More

    Άρθρο της Ειρήνης Νταϊφά

    Νέοι και Πολιτισμός

    Ειρήνη Νταϊφα

    Η έννοια του Πολιτισμού είναι ευρύτερη και πολύ πιο περιεκτική από αυτή που συνήθως του αποδίδεται. Για την ακρίβεια ως Πολιτισμός νοείται: «Το σύνολο των ενεργειών του ανθρώπου με τις οποίες πραγματώνει τις υλικές και πνευματικές αξίες. Ο Πολιτισμός περιέχει κάθε οικονομική, διανοητική, κοινωνική, πολιτική και ηθική ανάπτυξη ενός λαού. Αποτελεί την διαπαιδαγώγηση, τη μόρφωση και τον εξευγενισμό της ζωής του, με την καλλιέργεια και την ανάπτυξη των επιστημών, των γραμμάτων, των τεχνών, των πνευματικών και ηθικοκοινωνικών αξιών του».

    Ο Πολιτισμός είναι μοχλός Ανάπτυξης για την Κοινωνία και την Οικονομία μιας χώρας. Οι σύγχρονες ανάγκες γνώσεων και δεξιοτήτων και σε ποιο βαθμό ανταποκρίνεται σήμερα η Οικογένεια και η Εκπαίδευση, παρέχοντας τα ερεθίσματα και τις γνώσεις στους πολίτες του αύριο, είναι το μεγάλο ζητούμενο της εποχής.

    Η πρόσφατη δεκαετία της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα μας, επηρέασε σημαντικά τόσο την παραγωγή Πολιτιστικού προϊόντος, όσο και τη σχέση των παιδιών και των νέων με τον Πολιτισμό. Η δημοσιοποίηση  ερευνών που αναδεικνύουν τις επιλογές του συγκεκριμένου κοινού για τον Πολιτισμό, τι κερδίζει την προσοχή του, τι βρίσκει ενδιαφέρον και τι αδιάφορο, συνήθως καταλήγουν σε μη ενθαρρυντικά συμπεράσματα, γιατί ενώ υπάρχει ευρύτατη και πολυποίκιλη προσφορά, η πλειονότητα δεν ανταποκρίνεται και στέκει αδιάφορη μακριά.

    Ασφαλώς η οικονομική κρίση επηρέασε τον τρόπο ζωής και τις επιλογές όλων, δε μπορεί όμως να θεωρηθεί και ο μοναδικός παράγοντας που σηματοδοτεί το όποιο κενό μεταξύ Νεολαίας και Πολιτισμού. Ο κόσμος μας, άρα και οι Πολιτισμικές εκφάνσεις αλλάζουν και όλοι πρέπει να προσεγγίσουμε με ιδιαίτερη προσοχή αυτή την αλλαγή. Βρισκόμαστε

    μπροστά σε ένα καινούργιο κεφάλαιο των υλικών και πνευματικών αξιών που οδηγούν σε μια νέα πραγματικότητα, σε ένα ψηφιακό μέλλον που εδραιώνεται και δημιουργεί διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας και επαφής.

    Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι που θα ωθήσει ή θα απομακρύνει τους νέους από τον Πολιτισμικό παρελθόν, παρόν και μέλλον τους, σημαντικός θα είναι ο ρόλος των ίδιων των Δημιουργών, που εκτός από την προσωπική τους αναζήτηση πρέπει να βρουν διαύλους επικοινωνίας  με τη νέα γενιά, αλλά και της Οικογένειας και των Εκπαιδευτικών που έχουν την ευθύνη, αλλά και την υποχρέωση να οδηγήσουν παιδιά, εφήβους και νέους σε μια σύγχρονη δημιουργική  πραγματικότητα.  Το εγχείρημα αναμφίβολα δύσκολο, αλλά μόνο αν πεισθεί η Νεολαία ότι ο Πολιτισμός δημιουργεί ένα περιβάλλον ελευθερίας και δημιουργικότητας, που μέσα από τη συμμετοχή και τις συνεργασίες θα την ωθήσει να αναζητήσει τους δικούς της κώδικες Πολιτιστικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης.

    Κάτω από το πρίσμα της Παγκοσμιοποίησης που κυριαρχεί στην εποχή μας και  προβάλλοντας παράλληλα στους νέους  την εικόνα της σύγχρονης  δημιουργικής Ελλάδας, ο Πολιτισμός δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες, για να ενστερνιστούν και να αναπτύξουν ιδεώδη όπως οι ηθικές αξίες, η κοινωνική νοημοσύνη και η οικολογική συνείδηση.

    Ειρήνη Στ. Νταϊφά

    Ceo STAVROS DAIFAS MARITIME CORP. S.A.

    Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού Δήμου Πειραιά

    Πρόεδρος Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά   

    Τελευταία άρθρα

    Ρεσιτάλ Πιάνου από τον σπουδαίο νεαρό Πιανίστα Δημήτρη Παπακυριαζή

    Ρεσιτάλ Πιάνου από τον σπουδαίο νεαρό Πιανίστα Δημήτρη Παπακυριαζή

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες “Γεώργιος Τσούκαλης”

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες "Γεώργιος Τσούκαλης" Ο διεθνούς φήμης Ιδιωτικός Ερευνητής κος...

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine.

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine. Αγαπητέ Νίκο,
    14,2k Ακόλουθοι
    Ακολουθήστε

    Προτεινόμενα άρθρα

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας