More

    Συνέντευξη της Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως

    Νίκη Κεραμέως

    Συνέντευξη της Νίκης Κεραμέως στον Νίκο Αμοργιανό

    Κυρία Κεραμέως,

       Ευχαριστούμε θερμά για αυτή την εκ βαθέων συνέντευξη στο πανελλήνιο περιοδικό Τέχνης & Πολιτισμού Art & Art Magazine.

    1.  Για να γνωρίσει ο κόσμος την Νίκη Κεραμέως, η οποία για όσους δεν το ξέρουν, έχει μία περισπούδαστη γνώση και προσωπικότητα, ποια ήταν τα πρώτα σας βήματα στην πολιτική και τι σας συνεπήρε για να ακολουθήσετε αυτό τον δρόμο;

    Ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια κ. Αμοργιανέ. Πάντα ασχολούμουν με τα κοινά, από μαθήτρια σε μαθητικούς συλλόγους, εν συνεχεία ως νεαρή δικηγόρος στη Νέα Υόρκη προσφέροντας αφιλοκερδώς νομικές υπηρεσίες σε ομάδες αστέγων, και αργότερα στην Ελλάδα ως ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Δεσμός». Αλλά η κεντρική πολιτική σκηνή έχει, εκ των πραγμάτων, ένα άλλο βάρος. Αποφάσισα να μπω στον πολιτικό στίβο, γιατί πιστεύω στη δύναμη της συμμετοχής, στην αξία της προσφοράς, αλλά και στις μεγάλες δυνατότητες που έχει η χώρα μας. Με αυτό το σκεπτικό, και με αίσθημα ευθύνης, αποδέχτηκα την εξαιρετικά τιμητική πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Και με την ίδια συνέπεια και εργατικότητα θα αγωνιστώ για να αλλάξει η χώρα σελίδα, από τη σημερινή θέση ευθύνης, που μου εμπιστεύτηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι η εύκολη λύση να κρίνουμε τα κακώς κείμενα από τον καναπέ του σπιτιού μας, περιμένοντας κάποιον άλλον να φέρει την αλλαγή που ονειρευόμαστε. Πιστεύω ότι και η νέα γενιά οφείλει να αναλάβει ευθύνες και να μην στέκεται παθητικά απέναντι στις εξελίξεις. Και ότι η πολιτική συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και επιτάσσει τη συμπόρευση όλων μας. Σε αυτό επιθυμώ να συμβάλω κι εγώ, με όραμα και επαγγελματισμό.

    2.   Η Παιδεία σε αυτή τη χώρα «νοσεί»! Τι «πνοή» οραματίζεστε να δώσετε και ποια τα άμεσα σχέδιά σας;

    Στη Νέα Δημοκρατία, πιστεύουμε ότι η πιο σημαντική επένδυση για τη χώρα, με πραγματικά μακροπρόθεσμα οφέλη, είναι η επένδυση στην Παιδεία. Μεταξύ των προτεραιοτήτων μας είναι να ενισχύσουμε σημαντικά την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, με στόχο να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Θα απελευθερώσουμε το δημόσιο σχολείο από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Υπουργείου Παιδείας, οργανωτικά και διοικητικά, θα δώσουμε έμφαση στην καλλιέργεια των ήπιων και των ψηφιακών δεξιοτήτων, δείχνοντας παράλληλα περισσότερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς. Θα ενισχύσουμε το θεσμό των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων. Κεντρική προτεραιότητα, επίσης, η ανάκτηση του αυτόνομου παιδαγωγικού ρόλου του Λυκείου. Στην ανώτατη εκπαίδευση, τα Ιδρύματα γίνονται πραγματικά αυτοδιοικούμενα και εξωστρεφή, με παράλληλη ενίσχυση  των πολιτικών διασύνδεσής τους με την αγορά εργασίας. Ο χώρος της Παιδείας επλήγη περισσότερο τα τελευταία χρόνια από τη νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας, την αποθέωση της οκνηρίας και της τύχης, τη δαιμονοποίηση της αριστείας. Αυτά πρέπει πρωτίστως να αντιστραφούν. Να εμπεδωθούν οι αξίες της σκληρής δουλειάς, της αυτοβελτίωσης και της επιβράβευσης της προσπάθειας να υπερβαίνουμε διαρκώς τον εαυτό μας και να γινόμαστε καλύτεροι.

    3.   Ποια η σχέση σας με την Εκκλησία; Ενστερνίζεστε την άποψη ότι, Πολιτεία και Εκκλησία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Έθνους μας και θα πρέπει να έχουν τον ίδιο «βηματισμό» προς όφελος της κοινωνίας και μάλιστα σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε τα τελευταία χρόνια;

    Ασφαλώς και η Εκκλησία συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας. Η αναθεώρηση του Συντάγματος δυστυχώς αποτέλεσε, στα χέρια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ψηφοθηρικό και επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Η Νέα Δημοκρατία έχει διαμηνύσει την αντίθεσή της ως προς την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος περί σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας. Το άρθρο 13 του Συντάγματος κατοχυρώνει τη θρησκευτική ελευθερία, ενώ οι όποιες εκκρεμότητες των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας θα μπορούσαν να επιλυθούν με νομοθετικό τρόπο. Στα δύσκολα χρόνια που διανύουμε, η Εκκλησία με το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, παρέχοντας πολύτιμη συνδρομή σε συμπολίτες μας. Πολιτεία και Εκκλησία στη χώρα μας συμβαδίζουν αρμονικά.

    Νίκη Κεραμέως

    4.  Τι μπορούν να προσβλέπουν οι νέοι μας σήμερα, όχι μόνο μέσα από την δική σας πολιτική, αλλά και από την ίδια μας την πατρίδα;

    Η Νέα Δημοκρατία έχει σχεδιάσει οριζόντιες πολιτικές για τους νέους της χώρας μας, προκειμένου να ανακτήσουν την ελπίδα τους, να αισιοδοξούν για ένα μέλλον με προοπτική, και να μείνουν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα. Επιπλέον, το πρόγραμμά μας αποσκοπεί στο να κινητροδοτήσει νέους που έχουν φύγει στο εξωτερικό να επαναπατριστούν, σε μία προσπάθεια αναστροφής του φαινομένου της διαρροής εγκεφάλων (“brain drain”). Μεταξύ άλλων, προτείνουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, ώστε οι νέοι μας να έχουν μεγαλύτερο εισόδημα με προοπτική αύξησης κάθε χρόνο. Συνδέουμε τα πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας, ώστε τα πτυχία να αποκτήσουν επιτέλους αντίκρυσμα και οι πτυχιούχοι να μπορούν να βρουν δουλειά. Για τη δημιουργία οικογένειας, παρέχουμε στήριξη σε δύο ευρύτερους άξονες: αφ’ ενός, φορολογικά και οικονομικά κίνητρα, όπως το επίδομα 2.000 ευρώ και η μείωση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί., αφ’ ετέρου, προώθηση πιο ευέλικτων μορφών εργασίας για τους νέους γονείς και παροχή των αναγκαίων δομών -π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί-, καθώς και άλλα μέτρα. Στηρίζουμε ενεργά τις επενδύσεις, δημιουργώντας νέες δουλειές, άρα και προοπτική εργασίας. Δίνουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις να διανέμουν κέρδη και στους εργαζόμενους, με παράλληλη προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Θέλουμε να βγει επιτέλους ο τόπος από τη μιζέρια. Θέλουμε να αποδείξουμε στη νέα γενιά πως η Ελλάδα της κρίσης που γνώρισε δεν είναι η μόνη Ελλάδα που υπάρχει. Γιατί οι νέοι μας αξίζουν τα καλύτερα και οφείλουμε να τους τα προσφέρουμε.

    5.  Μία ευχή για τη γενιά που οραματίζεστε, για την Παιδεία και τον Πολιτισμό μας, που είναι η τροφή της ψυχής του ανθρώπου. Και τέλος, μία ευχή για το πανελλήνιο συνδρομητικό περιοδικό Τέχνης και Πολιτισμού Art & Art Magazine.

    Στη νέα γενιά, εύχομαι από καρδιάς να προοδεύει και να επιδιώκει διαρκώς να καλλιεργεί και να εξελίσσει τις κλίσεις της. Επίσης, να συμμετέχει στα κοινά και να μην παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις να την προσπερνούν. Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να αναλάβουμε ευθύνες, να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον μας.

    Για την Παιδεία και τον Πολιτισμό μας, θα ευχηθώ να βρουν τη θέση που τους αξίζει στη χώρα μας και διεθνώς, γιατί συνιστούν το διαφοροποιητικό μας στοιχείο μεταξύ των εθνών του κόσμου και τη διαχρονική κληρονομιά μας. Εύχομαι στο περιοδικό σας κ. Αμοργιανέ να συνεχίσει να προάγει τις τέχνες και τον πολιτισμό και να προσφέρει στο αναγνωστικό του κοινό γνώση και τροφή για σκέψη.

    Τελευταία άρθρα

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες “Γεώργιος Τσούκαλης”

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες "Γεώργιος Τσούκαλης" Ο διεθνούς φήμης Ιδιωτικός Ερευνητής κος...

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine.

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine. Αγαπητέ Νίκο,

    Μουσική Ημερίδα με σπουδαίους επιστήμονες πραγματοποιεί το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

    Μουσική Ημερίδα με σπουδαίους επιστήμονες πραγματοποιεί το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
    14,2k Ακόλουθοι
    Ακολουθήστε

    Προτεινόμενα άρθρα

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας