματικότητα του επαγγελματικού στίβου. Δεν θα άλλαζα τίποτα όμως γιατί, όπως και στις μετέπειτα δουλειές μου, είχα την τύχη να γνωρίσω άτομα που με αγκάλιασαν σαν τη μικρή τους αδερφή, αλλά κι άτομα- ελάχιστα ευτυχώς- που προσπάθησαν να μου βάλουν τρικλοποδιές, δίνοντάς μου το πολύτιμο μάθημα ζωής πως η ανασφάλεια που δημιουργεί η έλλειψη γνώσης και ικανοτήτων μεταφράζεται συνήθως σε κακή κοινωνική κι επαγγελματική συμπεριφορά».

    Το 2004 μετά από γραπτές και προφορικές εξετάσεις σε αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά κι έχοντας ολοκληρώσει την ειδίκευσή της ως Σύνδεσμος Επικοινωνίας, θα εργαστεί για μια ξένη εταιρία τηλεοπτικής παραγωγής και θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με ξένους δημοσιογράφους και τεχνικούς για τη μετάδοση και κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι προτάσεις για εργασία σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της Ιταλίας και της Γερμανίας δεν θα αργήσουν να έρθουν, αλλά δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα και γι’ αυτό τις απορρίπτει. Την ίδια χρόνια, στο πλαίσιο Διεθνούς Έκθεσης για τον Τουρισμό, θα προβληθεί στην Αμερική ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε η ίδια στην αγγλική γλώσσα.

    Σε μια περίοδο που οι τηλεοπτικές παραγωγές ανθούν, θα αναλάβει σε μικρή ηλικία την αρχισυνταξία και παρουσίαση ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών σε κανάλια τοπικής κι εθνικής εμβέλειας. Θα ακολουθήσουν πολλές και σημαντικές συνεργασίες με τα πιο γνωστά ονόματα της ελληνικής τηλεόρασης. 

    Το 2011 -τη χρονιά που συμπλήρωσε επτά χρόνια λαμπρής πορείας στο κανάλι Άλτερ- τη βρίσκουμε υπεύθυνη καλεσμένων της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του Γιώργου Αυτιά, έχοντας ήδη εργαστεί ως υπεύθυνη καλεσμένων και ρεπόρτερ σε δελτία ειδήσεων κι έχοντας συνδέσει το όνομά της με την επιτυχημένη πορεία της εκπομπής «το πάρτι της ζωής σου» που παρουσίαζε ο Άκης Παυλόπουλος. Με το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού και την κρίση στον χώρο των ΜΜΕ να είναι πια μεγάλη, στρέφει το βλέμμα της στο εξωτερικό κι αρχίζει να εργάζεται ως ανταποκρίτρια περιοδικού και υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και ΔΣ εταιρίας με έδρα το Μόναχο. 

    Παράλληλα με τις ανταποκρίσεις, το 2013 ξεκινά τη συνεργασία της με τον Κώστα Χαρδαβέλλα για την εκπομπή «Αθέατος Κόσμος» ως συμπαρουσιάστρια και ρεπόρτερ. Μαζί θα συνεργαστούν και για την εκπομπή «Όλοι οι καλοί χωράνε» και πιο πρόσφατα για την «Αρένα της ζωής».

    Το 2014 δημιουργεί τη δική της ιστοσελίδα «το συναπάντημα», (www.sinapantima.gr). Πολύ γρήγορα η ιστοσελίδα θα ξεχωρίσει για το περιεχόμενο και τις συνεντεύξεις των ξένων προσωπικοτήτων που φιλοξενεί: βραβευμένοι επιστήμονες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, μέλη βασιλικής οικογένειας, καλλιτέχνες, πρωταγωνιστές συγκινητικών κι ενδιαφέρουσων ιστοριών. Η ιστοσελίδα ταξιδεύει σύντομα κι εκτός συνόρων και γίνεται- λόγω περιεχομένου- αντικείμενο μεταπτυχιακής εργασίας πανεπιστημίου της Αγγλίας.

    Παράλληλα προχώρησε στη δημιουργία κι άλλης ιστοσελίδας, ανέλαβε την παραγωγή καθημερινής ραδιοφωνικής παραγωγής και την επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών σε κανάλια εθνικής εμβέλειας συνεχίζοντας πάντα τις σπουδές της στον τομέα των Social Media, New Media και του Internet Marketing.

    Τον Νοέμβριο του 2019 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Γυναικεία Γραφή» από τις εκδόσεις Πικραμένος. Μια συλλογή αληθινών ιστοριών με πρωταγωνίστριες γυναίκες που γνώρισε ταξιδεύοντας.

    «Αυτό το βιβλίο κρύβει ένα κομμάτι από τον καθένα μας. Αυτό θέλησα να κάνω κι αυτό με συγκινεί περισσότερο στα μηνύματα των αναγνωστών: Άνδρες και γυναίκες αναγνωρίζουν οικεία τους πρόσωπα, δικά τους χαρακτηριστικά, ταξιδεύουν μέσα από τις σελίδες του, παρασύρονται σε μέρη, εικόνες, μνήμες και φτάνουν στη λύτρωση και την ελπίδα. Γιατί αυτό πρέπει τελικά να αποζητούμε σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε. Να χρησιμοποιούμε εμπειρίες του παρελθόντος ως ερείσματα για να προχωρήσουμε με περισσότερη φόρα κι όρεξη στο μέλλον». 

    Η φιλανθρωπική της δράση είναι έντονη και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει διοργανώσει και παρουσιάσει πολιτιστικά δρώμενα, συναυλίες κι εκδηλώσεις που στόχο έχουν να συγκεντρώσουν χρήματα για κάποιον σκοπό. Επίσης κάθε χρόνο δωρίζει κατασκευές της σε φιλανθρωπικό μπαζάρ Ιδρύματος που βοηθά οικογένειες παιδιών, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και πρέπει να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για επεμβάσεις.

    «Η προσφορά έχει αξία όταν δεν τη διαφημίζουμε. Με συγκινεί το ότι κάθε φορά που προτείνω σε καλλιτέχνες τη συμμετοχή τους σε κάποια βραδιά τέτοιου ενδιαφέροντος, οι απαντήσεις είναι πάντα θετικές και οι χώροι όπου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις είναι γεμάτοι. Σημαίνει ότι δεν έχουμε χάσει την ευαισθησία μας, κόντρα σε μια εποχή που μας προτιμά ουδέτερους χωρίς αισθήματα». 

    Στηρίζει τον Πολιτισμό ενεργά, καθώς πιστεύει ότι εκεί βρίσκονται όλες οι απαντήσεις στα λάθη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία. Έχει αναλάβει την παρουσίαση και την επικοινωνιακή στήριξη πολλών αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων με πιο πρόσφατες την παρουσίαση των μελοποιημένων ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη από τον μουσικό Γ.Αντωνίου, την παρουσίαση των βραβεύσεων προσωπικοτήτων από διάφορους χώρους που οργάνωσε ο συλλόγος αστυνομικών υπαλλήλων Ν.Α. Αττικής και ύστερα από πρόσκληση του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδας κ.Χρυσοστόμου την παρουσίαση της εκδήλωσης μνήμης του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης Παύλου. 

    Τα τελευταία τρία χρόνια ο χρόνος της είναι μοιρασμένος σε επαγγελματικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα και σε ταξίδια στο εξωτερικό, κάνοντας παράλληλα έρευνα σε Γερμανία και Ισπανία για το δεύτερο βιβλίο της.

    Τελευταία άρθρα

    Ρεσιτάλ Πιάνου από τον σπουδαίο νεαρό Πιανίστα Δημήτρη Παπακυριαζή

    Ρεσιτάλ Πιάνου από τον σπουδαίο νεαρό Πιανίστα Δημήτρη Παπακυριαζή

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες “Γεώργιος Τσούκαλης”

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες "Γεώργιος Τσούκαλης" Ο διεθνούς φήμης Ιδιωτικός Ερευνητής κος...

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine.

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine. Αγαπητέ Νίκο,
    14,2k Ακόλουθοι
    Ακολουθήστε

    Προτεινόμενα άρθρα

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας