More

  Μαργαρίτα Βαρθολομαίου: “Η βάση όλων είναι η ανιδιοτελής αγάπη”. Της Κ.Πλουμιδάκη

  Μαργαρίτα Βαρθολομαίου: «Η βάση όλων είναι η ανιδιοτελής αγάπη.»

  Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

  Η Μαργαρίτα έλκει την καταγωγή της από την Άνδρο. Και οι δύο γονείς της κατάγονται από εκεί.

  Είναι η μητέρα του Δημοσθένη Δεσποτίδη, του 14χρονου με το παγκόσμιο βραβείο ποίησης.

  -Λάβατε μια τιμητική διάκριση πρόσφατα.

  Ναι, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της αγγλόφωνης έκδοσης της ποιητικής συλλογής του γιου μου – Δημητρίου Δεσποτίδη, ο κύριος Βελέντζας Κωνσταντίνος, Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Φιλελληνισμού και της Ελληνικής Εταιρίας για τον Ελληνισμό και το Φιλελληνισμό με προσκάλεσε να γίνω μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μουσείου Φιλελληνισμού, την οποία και απεδέχθη με μεγάλη χαρά.

  -Η ανιδιοτελής αγάπη που δώσατε στο γιο σας, Δημοσθένη, διαμόρφωσε τον τωρινό του χαρακτήρα. Πείτε μας.

  Καταρχάς θεωρώ ότι τα παιδιά μας είναι ο θησαυρός μας και το μέλλον αυτού του κόσμου. Χρειάζονται τον καλύτερο εαυτό μας κι όχι τον περίσσιο χρόνο που μας απομένει από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

  Το να αποκτήσεις παιδί πρέπει να είναι μία συνειδητή επιλογή, κι όχι συνέπεια κοινωνικής ή προσωπικής καταξίωσης.

  Ο Δημοσθένης πραγματικά μεγάλωσε με πολλή αγάπη, υπομονή και αφοσίωση. Στόχος μου ήταν να του δώσω μία ολόπλευρη μόρφωση με ξένες γλώσσες, μουσική, φιλοσοφία και αθλητισμό. Παρακολούθησε μαθήματα αγχιμαχίας τόσο στην Αγγλική γλώσσα, όσο και στην Ελληνική, καθότι είναι σημαντικό και στην καθημερινότητα να διαπραγματεύεσαι βασιζόμενος σε επιχειρήματα, κριτική σκέψη και ενδελεχή ανάλυση.

  Επίσης παρακολούθησε μαθήματα STEM, συμμετέχοντας σε διαγωνισμό ρομποτικής καθώς και σε αμέτρητες άλλες συνέργειες, όπως διαγωνισμοί ζωγραφικής της Εθνικής Πινακοθήκης Ελλάδος κ.α.

  Πιστεύω ακράδαντα ότι η ενασχόλησή του με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες τον ενδυνάμωσαν ως προσωπικότητα και καθόρισαν το χαρακτήρα του. Τον έκαναν να έχει μία ευρεία άποψη του κόσμου.

  Ήθελα να γίνει πολίτης του κόσμου, ενός ευρύτερου συνόλου πέρα από τα κλειστά όρια μιας κοινωνίας ή μιας χώρας, όπως η Ελλάδα. Επενδύοντας σ’ ένα παιδί, θέτεις τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

  -Μεγαλώσετε μόνη το γιο σας, λάβατε βοήθεια από τους γύρω σας;

  Πιστεύω ότι τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές εκείνου που έχει αναλάβει την διαπαιδαγώγήση τους και έχει την ωριμότητα, την ενσυναίσθηση, τη δυναμική αλλά και την αγάπη να το πράξει, χωρίς να αποποιείται των ευθυνών του και σίγουρα όχι με την εμπλοκή πολλών άλλων ατόμων. Τα πολλά άτομα δημιουργούν σύγχυση, αποπροσανατολισμό και διχογνωμία με αμφίβολα πάντα αποτελέσματα.

  Επίσης έχουμε μάθει να εκφράζουμε τη γνώμη μας με ιδιαίτερα εύκολο τρόπο και να ασκούμε κριτική, αλλά όταν φθάνουμε στο σημείο να βοηθήσουμε πραγματικά το φίλο, συγγενή ή γείτονα, εκεί δυστυχώς υστερούμε. Είμαστε καλύτεροι στα λόγια παρά στα έργα, τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα. Είναι πολύ δύσκολο να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε αγαπούν πραγματικά, άδολα και θα σε βοηθήσουν όταν και όποτε το χρειάζεσαι χωρίς να κρίνουν τις πράξεις σου, τις επιλογές σου, ή χωρίς να είναι χειριστικοί.

  Στην Ελλάδα επαναλαμβάνω είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να μεγαλώνει παιδί και να εργάζεται παράλληλα, καθότι πριν ακόμη μείνει έγκυος και πηγαίνοντας σε δυνητικά μελλοντικές συνεντεύξεις για εργασία, πάντα η ερώτηση είναι πόσα παιδιά σκοπεύει να κάνει και πότε. Λες και υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό. Για να μην συζητήσω για τα ωράρια, τα οποία είναι εξαντλητικά. Αναφέρομαι στον Ιδιωτικό τομέα πάντα. Οι ρυθμοί είναι έντονοι και απαιτητικοί, σχεδόν απάνθρωποι.

  -Στα δύσκολα σε ποιον απευθύνεστε;

  Προσπαθώ τις κακές στιγμές να τις μετατρέψω σε καλές, σε δημιουργικές, ή σε ευκαιρίες. Οι δυσκολίες είναι μαθήματα ζωής, από τις οποίες σίγουρα βγαίνεις κερδισμένος, αν τις ερμηνεύσεις και τις αξιοποιήσεις σωστά. Μόνος σου πρέπει να δίνεις δύναμη στον εαυτό σου, να ζυγίζεις τις καταστάσεις, να τις αντιμετωπίζεις και να βρίσκεις λύσεις. Κανένας άλλος δεν μπορεί να πάρει τη ζωή σου στα χέρια του και να βρει λύσεις.

  -Η επιτυχία του Δημοσθένη οφείλεται κατά πολύ στον τρόπο που τον μεγαλώσετε, περιγράψτε μας.

  Η επιτυχία του οφείλεται όχι μόνο στον τρόπο που μεγάλωσε και στις αξίες που του έχω εμφυσήσει, ή μεταλαμπαδεύσει αν θέλετε, χρόνια τώρα, αλλά σίγουρα είναι προιόν και επιστέγασμα προσωπικής εργασίας, άοκνων προσπαθειών, προσωπικής φιλοδοξίας και σοβαρότητας απέναντι στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα και ιδιαίτερα τη δουλειά του και τη ζωή του.

  Δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια και πάνω απ’ όλα είναι συνεπής τόσο απέναντι στον εαυτό του, όσο και στους άλλους. Στόχος του είναι καθημερινά να βάζει ένα λιθαράκι και να χτίζει το οικοδόμημα της ζωής του που λέγεται γνώση.

  Ξέρει πολύ καλά ότι όταν είσαι σοβαρός και συνεπής σ’ αυτό που κάνεις, αυτό αργότερα θα σε οδηγήσει να είσαι σοβαρός και άξιος και ως επαγγελματίας αλλά και ως οικογενειάρχης.

  Επίσης το να μην αρνείσαι να δώσεις βοήθεια σ’ όσους το έχουν ανάγκη, ή να βοηθάς να προσαρμοστούν νέα παιδιά στο σχολικό περιβάλλον, είναι κι αυτό από μόνο του πολύ σημαντικό καθότι το να είσαι φιλεύσπναχνος και να έχεις ενσυναίσθηση είναι πολύ πιο σημαντικό από την απόκτηση γνώσης. Η ανθρωπιά είναι αυτή που μένει και καθορίζει τη ζωή μας.

  -Δεχθήκατε και φθόνο από τους γύρω σας; Πώς τον αντιμετωπίσατε;

  Ναι, βέβαια δέχθηκα φθόνο από πολλές πλευρές και με πολλές προεκτάσεις, άλλοτε ευθέως κι άλλοτε σε επικαλυμμένη μορφή. Νομίζω ότι είναι ίδιον της κοινωνίας που ζούμε. Το αντιμετώπισα με πλήρη αδιαφορία. Σκέφτηκα ότι για να μπορώ να εγείρω φθόνο, μάλλον κάτι κάνω καλά και ασχολούνται τόσο…

  -Τι συμβουλή θα δίνατε σε μια νέα μητέρα σήμερα;

  Τρεις συμβουλές:

  1. Να δώσει τον καλύτερο δυνατό εαυτό της, μιας και ο ρόλος της μητέρας είναι ό,τι σημαντικότερο καλείται να εκπληρώσει και να ανταπεξέλθει κι έχει ευθύνη απέναντι στην κοινωνία να παραδώσει χρήσιμους, μορφωμένους και ισορροπημένους ανθρώπους. 

  2. Να μην εγκαταλείπει τη μόρφωσή της, τα χόμπυ της και ό,τι την ικανοποιεί, διότι μόνο μία ευτυχισμένη και ισορροπημένη μητέρα μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και έμπνευση για τα παιδιά της. Θεοί δεν είμαστε, ούτε υπάρχουν μαγικές συνταγές και λύσεις, ακούμε, μαθαίνουμε, επιμορφωνόμαστε, επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες – προσλαμβάνουσες και τέλος αποφασίζουμε πάντα προς όφελος των παιδιών.

  3. Αγάπη, άδολη αγάπη και κατανόηση, τα κλειδιά της επιτυχίας. Επαναλαμβάνω ότι μυστικές συνταγές δεν υπάρχουν. Η αγάπη όμως είναι η βάση κάθε ισορροπημένου και ευτυχισμένου ατόμου.

  Τέλος θέλω να αναφέρω μία φράση του κου Γέροντα Άγγελου, Ιατρού Νευρολόγου και Κοσμήτορα της Εθνικής Εταιρίας Λογοτεχνών κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Ελληνικής Έκδοσης της Ποιητικής Συλλογής του Δημοσθένη, ‘’Ψάχνοντας τα βήματά μου’’, η οποία αντιπροσωπεύει τόσο εμένα, όσο και το γιο μου και είναι η εξής: 

  ‘‘Φροντίστε καθημερινά να δίνετε νόημα και σκοπό στη ζωή σας, κάντε τη ζωή σας να αξίζει.’’

  ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

  Τελευταία άρθρα

  Χριστουγεννιάτικο Αντάμωμα από το Ωδείο της Ι.Μ.Π. στον κατάμεστο Καθεδρικό Ι.Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς

  Χριστουγεννιάτικο Αντάμωμα από το Ωδείο της Ι.Μ.Π. στον κατάμεστο Καθεδρικό Ι.Ναό Αγίας...

  Ο Μουσικοσυνθέτης Γιώργος Μουκίδης στην Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM

  Ο Μουσικοσυνθέτης Γιώργος Μουκίδης στην Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM Ο Μουσικοσυνθέτης και Στιχουργός...

  Ο Γιώργος Τσούκαλης και η Ελένη Μυλωνοπούλου καθήλωσαν το κοινό!

  Γιώργος Τσούκαλης- Ελένη Μυλωνοπούλου καθήλωσαν το κοινό Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Παιδί και Οικογένεια , Στρές και...

  Χριστουγεννιάτικο Αντάμωμα του Ωδείου της Ι.Μ.Π. με επίτιμο καλεσμένο τον Μουσικοσυνθέτη Γιώργο Μουκίδη.

  Με τον Γιώργο Μουκίδη στο Ωδείο της Ι.Μ.Π. Την Κυριακή λοιπόν 10 Δεκεμβρίου...
  14,2k Ακόλουθοι
  Ακολουθήστε

  Προτεινόμενα άρθρα

  Αφήστε ένα σχόλιο

  Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
  Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας