Γιώργος Καραμάνος: «Δεν Λησμονώ», Εθνική Προσφορά.
Της Κατερίνας Πλουμιδάκη
Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Π.Παυλόπουλο
Ο Γιώργος Καραμάνος είναι επιχειρηματίας και δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών, του real estate, των εκθέσεων και της τεχνολογίας. Η «Δεν Λησμονώ» διοργανώνει εκθέσεις φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού με περιεχόμενο τις μνήμες των γερμανικών θηριωδιών του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, της μικρασιατικής καταστροφής, και άλλων γεγονότων της επικαιρότητας τα οποία έχουν σκοπό να επιμορφώσουν και να κρατήσουν τη μνήμη μας ζωντανή. Συστηθείτε μας.
Είναι ίσως η πιο δύσκολη ερώτηση που μου έχουν κάνει μέχρι τώρα, κυρία Πλουμιδάκη. Είμαι ένας απλός, κοινός άνθρωπος που ξυπνάει στις 6 και επιστρέφει στο σπίτι του στις 9 το βράδυ μετά τη δουλειά του. Όπως και όλοι οι αναγνώστες σας, έτσι απλά. Το «Δεν Λησμονώ» είναι σύνθημα, είναι μνήμες, είναι παρακαταθήκη. Τι ακριβώς σημαίνει;
Το «Δεν Λησμονώ» είναι εθνική παρακαταθήκη. Είναι ένα μήνυμα ψυχής, καρδιάς, σκέψης που θα ηχεί διαχρονικά. Θεωρώ ότι είναι δύο λέξεις που μας αγγίζουν όλους γιατί αφορά μνήμες που δεν πρέπει να χαθούν στο χρόνο. Πώς ένας επιχειρηματίας σαν κι εσάς ασχολήθηκε με ένα τόσο πολύπλευρο θέμα; Φαντάζομαι χρειάζεται σημαντική έρευνα, ανθρώπους, χρήματα.
Ενδιαφέρουσα η ερώτησή σας, καίρια.
Εγώ θα σας πω κάτι διαφορετικό.Αν όλο το επιχειρείν φρόντιζε ώστε να διατηρηθεί η εθνική μνήμη, όχι μόνο επετειακά, τότε ίσως κάποιες καταστάσεις να ήταν διαφορετικές.Φυσικά, ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζεται χρήματα, γνώση, έρευνα, αλλά κυρίως μεράκι για δουλειά.
Είχα την τύχη να γνωρίσω το δημοσιογράφο και ποιητή, ΑνδρέαΑνδρουλιδάκη, ένα φίλο και, πλέον, αδερφό, ο οποίος μου έδωσε την ευκαιρία μέσα από τη βιωματική του αφήγηση για τη γιαγιά του τη Βαγγελίτσα την οποία έκαψαν οι Γερμανοί στο χωριό του στο Ροδάκινο Ρεθύμνης, αλλά και την ποιητική του συλλογή «Μνήμες Κατοχής, ανοιχτές πληγές στον χρόνο», να εμπνευστώ και να δημιουργήσω την «Α.Μ.Κ.Ε. – Δεν Λησμονώ», και σήμερα πια, το «Δεν Λησμονώ – Ίδρυμα Γεωργίου Α. Καραμάνου».
Με τον Ανδρέα και με μια ομάδα συνεργατών φτιάξαμε τη φωτογραφική έκθεση «Δεν Λησμονώ, μια εικόνα χίλιες λέξεις», με φωτογραφικό υλικό από τα γερμανικά αρχεία αλλά και με το ποιητικό του ταλέντο δημιουργήσαμε για πρώτη φορά αυτή την έκθεση εικόνας και λόγου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο και στο Σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα» και παρουσιάζεται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαρτυρικά μας χωριά και οι πόλεις έχουν αγκαλιάσει την έκθεση με ιδιαίτερη θέρμη. Σημαντικό ρόλο, όμως, παίζει και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Παυλόπουλος, ο οποίος με τη συμβολή του έδωσε στην έκθεση τα χαρακτηριστικά της προβολής και παρότρυνε τους φορείς, αλλά κυρίως την κοινωνία να αγκαλιάσουν την έκθεση αυτή.
Στον κύριο Παυλόπουλο οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί με το κύρος του και τη συμπαράστασή του η έκθεση «ανοίγει πανιά» στο χρόνο. Η ελληνική πολιτεία αγκάλιασε το εγχείρημά σας;
Η Ελληνική πολιτεία, χωρίς να αναφέρομαι στη σημερινή κυβέρνηση, δε μπορώ να πω πως έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην έκθεσή μας. Ίσως το θέμα να μην είναι και τόσο επικοινωνιακό. Ίσως η έκθεση να αποτελεί αγκάθι, καθώς οι μνήμες φέρνουν απαιτήσεις, και οι απαιτήσεις δικαίωση και αποζημιώσεις.
Το υπουργείο παιδείας θα μπορούσε να υποστηρίξει την έκθεση, θέτοντάς την υπό την αιγίδα της και με αυτό τον τρόπο να φιλοξενηθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας, όπως έχει ήδη γίνει από αρκετά σχολεία της επαρχίας.Το υπουργείο πολιτισμού θα μπορούσε να βοηθήσει στη στέγασή της ή δημιουργώντας μια καμπάνια.
Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν έχει συμβεί. Σκέφτεστε η έκθεσή σας να γίνει κτήμα και του απόδημου Ελληνισμού που διψά για τέτοιες εκδηλώσεις;
Φυσικά. Είναι στις προθέσεις μας να ταξιδέψει η έκθεση παντού. Σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε όλο τον απόδημο ελληνισμό. Σε όλους τους Έλληνες απανταχού της γης, που είναι δυο φορές Έλληνες.
Ελπίζω η πανδημία να μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε όσα σχεδιάζουμε. Έχοντας επαφές με φορείς, αλλά και με το υπουργείο εξωτερικών και τον αρμόδιο υφυπουργό, κύριο Κατσανιώτη, ευχόμαστε να ταξιδέψει η έκθεση, με πρώτο σταθμό την Αμερική. Στο σημείο αυτό θα επικαλεστώ τη βοήθεια της ομογένειας για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου.
Έχουμε όλοι το δικαίωμα να γνωρίζουμε τα εγκλήματα των Γερμανών Ναζί στην πατρίδα μας, αλλά κυρίως να τα θυμόμαστε. Ελπίζουμε το «Δεν Λησμονώ» να αντηχήσει σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή. Έχετε ετοιμάσει κάποια έκθεση ντοκουμέντων;
Βεβαίως. Ετοιμάζουμε κάτι μεγάλο, κάτι μοναδικό. Τις «Μικρασιατικές μνήμες, πληγές που πονάνε ακόμα». Αυτός είναι ο τίτλος της ποιητικής συλλογής του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη, η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα, αλλά και ο τίτλος της Έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στο Ζάππειο Μέγαρο. Η Έκθεση θα φιλοξενεί το βιβλίο, φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα μικρασιατικών συλλόγων και απογόνων Μικρασιατών. Μέσα από αυτή την έκθεση ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον πολιτισμό και τις αξίες των Μικρασιατών, αλλά κυρίως τον πόνο που βίωσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής. «Δεν Λησμονώ», δύο λέξεις με νόημα και ουσία. Με τι άλλα θέματα καταπιάνεται; Έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα;
Το Ίδρυμα έχει πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Δεν Λησμονώ τον συνάνθρωπο. Καθημερινά, χωρίς τυμπανοκρουσίες σιτίζουμε άστεγους. Κάθε Πάσχα, διοργανώνουμε γεύματα αγάπης και το παραδοσιακό ψήσιμο του αρνιού σε δήμους, με όλα τα έξοδα καλυμμένα.
Συμμετέχουμε σε δραστηριότητες συλλόγων και ομοσπονδιών αναλαμβάνοντας τα έξοδα των εκδηλώσεων. Έχουμε διοργανώσει πολλές εκθέσεις και έχουμε βραβευτεί από φορείς.
Στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 κάναμε ειδικό αφιέρωμα στη συμβολή των Συμμαχικών Δυνάμεων στους αγώνες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, τιμώντας τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεών της, η «Δεν Λησμονώ» διοργάνωσε την έκθεση «20 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου» στο Ζάππειο Μέγαρο, σε συνεργασία με τον Όμιλο «Ανδρέας Παπανδρέου Ιστορικός Ηγέτης», στην οποία παρουσιάστηκαν στο κοινό για πρώτη φορά ανέκδοτες φωτογραφίες του ιστορικού ηγέτη.
Η «Δεν Λησμονώ» συμμετείχε και στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών με την Πρεσβεία της Ρωσίας στο Ζάππειο Μέγαρο, στα πλαίσια της ελληνορωσικής φιλίας.
Ενισχύοντας το πνεύμα και το ήθος, η «Δεν Λησμονώ», σε συνεργασία με τον κύριο Ιατρίδη Δημήτρη, πρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Ελλάδος Brown, και την Πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας, διοργάνωσε στις 10 Ιουλίου 2019 συζήτηση με την Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, την κυρία Kate Smith. Στις 27 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ της «Δεν Λησμονώ», του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, κύριο Geoffrey Pyatt, και του κύριου Ιατρίδη Δημήτρη. Εμείς, το «Δεν Λησμονώ», το έχουμε κάνει βίωμά μας. Είναι ένα σύνθημα, ένα μήνυμα που κυλά στις φλέβες μας και δίνει στη μνήμη μας το κίνητρο να μην ξεχάσουμε το χθες για να μπορούμε να έχουμε αύριο, έτσι ώστε τα παιδιά μας να γνωρίζουν το παρελθόν τους…
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ