More

  Η βράβευση του Ιδιωτικού Ερευνητή Γ.Τσούκαλη στο Φεστιβάλ Μεξικού. Της Κ. Πλουμιδάκη

  Γιώργος Τσούκαλης: Η βράβευση του Ιδιωτικού Ερευνητή στο Φεστιβάλ Μεξικού.Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

  Σε μια φαντασμαγορική τελετή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Οι καλύτεροι του Μεξικού και του Κόσμου» τιμήθηκε με ειδικό βραβείο στη πόλη του Μεξικού ο Γιώργος Τσούκαλης για την μακρόχρονη προσφορά του στον αγώνα ενάντια στην αρχαιοκαπηλία.Μαζί του βραβεύτηκε επίσης και η Santa Oviedo η οποία είναι ο ζωντανός μύθος της μουσικής των τελευταίων 50 ετών στο Μεξικό.
  Η ενασχόληση του με τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών ήταν όνειρο ζωής. Μια από τις σημαντικότερες έρευνες του είναι στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, στη Νέα Υόρκη, των 258 αρχαίων αντικειμένων που είχαν κλαπεί το 1990 από το Μουσείο της Κορίνθου.
  Μεγάλη η τιμή, πώς ήταν η τελετή;

  Η Santa Oviedo ήταν η οικοδέσποινα μιας λαμπρής γιορτής που διοργάνωσε στην έπαυλή της, η έκταση της οποίας ξεπερνά τα εκατό εκτάρια και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο ξενοδοχεία, δύο εστιατόρια, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και γήπεδα τένις.
  Απηύθυνα δημόσια τις ευχαριστίες μου για τη βράβευσή μου στο φεστιβάλ και πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή η αναγνώριση του έργου μου ενάντια στην αρχαιοκαπηλία και Θεού θελοντος ο αγώνας συνεχίζεται.
  Όσο για την βράβευσή μου στο Μεξικό είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που νιώθω τόσο μεγάλη συγκίνηση μετά από ένα ταξίδι μου στο εξωτερικό. Μπορώ να σας εξομολογηθώ ότι πρώτη φορά νιώθω τόσο μα τόσο πολύ υπερήφανος.
  Ο λόγος απλός.
  Βρέθηκα στο Μεξικό καλεσμένος στο φεστιβάλ και συμπεριλήφθηκα στους καλύτερους του Μεξικού και του Κόσμου.
  Πήρα μέρος σε μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες αφορούσαν τις αξίες, την τέχνη, την κουλτούρα, την έκθεση γαστρονομίας, τον τουρισμό, αλλά και τη μουσική παράδοση. Το κεντρικό θέμα ήταν ο πολιτισμός.
  Οι προσκεκλημένοι ήταν εκλεκτοί, μεγάλες προσωπικότητες, καλλιτέχνες, επώνυμοι από κάθε γωνιά της γης έδωσαν το στίγμα τους στην εκδήλωση όπου είτε βραβεύτηκαν είτε απλά έδωσαν το παρόν.
  Μια εξ αυτών είναι και η Santa Oviedo η οποία είναι ο ζωντανός μύθος του Μεξικού. Η λαμπρή αυτή κυρία μετά από μια μακροσκελή συζήτηση που είχαμε για τον πολιτισμό και την τέχνη μού απηύθυνε τιμητική πρόσκληση να ξαναπάω στο Μεξικό να με φιλοξενήσει.
  Στο πλαίσιο της επίσκεψής μου στο Μεξικό είχα επίσης την τύχη να επισκεφτώ το μουσείο της Φρίντα Κάλο που είναι γνωστό και ως Μπλε Σπίτι. Η διευθύντριά του έχοντας δει τις αναρτήσεις μου στα social με αφορμή την παρουσία μου στο Μεξικό μάς αναγνώρισε ενώ περιμέναμε να μπούμε στο μουσείο και μας οδήγησε εκτός σειράς να περιηγηθούμε το ιστορικό σπίτι-μουσείο και μουσείο τέχνης που είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της Μεξικανής καλλιτέχνιδας Φρίντα Κάλο στη γειτονιά Colonia del Carmen του Coyoacán στην Πόλη του Μεξικού.
  Οφείλω να ομολογήσω ότι μετά από 31 ολόκληρα χρόνια διαδρομής με σκληρό και αταλάντευτο αγώνα ενάντια στην αρχαιοκαπηλία ειλικρινά δεν φανταζόμουν ποτέ ότι μπορεί να έχω την ύψιστη τιμή να βρεθώ στο Μεξικό ως τιμώμενο πρόσωπο της μακρόχρονης αυτής προσπάθειάς μου.
  Το ταξίδι της επιστροφής μου στην Ελλάδα ήταν πλημμυρισμένο από ευχάριστες στιγμές και αναμνήσεις. Οι αποσκευές της ψυχής μου γεμάτες από την θερμή υποδοχή και από την υπέροχη φιλοξενία.


  Πώς νιώθετε τώρα;

  Πλημμυρισμένος από ευτυχία. Μέσα από τις γραμμές αυτές θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω το Μεξικό για την ύψιστη αυτή τιμή και πάνω από όλα θέλω να εκφράσω ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Όλιβερ Ρουίζ για την τιμή που μου έκανε. Έναν άνθρωπο με όραμα που αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του για την πολιτιστική και ποιοτική ανάκαμψη του Μεξικού, της πατρίδας του.
  Στέκομαι εδώ για να πω δυο λόγια παραπάνω για τον Όλιβερ ο οποίος με συγκίνησε ιδιαίτερα. Τον ρώτησα κάποια στιγμή εάν έχει αδέρφια και μου απάντησε χαρακτηριστικά και αφοπλιστικά: «Από σήμερα έχω εσένα. Είμαστε πλέον αδέρφια».
  Στο συναρπαστικό αυτό ταξίδι συνοδευόμουν από τη σύζυγό μου, Μαργαρίτα, ενώ μαζί μας ήταν κι ο πρόεδρος του ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων και Κέντρων της Unesco (wfuca) για την Eυρώπη και τη Βόρεια Αμερική, Ιωάννης Μαρωνίτης.
  Είναι σημαντικό να βλέπεις ότι τιμάται και εκτιμάται παράλληλα η άοκνη προσπάθεια που γίνεται από πλευράς μου κι έχει αποκλειστικό στόχο την προάσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
  Είναι ένας αγώνας που συνδυάζεται με μια πολύ μεγάλη διαδρομή την οποία σε μεγάλο βαθμό τη χρωστώ στον αείμνηστο Γιώργο Μπέρτσο, ο οποίος με παρότρυνε να ασχοληθώ ενεργά με την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας. Χάρη σε εκείνον ξεκίνησα αυτό τον αγώνα και ζω καθημερινά έντονες στιγμές όπως τότε.


  Περιγράψτε μας μία από αυτές τις έντονες στιγμές.

  Θυμάμαι έντονα ένα περιστατικό που συνέβη πριν από λίγα χρόνια στα Πατήσια. Εντοπίζοντας έναν αρχαιοκάπηλο με αρχαιότητες από την Ελλάδα αλλά και από τη Λατινική Αμερική δήλωσα ότι πρέπει να αποδοθούν οι ξένες αρχαιότητες στη χώρα που ανήκουν.
  Δεν φανταζόμουν όμως ποτέ όταν είπα αυτή τη φράση τότε ότι λίγα χρόνια αργότερα θα είμαι το τιμώμενο πρόσωπο στο Φεστιβάλ Πολιτισμού «οι καλύτεροι του Μεξικού και του Κόσμου».Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο πήχης για μένα έχει ανέβει πολύ ψηλά και η ευθύνη μου απέναντι στην πατρίδα και στον πολιτισμό μας είναι τεράστια.
  Ζήσατε κάτι ιδιαίτερο.
  Ναι. Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν τον είδα να με αγκαλιάζει και να βουρκώνει γιατί έβγαλα το ρολόι που φορούσα και του το έδωσα και γύρισε και μου είπε αυτή η κίνηση που έκανες είναι μια κίνηση αδερφού.
  Την μέρα που έφευγα από το Μεξικό μου εδωσε κάποια νομίσματα παλιά από μία συλλογή που έχει από τον αείμνηστο τον πατέρα του και όταν του είπα ότι δεν μπορώ να τα πάρω αυτά τα πράγματα γιατί είναι κάτι δικό του μου λέει: «Όχι, είπαμε είσαι αδερφός μου πλέον και πρέπει να έχεις κι εσύ κάτι από μένα!»
  Περάσατε όμως και κάποιες περιπέτειες.

  Ναι, η πρώτη μέρα μπορώ να πω ότι ήταν εφιαλτική γιατί είχε εξαφανιστεί για 24 h ο πρόεδρος της Unesco, Γιάννης Μαρωνίτης, και ψάχναμε απεγνωσμένα να δούμε τι συνέβη.
  Τελικά εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο γιατί δεν είχε το voucher του ξενοδοχείου και με την παρέμβαση της κ. πρέσβη Αργυρώ Παπούλια αφέθηκε ελεύθερος!
  Αναφέρετέ μας μερικά από τα βραβεία σας.

  Έχω βραβευθεί με:
  • Το «Δίπλωμα Αξίας» από τα διεθνή βραβεία Giuseppe Sciacca στο Βατικανό.• Από τον Στρατηγό του Πάπα με το χρυσό μετάλλιο της πόλης του Βατικανού.• Από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.• Από το Δήμο Μεξικού στο φεστιβάλ «Οι Καλύτεροι του Μεξικού και του Κόσμου»• Από την « Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών»• Από τον «Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων»και πολλούς άλλους φορείς.Είναι επίσης επίτιμο μέλος της I.P.A (Διεθνείς Ένωση Αστυνομικών) και Πρέσβης Καλής Θέλησης του Silver Alert.
  *Ο Ιδιωτικός ερευνητής, Γεώργιος Τσούκαλης, γεννήθηκε στα Ιωάννινα τον Φεβρουάριο του 1957. Ο πατέρας του ήταν δημοτικός υπάλληλος στον Δήμο Ιωαννίνων και ο παππούς του ήταν αθλητής βαλκανιονίκης και καθηγητής φυσικής αγωγής.

  “Εθνικός Κήρυξ”

  Τελευταία άρθρα

  Μεγάλη Συναυλία του Ωδείου της Ι.Μ.Π. στις 16 Ιουνίου στον Πειραιά

  Μεγάλη Συναυλία του Ωδείου της Ι.Μ.Π. στις 16 Ιουνίου στον Πειραιά Το Ωδείο...

  Θεόδωρος Γκόλας -“Ένας γίγαντας του ποδοσφαίρου”. Του Γιώργου Τσούκαλη.

  Ένας γίγαντας στου ποδοσφαίρου ζωγραφίζει βελούδινα. Ο λόγος για τον κορυφαίο τερματοφύλακα του Πας Γιάννινα Θοδωρή...

  Eurovision 2023 – Η απόλυτη ντροπή!

  Eurovision 2023 - Η απόλυτη ντροπή! Μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές αποτυχίες και επιλογές, είναι...

  Γ.Καραϊβάζ – Η επιτομή του έντιμου & άξιου επαγγελματία. Γράφει ο Γ.Τσούκαλης

  Γιώργος Καραϊβάζ Η επιτομή του έντιμου-άξιου... Άξιος επαγγελματίας λαμπρός και άριστος οικογενειάρχης...
  14.2k Ακόλουθοι
  Ακολουθήστε

  Προτεινόμενα άρθρα

  Αφήστε ένα σχόλιο

  Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
  Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας