test
More

  Μαγική βραδιά στο Ηρώδειο Κυριακή 1/10 με Μπάση – Σκουλά – Μάνου.

  Μαγική βραδιά στο Ηρώδειο με Μπάση – Σκουλά – Μάνου.

  ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

  Κυριακή 1η Οκτωβρίου

  «ΣΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΙΧΝΗ »

  ΔΥΟ ΧΙΛΙΕΤΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 

  ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

  Ερμηνεύουν:ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ, ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΟΥ

  Την Ορχήστρα«ΚΑΝΩΝ»

  Της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διευθύνει ο Γεώργιος Δεμελής

  ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

  ΧΟΡΩΔΙΑ ΨΑΛΤΩΝ ΥΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

  ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΝΑΚΟΥ

  Μουσική & Ενορχηστρωτική Επιμέλεια Τατιάνα Παπαγεωργίου

  Μια συναρπαστική διαδρομή με  μελωδίες από τα βάθη του Βυζαντίου

  ως την Ελλάδα του Μίκη Θεοδωράκη

  Μια ιδιαίτερη συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή  1η Οκτωβρίου 2023

  στο Ωδείο Ηρώου Αττικού, που θα επιχειρήσει να συνδέσειτην παράδοση της βυζαντινής μουσικής, το «βυζαντινό μέλος», με την σύγχρονηελληνικήδημιουργία, με επίκεντροτο έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Ο τίτλος της συναυλίας «Σε Βυζαντινά Ιχνη-Δυο Χιλιετίες Ελληνικής Μουσικής, από το Βυζάντιο στο Μουσικό Σύμπαν του Μίκη Θεοδωράκη»επικεντρώνεται στον Έλληνα συνθέτη που αντλεί έμπνευση και πνευματική δύναμη σε μέγιστο  βαθμό από την Βυζαντινή Μουσική Παράδοση.

  Στα βυζαντινά ίχνη θα μας οδηγήσουν με τις φωνές τους ο Δημήτρης Μπάσης, γνωστός για τη βυζαντινή του παιδεία, τη μακροχρόνια συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη και το μοναδικό βυζαντινοπρεπές ηχόχρωμα της φωνής του.

  Δίπλα του  ο Βασίλης Σκουλάς, εμβληματικός ερμηνευτής και εκπρόσωπος της μεγάλης Κρητικής Μουσικής Παράδοσης θα φέρει επί σκηνής, τα βυζαντινότροπα, μουσικά ιδιώματα της Κρήτης, ανάμεσα τους ριζίτικά, χοροί και μοιρολόγια.

  Στη συναυλία συμμετέχει επίσης η γοητευτική ερμηνεύτρια της νεότερης γενιάς Σοφία Μάνου, η οποία μέσα από τις μουσικές της επιλογές, βαδίζει στα Βυζαντινά και Λαϊκά μουσικά μονοπάτια.

  Τον διάλογο βυζαντινών ψαλμών και ελληνικής παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, με επίκεντρο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη έχει  σχεδιάσει η Τατιάνα Παπαγεωργίου, μουσικολόγος, πιανίστα και στενή συνεργάτιδα του συνθέτη, την οποία θα δούμε επί σκηνής. 

  Γιώργος Δεμελής – Βασίλης Σκουλάς

  Μουσικός συνοδοιπόρος στο σχεδιασμό της παράστασης ο Γεώργιος Δεμελής, Διευθυντής της Ορχήστρας «ΚΑΝΩΝ» Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πρωτοψάλτης του Πολιούχου των Αθηνώνκαι Υπ. Δρ. Μουσικολογίας,ο οποίος τα τελευταία χρονιά έχει επιμεληθεί πλήθος συναυλιών που παρουσιάστηκαν σε όλη την Ελλάδα.

  Κομβικός ο ρόλος του Δημήτρη Μπάση, ο οποίος έχει καταγραφεί ως ο κορυφαίος ερμηνευτής της γενιάς του στο μεγαλόπνοο και πολυσχιδές έργο του Μίκη Θεοδωράκη, διδαγμένος από τον ίδιο τον συνθέτη. Ο Δημήτρης Μπάσης, διαθέτει ερμηνευτική δεινότητα και  κατορθώνει να  περνάει με ευελιξία στα διαφορετικά μουσικά ιδιώματα, διατηρώντας τη δύναμη, τη δωρικότητα και εκφραστικότητα της φωνής του.

  Δημήτρης Μπάσης

  Επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ερμηνείες του Βασίλη Σκουλά, με κορυφαία στιγμή την απόδοση του κρητικού βυζαντινοπρεπούς ριζίτικου «Τον Αντρειωμένο μην το κλαις», που ήταν το αγαπημένο ριζίτικο του Μίκη Θεοδωράκη. Αυτό όπως και άλλα ριζίτικα τροφοδοτήσαν στιλιστικά μνημειώδη έργα του όπως την «Ρωμιοσύνη μην την κλαις»από τα Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, που θα ακούσουμε από τον Βασίλη Σκουλά σε μια ιδιαίτερηςσυγκίνησηςστιγμή σε εκτέλεση από τον Βασίλη Σκουλά.

  Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ακούσει στο παρελθόν ηχογραφημένες ερμηνείες τραγουδιών του Βασίλη Σκουλά  και είχε εκφραστεί με εγκωμιαστικά σχόλια απευθύνοντας του χειρόγραφο σημείωμα.

  Με ενδιαφέρον αναμένεται ακόμα η σύμπραξη Δημήτρη Μπάση, Βασίλη Σκουλά και Σοφίας Μάνου, σε κοινές ερμηνείες αγαπημένων τραγουδιών. Πρόκειται για μια συνάντηση κορυφαίων εκπρόσωπων τριών μουσικών κόσμων, που συναντώνται για πρώτη φορά στην σκηνή του Ηρωδείου.

  Η Σοφία Μάνου, μια ερμηνεύτρια με λαμπερή και εντυπωσιακή φωνητική έκταση που έχει θητεύσει στο βυζαντινό μέλος, αλλά και στην παραδοσιακή μουσική, συνεργάζεται σταθερά με την Ορχήστρα Κανών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, έχοντας διασκευάσει παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια με σύγχρονη μουσική προσέγγιση.

  Όσον αφορά το ρεπερτόριο της βραδιάς ο ακροατής θα περιηγηθεί από τους πρώιμους, βυζαντινούς χριστιανικούς ύμνους, όπως το «Φως Ιλαρόν»,από τους παλαιοτέρους διασωθέντες βυζαντινούς ύμνους, που χρονολογούνται στον 3ο και 4οαιώνα, στις συγκινητικές βυζαντινοπρεπείς μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, όπως αναδύονται στα μεγάλα του έργα «Άξιον Εστί», «Επιφάνια» και «Ρωμιοσύνη».

  Σοφία Μάνου

  Ενδιάμεσος σταθμός της βυζαντινής επιρροής στη μουσική παράδοση της Κρήτης, όπως τα Ριζικά άσματα, οι χοροί και τα μοιρολόγια, τα οποία διατηρούν ένα μοναδικό χρώμα και εκφραστική δύναμη μέσα στην ελληνική μουσική παράδοση.

  Μπάσης – Μάνου

  Πολύτιμο στοιχείο της παράστασης και σπάνια ευκαιρία να ακούσει κανείς την τέχνη της Χορωδίας των Ψαλτών, υπό τη διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Ειρηναίου Νάκου, ο οποίος με την γνήσια Βυζαντινή εξαιρετικής εμβέλειας φωνή του, θα συνδυάσουν την Υμνολογία με την τέχνη του κορυφαίου Μίκη Θεοδωράκη. Οι ψάλτες θα μας μεταφέρουν  στην σκηνή του Ηρωδείου Κλασικούς Βυζαντινούς Ύμνους και  θα έρθουν σε μουσικό διάλογο με τους  κοσμικούς ερμηνευτές.

  Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος

  Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης.

  Με την Ορχήστρα «ΚΑΝΩΝ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής των Αθηνών, θα συμπράξουν κορυφαίοι μουσικοί που έχουν υπάρξει επί σειρά ετών στενοί συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη.

  Σκηνοθεσία, σύλληψη θεματικής και εκτέλεση παραγωγής: Ελισάβετ Παπαγεωργίου.

  Η συναυλία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

  Μέρος των εσόδων θα διατεθεί σεΥποτροφίεςμαθητώντου Ιδρύματος για το εκπαιδευτικόέτος 2023-2024.

  Τιμές εισιτήριων: 12, 15, 20, 25, 35, 40,50, 58 ευρώ.  

  Προπώληση στο viva.gr

  Πληροφορίες για τον Τύπο

  Ελισάβετ Παπαγεωργίου  6944 885683

  Δέσποινα Σαββοπούλου 693 2243516

  Τελευταία άρθρα

  Το εκπαιδευτικό προσωπικό του Ωδείου της Ι.Μ.Π. για το έτος 2024-2025

  Το εκπαιδευτικό προσωπικό του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς για το έτος 2024-2025 Έπειτα από μία δημιουργική και καρποφόρα...

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΙΑ 2024: Μεγάλη επιτυχία η συναυλία του Ωδείου της Ι.Μητροπόλεως Πειραιώς

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΙΑ 2024: Μεγάλη επιτυχία η συναυλία του Ωδείου της Ι.Μητροπόλεως Πειραιώς Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία του Ωδείου...

  Ο προστάτης του Πολιτισμού Γιώργος Τσούκαλης βραβεύτηκε εις διπλούν.

  Ο προστάτης του Πολιτισμού βραβεύτηκε εις διπλούν. Τις βραβεύσεις ο Γιώργος Τσούκαλης...

  ΗΛΕΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ – Ο Γιώργος Τσούκαλης μίλησε για τον πολιτιστικό τουρισμό

  ΗΛΕΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ Ο Γιώργος Τσούκαλης μίλησε για τον...
  14,2k Ακόλουθοι
  Ακολουθήστε

  Προτεινόμενα άρθρα

  Αφήστε ένα σχόλιο

  Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
  Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας