Γιώργος Τσούκαλης: Ο πήχης για μένα είναι πολύ ψηλά.
Της Κατερίνας Πλουμιδάκη
Ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής, κατασκευαστής, οικονομολόγος και συγγραφέας, Γιώργος Τσούκαλης, είναι εδώ και τριάντα χρόνια στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των ιερόσυλων και των αρχαιοκάπηλων. Ίδρυσε την εταιρία ιδιωτικών ερευνών «JET-SET Private Investigations». Η έδρα της εταιρίας του βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου 58, Αθήνα.
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 22/02/1957. Ο παππούς του, Ματθαίος Μάνθου, υπήρξε αθλητής, Βαλκανιονίκης.
Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και ξένα έντυπα σε σχέση με τη δουλειά του.
Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου για την Καταπολέμηση της Αρχαιοκαπηλίας.
Με την ομάδα του ασχολείται εθελοντικά 33 χρόνια με την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και έχουν παραδώσει 16.619 αρχαιότητες στο ελληνικό κράτος -εκεί όπου ανήκουν.
Τα χόμπι του είναι τα ταξίδια και ο αθλητισμός.
-Ήσασταν τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση που έγινε για την πίτα του Ηπειρώτη.
Τιμήθηκα στις 25/2/24 από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας. Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα Μαρτυρικά Χωριά της Ηπείρου και έγινε στο στάδιο Ειρήνης και φιλίας το οποίο ήταν και κατάμεστο από κόσμο.
Είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση της Ηπειρωτικής Αποδημίας, που διοργανώνεται από την «Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (Π.Σ.Ε.) και συμμετείχε μεγάλο πλήθος καλλιτεχνών, συλλόγων και χορωδιών από όλη την Ήπειρο.
Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, υπουργοί και βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων. Την πλακέτα με την οποία τιμήθηκα μου παρέδωσε η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Την τιμή αυτή την οφείλω στο δ/σ της συνομοσπονδίας και ιδιαίτερα στον πρόεδρο Μάκη Κιάμο. Τη βράβευσή μου την αφιέρωσα στον αείμνηστο δημοσιογράφο Γιώργο Μπέρτσο ο οποίος ήταν εκείνος που με μύησε στον αγώνα ενάντια στην αρχαιοκαπηλία.
Ήταν μία πολύ συγκινητική βραδιά
γιατί αυτή η βράβευσή μου έγινε από πατριώτες μου και αυτό έχει πολύ ψηλή θέση στην καρδιά μου.
-Περιγράψτε μας την εκδήλωση της Silver Alert για τον αείμνηστο δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ.
Έγινε πρόσφατα μια εκδήλωση της Silver Alert για τον Γιώργο Καραϊβάζ. Ο Οργανισμός Αναζήτησης Εξαφανισθέντων Ατόμων -Υπηρεσία Silver Alert- πραγματοποίησε στις 26 Φεβρουαρίου 2024 στην ΕΣΗΕΑ εκδήλωση αφιερωμένη στον αείμνηστο δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ.
Στο πλαίσιο της λαμπρής και ιδιαιτέρως συγκινητικής εκδήλωσης σαν Επίτιμο μέλος και Πρέσβης Καλής Θέλησης της Υπηρεσίας Silver Alert, τους ανακοίνωσα την επιθυμία από την πλευρά του Οργανισμού να δημιουργηθούν τα «Βραβεία Γιώργος Καραϊβάζ» σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ, τα οποία θα απονέμονται σε ετήσια βάση σε δημοσιογράφους για το έργο και το ήθος τους.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Γεράσιμος Κουρούκλης, τόνισε ότι η εκδήλωση θα γίνεται κάθε χρόνο την 9η Απριλίου, ημέρα της δολοφονίας του αείμνηστου δημοσιογράφου ως ένα εναλλακτικό μνημόσυνο.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς η εικαστικός Λιλίκα Αρνάκη παρέδωσε ένα πορτραίτο που φιλοτέχνησε από κοχύλια στην σύζυγό του αδικοχαμένου δημοσιογράφου, Στάθα, η οποία με τη σειρά της το παρέδωσε στον αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Γιώργο Γαβαλά για να κοσμεί για πάντα τους χώρους της Ένωσης συντακτών.
Ο Γεράσιμος Κουρούκλης, υπηρετεί με πάθος και συνέπεια τον οργανισμό, και γι’ αυτό τον ευχαρίστησα δημόσια που έκανε δεκτό το αίτημά μου, να απονέμονται κάθε χρόνο βραβεία σε δημοσιογράφους εις μνήμην του Γιώργου Καραϊβάζ ο οποίος δολοφονήθηκε για τα ιδανικά του και για τα πιστεύω του.
Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ενώπιον πλήθους κόσμου συντόνισε η Μάγδα Τσέγκου. Βραβεύτηκαν δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων ήταν η Λίνα Κεκέση από το «Πρώτο Θέμα», ο Βασίλης Λαμπρόπουλος από το «ΒΗΜΑ» και τα «ΝΕΑ», ο Γιώργος Σόμπολος, η Τασούλα Παπανικολάου, ο Αλέξανδρος Γίγος από το Star, ο Σπύρος Λεβιδιώτης, ο Μανώλης Ασαριώτης από τον ANT1, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης Γιώργος Καρτσάκης, ο πρόεδρος της ΟΦΚΑΘ Χρήστος Ράμος, ο πρόεδρος της IPA στρατηγός Βλάσσης Βαλάτσος, ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης και η εικαστικός Λιλίκα Αρνάκη.
Κεντρικό σύνθημα και βασική ευχή της βραδιάς ήταν μια φράση:
«Να μην χυθεί άλλο αίμα δημοσιογραφικό» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η σύζυγος του Γιώργου Καραϊβάζ, Στάθα.
-Η υπόθεση με τις 16χρονες απο το Παγκράτι είχε αίσιο τέλος χάρη σε σας.
Η υπόθεση αυτή είχε απασχολήσει εδώ και αρκετό καιρό το πανελλήνιο. Μετά την 16 χρονη Σάρα που βρέθηκε στην αγκαλιά των δικών της στο τέλος της περασμένης χρονιάς
βρέθηκα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τα καλά νέα και για την Αναστασία. Και η δεύτερη 16χρονη βρίσκεται πλέον στην αγκαλιά της οικογένειάς της.
Ευχαρίστησα τους συνεργάτες μου αλλά και τον 18χρονο Τόνυ για την πολύτιμη βοήθεια του στη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Ο θείος της δεύτερης δεκαεξάχρονης εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του προς εμένα για το έργο μου και για τη συμβολή μου στην επίλυση της δύσκολης αυτής υπόθεσης που εξελίχθηκε σε θρίλερ το οποίο όμως είχε αίσιο, ευτυχώς, για κάθε εμπλεκόμενο, τέλος.
-Έχετε αντιμετωπίσει πλήθος δυσκολιών στην μακρόχρονη καριέρα σας.
Στην μακρόχρονη επαγγελματική μου διαδρομή, διατηρώ διαρκώς μια σχέση σεβασμού με τον κίνδυνο και έχω βιώσει ακραία περιστατικά.
Από μικρός ήθελα να γίνω ιδιωτικός ερευνητής, έτσι κατά τα φοιτητικά μου χρόνια αναλάμβανα υποθέσεις σαν ερευνητής ενώ παράλληλα εργαζόμουν σε οικοτροφεία.
Η μητέρα μου δεν ήθελε να ακούσει για το επάγγελμα του ντεντέκτιβ μια και είχε κακή φήμη. Όταν έμαθε ότι κάνω αυτή τη δουλειά -γιατί είχα περάσει σε μια δημόσια υπηρεσία- επί έξι μήνες δεν μου μιλούσε. Δεν μπορώ να πω, είχε τα δίκια της.
Τα πρώτα χρόνια έκανα δουλειές αρκετά επικίνδυνες. Πήγαινα στην Τουρκία για κληρονομικές υποθέσεις και είχε κινδυνέψει η ζωή μου κατ’ επανάληψη.
Μια φορά στην Κύπρο, αν είχε αργήσει η αστυνομία για πέντε λεπτά, δεν θα υπήρχα τώρα μια και οι κακοποιοί έψαχναν παντού να μας βρουν. Είχαμε κρυφτεί σε έναν υπόνομο και εκείνοι ήταν με τα όπλα στο χέρι, ψάχνοντας. Εάν μας έβρισκαν δεν υπήρχε καμία περίπτωση να ζήσουμε και το ξέραμε. Σε μια κλωστή κρεμόταν η ζωή μας.
Πάντως η εξιχνίαση της υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας των αρχαίων της Κορίνθου είναι ένα προσωπικό στοίχημα που έβαλα και κέρδισα.
-Το επάγγελμά σας είναι ιδιαιτέρως συνυφασμένο με τον κίνδυνο.
Ναι, το επάγγελμα αυτό είναι ούτως ή άλλως συνυφασμένο με τον κίνδυνο. Εθίζεσαι όμως πλέον στον κίνδυνο. Όταν μπαίνεις στα χωράφια κάποιων κακοποιών, οι οποίοι δεν έχουν ενσυναίσθηση, ανθρωπιά και δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί το κάνεις, τους ενοχλείς, σε βλέπουν αυτόματα σαν εχθρό που πρέπει να εξαλειφθεί.
Όμως ο πήχης για μένα είναι πολύ ψηλά και δεν πρόκειται να σταματήσω ποτέ την προσπάθεια που κάνω ενάντια στην αρχαιοκαπηλία. Είναι τρόπος ζωής, είναι η ίδια η ζωή για μένα.