More

    Συνέντευξη του Εκδότου Νίκου Αμοργιανού στον “Εθνικό Κήρυκα” των Η.Π.Α.

    Νίκος Αμοργιανός: 

    ΄Ενας ανεξάντλητος υπηρέτης της τέχνης και του πολιτισμού

    Της Κατερίνας Πλουμιδάκη 5 Ιανουαρίου, 2020

    Νίκος Αμοργιανός και Κατερίνα Πλουμιδάκη

    Νίκος Αμοργιανός και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος

    Ο Νίκος Αμοργιανός είναι καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, Φωνητικής Αγωγής, Ορθοφωνίας και Τραγουδιού. Εχει διδάξει σε πολλά Ωδεία, ενώ από το 2002-2004 υπήρξε Ιδρυτής Μουσικής Σχολής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Καθηγητής στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Οπλων, λαμβάνοντας εύσημα από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο.

    Ο Νίκος είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια Πιάνου και Ανωτέρων Θεωρητικών, Σόφη Τσάκαλου, και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Στέφανο και τον Χρυσόστομο.

    Ο Νίκος Αμοργιανός βραβεύοντας τον Μίμη Πλέσσα

    Πιο κάτω, ο κ. Αμοργιανός απαντά στις ερωτήσεις του «Περιοδικού» και μας μιλά για το έργο του, την αξιοκρατία, τον ρόλο της Εκκλησίας, τις δραστηριότητές του, καθώς και για τον ευρύτερο οικουμενικό πολιτισμό, στην υπηρεσία του οποίου έχουν θέσει τους εαυτούς τους εκείνος και οι συνεργάτες του.

    Κύριε Αμοργιανέ διατελέσατε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού;

    Με την Φιλαρμονική ως Αντιδήμαρχος Πειραιά

    Από το 2011-2014 διετέλεσα Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πειραιά, είχα την πολιτική εποπτεία του Ληξιαρχείου και Δημοτολογίου, υπήρξα Γενικός Γραμματέας και Μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά, πολιτικός προϊστάμενος όλων των θεάτρων του Δήμου, ενώ υπήρξα και πολιτικός προϊστάμενος, ως Εντεταλμένος Αντιδήμαρχος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, με καλλιτεχνική και πολιτιστική δράση.

    Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνώ και πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερώνυμο

    Ποιες άλλες δραστηριότητες έχετε;

    Υπήρξα Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Παιδικής Χορωδίας του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος Πειραιώς (αφιλοκερδώς), διοργανώνοντας σημαντικές εκδηλώσεις και τραγουδώντας παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου.

    Διετέλεσα Πρωτοψάλτης σε Εκκλησίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, των Ιερών Μητροπόλεων Πειραιώς, Περιστερίου και Γλυφάδας.

    Εχω εκδώσει 16 cd βυζαντινής και ευρωπαϊκής μουσικής και 5 μουσικά βιβλία, ενώ έχω εμφανιστεί ως τενόρος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Rigoletto του Verdi, Ηρώδειο, Παλαί ντε Σπορ Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς.

    Εχω παρουσιάσει το καλλιτεχνικό μου έργο στα ΜΜΕ «Αντέννα», «Alpha», «Star», «ΕΡΤ», σε Ρ/Σ και στον Ημερήσιο Τύπο.

    Εχω συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, όπως οι Μίμης Πλέσσας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Βασίλης Σαλέας, Γλυκερία, Πέτρος Γαϊτάνος, Κώστας Καρράς, Σταύρος Ζαλμά, Μιμή Ντενίση.

    Εχετε λάβει πολλές επαινετικές επιστολές;

    Εχουν εκφραστεί με επαινετικές κριτικές και επιστολές οι Πρόεδροι της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας, Οικουμενικοί Πατριάρχες και οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων, Αλεξανδρείας και Ρωσίας, οι Αρχιεπίσκοποι Αμερικής, Αυστραλίας, Καναδά, οι Πρέσβεις των ΗΠΑ και Τουρκίας.

    Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;

    Αυτό τον καιρό εκδίδω το πανελλήνιο συνδρομητικό περιοδικό Τέχνης και Πολιτισμού «Art & Art Magazine». Μία άκρως δημιουργική ενασχόληση, αφού προβάλλει αφετέρου τις τέχνες και τον πολιτισμό, αλλά αναδεικνύει ταυτόχρονα και κάθε δημιουργική δράση συναδέλφων μουσικών, εικαστικών, ανθρώπων του θεάτρου, της εκκλησίας και γενικά όλων αυτών που αφήνουν το δικό τους καλλιτεχνικό και κοινωνικό στίγμα. Από 1η Ιανουαρίου 2020, Γενικός Διευθυντής είναι ο εθελοντής άνθρωπος του Πολιτισμού μας και διεθνούς φήμης Ιδιωτικός Ερευνητής Γεώργιος Τσούκαλης. Από κοινού λοιπόν και σε συνδυασμό με τους εκλεκτούς συνεργάτες μου, έχουμε θέσει τον εαυτό μας στην υπηρεσία του ευρύτερου οικουμενικού μας πολιτισμού. Γι’ αυτό το λόγο, όσοι εκ των φιλότεχνων συνανθρώπων μας, αλλά και Ελλήνων ομογενών επιθυμούν είτε να αρθρογραφήσουν, είτε να προβάλλουν οιανδήποτε δράση τους, εκδήλωση, δεν έχουν από το να επικοινωνήσουν μαζί μας. artandartmagazine@gmail.com

    Art & Art Magazine

    Τι είδους βιβλία διαβάζετε; Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει;

    Ο λιγοστός χρόνος που έχω να διαχειριστώ καθημερινά, δεν μου δίνει τη σημαντική αυτή πολυτέλεια που πολύ θα επιθυμούσα. Ομως, θα ήθελα να μοιραστώ με το αναγνωστικό σας κοινό ότι είχα την ευκαιρία πριν λίγο καιρό να βρεθώ σε δύο ξεχωριστές παρουσιάσεις βιβλίων, που ομολογώ μού απορρόφησαν λίγο από τον δημιουργικό χρόνο μου και είμαι ευτυχής γι’ αυτό. Δύο σπάνια και ενδιαφέροντα πονήματα δύο εκλεκτών μου φίλων που μπήκαν στη ζωή μου – έτσι ξαφνικά!

    «Δανεικός χρόνος» και «Γυναικεία γραφή». Και τα ονόματα των δύο εκλεκτών συγγραφέων και δημοσιογράφων, το δικό σας και της Μάρα Χαρμαντά.

    Με ενδιαφέρει κάποια στιγμή να καταγράψω τη δική μου πορεία, με λίαν ενδιαφέρουσες πτυχές που πραγματικά θα συζητηθούν πολύ. Μέχρι τώρα έχω συγγράψει πονήματα μουσικολογικού ενδιαφέροντος.

    Πείτε μας για την αξιοκρατία στην Ελλάδα

    Δεν πιστεύω δυστυχώς ότι η «αξιοκρατία» στην Ελλάδα είναι κάτι που θα πρέπει να καμαρώνουμε. Διαχρονικά, έχουμε βιώσει όλοι στενάχωρες καταστάσεις και ίσως ένας από τους λόγους της «φυγής» των Ελλήνων, αλλά και των νέων ανθρώπων, δεν είναι μόνο η κρίση και η ανεργία, αλλά και η Μη-Αξιοκρατία.

    Τώρα, για το αν υπάρχει «σωτηρία», αυτό ας το απαντήσουν οι πολιτικοί μας με το χέρι στην καρδιά. Αν και διαβλέπω να υπάρχει ένα «φως» αισιοδοξίας στη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας μας.

    Υπάρχει πνευματική φτώχεια;

    Επειδή η επαγγελματική μου βιοποριστική ενασχόληση είναι η ιδιότητα του εκπαιδευτικού μουσικού, διατηρώντας Μουσική Σχολή στην περιοχή του Πειραιά, έχω βεβαίως άποψη. Και η άποψή μου είναι ότι πράγματι υπάρχει πνευματική φτώχεια σε μεγάλη δυστυχώς μερίδα ανθρώπων. Αυτό έχει άμεση συνάρτηση με την έλλειψη Παιδείας που επικρατεί και βεβαίως έχει τεράστια ευθύνη η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τα ΜΜΕ και καθοριστικό ρόλο σαφώς έχει κι η ελληνική οικογένεια. Ομως, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει διαχρονικά η Εκκλησία ως θεοσύστατος πνευματικός οργανισμός – ως ζώσα αληθινή πίστη! Αρα κατ’ επέκταση, έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι και στο Εθνος και στην Οικογένεια ο κάθε τοπικός Επίσκοπος και Ιεράρχης ως Ποιμήν και φυσικά ο εκάστοτε Προκαθήμενος και Αρχιεπίσκοπος.

    Με τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ.Σεραφείμ

    Τι αγαπάτε περισσότερο;

    Αγαπώ τον Θεό, που καθημερινά αισθάνομαι έντονη την παρουσία Του και την στήριξή Του, τόσο σε εμένα προσωπικά, όσο και στην οικογένειά μου. Σαφώς αγαπώ τα παιδιά μου και την εκλεκτή σύζυγό μου, ενώ δεν θα μπορούσα να αφήσω εκτός συναισθημάτων την ιδιαίτερη ερωμένη μου, τη Μουσική!

    Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας;

    Ο κάθε άνθρωπος έχει προικιστεί με ένα ή περισσότερα χαρίσματα από τον Δημιουργό Του. Αυτό που θεωρώ αφιλτράριστα σκεπτόμενος ως «δώρο», είναι η ειλικρίνεια! Ισως και γι ’αυτό δεν κάνω για πολιτικός… Το λέω γιατί διετέλεσα Αντιδήμαρχος Πειραιά και πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας σήμερα. Η πολιτική δε με εκφράζει. Δεν μπορώ να υποκρίνομαι, δεν μπορώ το ψέμα και όπως λέει ο αδελφικός φίλος και συνεργάτης Γιώργος Τσούκαλης: «Δεν μπορώ τις δεύτερες σκέψεις!»

    Αν η μοίρα σάς γύριζε την πλάτη, τι θα κάνατε για να την καλοπιάσετε;

    Τίποτα! Εχω μάθει στη ζωή μου πλέον, όλα να τα αφήνω στα χέρια του Θεού! Τόσο απλά.

    Τι συναίσθημα σάς δημιουργεί η καθημερινότητα;

    Το συναίσθημα της δημιουργίας, της δράσης και της προσφοράς!

    Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;

    Ο Νίκος Αμοργιανός βραβεύοντας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά τους Γιώργο Κατσαρό και Βασίλη Σαλέα

    Τον νόμο της «Αγάπης»! Να αγαπάμε τον συνάνθρωπό μας, τον πλησίον μας και να μάθουμε στη ζωή μας να ταυτιζόμαστε με τον πόνο του άλλου, αλλά να χαιρόμαστε και με την ευτυχία του. Αυτό είναι το υπέρτατο αγαθό. Το σωτήριο! Αυτό που δίδαξε ο Χριστός δηλαδή πριν 2000 χρόνια. Ομως, επειδή η αγάπη δεν επιβάλλεται με νόμους, θεωρώ ότι κάποτε θα έπρεπε να υπάρξει ο νόμος της τιμωρίας σε όλους εκείνους που καταπατούν και προδίδουν την εμπιστοσύνη ενός λαού. Που προδίδουν το Εθνος, την Πίστη και τις συνειδήσεις μας!

    Βραβεύοντας τον Γιώργο Χατζηνάσιο με τον Βασίλη Σαλέα

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τόσο εσάς κ. Πλουμιδάκη, όσο και τον «Εθνικό Κήρυκα», για την ευκαιρία που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τους Έλληνες ομογενείς μας και να καταθέσω ένα μικρό κομμάτι της ψυχής μου.

    Τελευταία άρθρα

    Ρεσιτάλ Πιάνου από τον σπουδαίο νεαρό Πιανίστα Δημήτρη Παπακυριαζή

    Ρεσιτάλ Πιάνου από τον σπουδαίο νεαρό Πιανίστα Δημήτρη Παπακυριαζή

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες “Γεώργιος Τσούκαλης”

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες "Γεώργιος Τσούκαλης" Ο διεθνούς φήμης Ιδιωτικός Ερευνητής κος...

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine.

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine. Αγαπητέ Νίκο,
    14,2k Ακόλουθοι
    Ακολουθήστε

    Προτεινόμενα άρθρα

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας