More

    Συνέντευξη του κορυφαίου Ιδιωτικού Ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη

    Γιώργος Τσούκαλης


    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

    ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΝΙΚΟ ΑΜΟΡΓΙΑΝΟ

    1. Κύριε Τσούκαλη, αφού σας ευχαριστήσουμε για την παραχώρηση αυτής   της συνέντευξης στο περιοδικό μας, θα ήθελε να μάθει το αναγνωστικό μας  κοινό, πώς  αρχίσατε να ασχολείστε με αυτό το επάγγελμα και τι ήταν αυτό  που σας συνεπήρε και καταφέρατε να καταξιωθείτε στον χώρο;

    Απ.  Από μικρός ήθελα να γίνω ηθοποιός ή ντετέκτιβ (ηθοποιός ήμουν ατάλαντος) και διάλεξα το δρόμο της έρευνας. Παρακολουθούσα από νεαρός αστυνομικά και κατασκοπευτικά έργα, πολλές φορές έβλεπα μια και δυο φορές τα έργα. Φεύγοντας από το σπίτι μου ανέλυα την κάθε λεπτομέρεια του έργου. Από νεαρή ηλικία είχα εθιστεί στην αδρεναλίνη. Όσο για την καταξίωση ήρθε με δουλεία – δουλειά –δουλειά και αξιοπιστία.

    2.  Έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στον αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας . Πόσα  χρόνια είναι και γιατί θα ρωτούσε κάποιος; Θα μπορούσε ένας κρατικός  μηχανισμός να αντικαταστήσει τον Γιώργο Τσούκαλη και πόσο αποτελεσματικό θα ήταν;

    Απ. Τυχαία ξεκίνησε η ενασχόληση μου για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας. Βρισκόμουν στο Ντίσελντορφ της τότε Δ. Γερμανίας (δεν είχε πέσει το τείχος του Βερολίνου), όταν άκουσα συζήτηση από Έλληνες οδηγούς φορτηγών για κάποια αρχαία που κατείχαν στα Μέγαρα. Επιτήρησα τους οδηγούς μαθαίνοντας λεπτομέρειες κι όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, ενημέρωσα το τμήμα προστασίας πολιτιστικής κληρονομίας. Όμως ο δ/ντής της Μεσημβρινής, Γιώργος Μπέρτζος με παρότρυνε να ασχοληθώ κι ο ίδιος. Έτσι άρχισα να διαπιστώνω ότι η αδρεναλίνη της συγκεκριμένης έρευνας είναι ξεχωριστή. Έκτοτε έβαλα στόχο να φτάνω τις 100-200-1000 αρχαιότητες και τελικά σήμερα έφτασα τις 16077 αρχαιότητες που παρέδωσα στην πολιτεία. Με την ΕΛΑΣ έχω άψογη συνεργασία γιατί δεν μπαίνω στο χώρο της και υπάρχει αλληλοσεβασμός. Σίγουρα ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερος.

    3. Έχετε αναλογιστεί κάποιες στιγμές της ζωής σας, πόσο σημαντική είναι η προσφορά σας στον Πολιτισμό της χώρας μας;

         Απ. Όχι δεν έχω αναλογιστεί γιατί θεωρώ ότι κάνω το αυτονόητο. Το να      προστατεύεις την πολιτιστική σου κληρονομιά είναι χρέος όλων μας, άρα κάνω   αυτό που πρέπει, αυτό που μου επιβάλλει το πατριωτικό συναίσθημα.

    4. Ο Γιώργος Τσούκαλης έχει προσδοκίες, όνειρα, στόχους;

    Απ. Ναι και προσδοκίες  έχω και όνειρα,  γιατί η πολιτιστική κληρονομιά είναι η ταυτότητα ενός λαού, το διαβατήριο για το ταξίδι στο μέλλον. Λαός χωρίς ταυτότητα είναι σαν τους Βόρειους γείτονες που ψάχνουν πλαστό διαβατήριο από την Μακεδονία μας

    για να πορευθούν στο μέλλον.

    Γιώργος Τσούκαλης

    5. Πρόσφατα, είχαμε τη χαρά και την τιμή να σας έχουμε κοντά μας  στον Β΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και μάλιστα στα Βραβεία Προσωπικοτήτων «Δημήτρης Μητρόπουλος», βραβεύσατε εκ μέρους του Art & Art Magazine την σπουδαία κυρία του Πειραιά Ειρήνη Νταϊφά. 

    Πόσο ιδιαίτερη βραδιά ήταν αυτή για εσάς;

    Απ. Κατ’ αρχάς τα συγχαρητήρια μου γιατί ήταν μια σπουδαία εκδήλωση πολιτισμού. Σίγουρα ένιωσα ευτυχής ανάμεσα σε σπουδαίες προσωπικότητες της χώρας και η τιμή να βραβεύσω την φίλη Ειρήνη Νταϊφά ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Με τον αείμνηστο πατέρα της  Σταύρο Νταϊφά συνεργάστηκα κατ’ επανάληψη και ως εκ τούτου η χαρά μου ήταν διπλή.

    6.Μία ευχή που θα θέλατε να δώσετε για την Ελλάδα μας, τον Πολιτισμό μας και τη νέα γενιά που έρχεται να κατακτήσει το μέλλον.

    Απ. Η Ελλάδα είναι υπερδύναμη στον Πολιτισμό και αν αναδείξουμε σωστά και με πάθος την πολιτιστική μας κληρονομιά η Ελλάδα θ’ αρχίσει την ανοδική πορεία. Ο πολιτισμός θα γίνει εφαλτήριο ανάπτυξης και η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι στη θέση που τις αξίζει. Δεν είναι τυχαίο που η UNESCO έχει στο λογότυπο της τον Παρθενώνα.

    Τελευταία άρθρα

    Ρεσιτάλ Πιάνου από τον σπουδαίο νεαρό Πιανίστα Δημήτρη Παπακυριαζή

    Ρεσιτάλ Πιάνου από τον σπουδαίο νεαρό Πιανίστα Δημήτρη Παπακυριαζή

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες “Γεώργιος Τσούκαλης”

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες "Γεώργιος Τσούκαλης" Ο διεθνούς φήμης Ιδιωτικός Ερευνητής κος...

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine.

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine. Αγαπητέ Νίκο,
    14,2k Ακόλουθοι
    Ακολουθήστε

    Προτεινόμενα άρθρα

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας