More

  Ξένια Γιαννάκη: “Κοιτάζοντας πέρα από το ορατό”.Της Κ. Πλουμιδάκη

  Ξένια Γιαννάκη: Κοιτάζοντας πέρα από το ορατό. Της Κατερίνας Πλουμιδάκη


  Η Ξένια Γιαννάκη είναι ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος μελών βασιλικής οικογένειας στα Εμιράτα επί σειρά ετών,σύμβουλος ενηλίκων, επιχειρηματιών και επιχειρήσεων με πελάτες στην Αμερική.
  Διευθυνει το κέντρο ψυχικής υγείας και προσωπικης αναπτυξης LIFESHARE καθώς και την εταιρεία συμβούλων FELEA. Οι σπουδές της έχουν βάση τις ανθρωπιστικές επιστήμες και πιστευει βαθιά στην αξία του ανθρώπου την οποία και αναδεικνύει μέσα από το έργο της.
  Μιλήστε μας για την οικογένειά σας.
  Η πορεία με τον άντρα μου με το μεγάλωμα των παιδιών, την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητάς μου, την μετεγκατάσταση στα Εμιράτα, την ενηλικίωση των παιδιών, την συγγραφή, την παρουσία μου σε παγκόσμια συνέδρια, την ωρίμανση της σχέσης μετά από 30 χρόνια έγγαμης συμβίωσης, πέρασε από πολλά στάδια εκπαίδευσης, ώστε να φτάσει σήμερα σε σημείο να αποτελεί ισχυρή βάση στήριξης του οικοδομήματος της ζωής μας.Προέρχομαι από μία οικογένεια με «πρέπει» και επέλεξα να λειτουργήσω στη δική μου οικογένεια με βάση το «επιλέγω» τι θα πρέπει και αν θα πρέπει, ώστε να μπορεί να υπάρχει η ελευθερία της ύπαρξης του καθενός μας.Κανένας δε χρεώνει σε κάποιον το «πρέπει» που του επιβλήθηκε και κανένας δεν αναζητά ευθύνες από τον άλλον για τις επιλογές του. Η γνώμη μας εκφράζεται και ανάλογα κινείται ο καθένας μας στην κατεύθυνση που επιλέγει ακολουθώντας όμως τρία βασικά στοιχεία που αποτελούν τη βάση των οικογενειακών μας αποφάσεων: «να είναι καλό για μένα, να είναι καλό για την οικογένειά μου και να είναι καλό για το κοινωνικό σύνολο».Έτσι οι αποφάσεις περνάνε από μία «τριπλή διύλιση» και αποτελούν φίλτρα σωστής επιλογής.
  Δε θα μπορούσα να αναπτύξω κάποια περαιτέρω δράση και εννοώ επίσης την εκτός συνόρων αν δεν είχα τη συμπαράσταση της οικογένειάς μου. Είμαι ευγνώμων που έχω καθημερινά μία αγκαλιά που με δέχεται στο σπίτι μας χωρίς όρους και ακόμη πιο ευγνώμων που προσφέρω τη δική μου επίσης χωρίς όρους και όρια μέσα σε ένα χώρο που δεν είναι απλά σπίτι, αλλά σπιτικό.


    –Η ψυχική υγεία είναι το θεμέλιο για την ευζωία του καθενός μας και για την πρόοδο της κοινωνίας μας;
  Η ψυχική υγεία είναι προϋπόθεση ζωής. Δε μπορείς να νοιώσεις τη ζωή διαφορετικά. Το συναίσθημα είναι αυτό που δίνει χρώμα και κάνει τη ζωή να λειτουργεί.
  Σε έκθεση της ΕΕ αναφέρεται πως τα προβλήματα ψυχικής υγείας επηρεάζουν περίπου 84 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπρόσθετα αναφέρεται πως το συνολικό κόστος της κακής ψυχικής υγείας εκτιμάται πως υπερβαίνει το 4% του ΑΕΠ (πάνω από 600 δισ. ευρώ) στις 28 χώρες της ΕΕ.Από αυτό και μόνο μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της ψυχικής υγείας, πόσο επηρεάζει τη ζωή μας, την πρόοδό μας και πώς μας εξελίσσει σε σχέση με την πληθώρα των θεραπευτικών επιλογών που προσφέρονται, όσο αναπτυσσόμαστε σε επίπεδο γνώσης και ενημέρωσης. Έχουμε όλες τις απαντήσεις, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε μάθει να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις προς τη ζωή!
   –Οι σπουδές σας και η γνώση σας στην ψυχολογία σε ποιους τομείς σάς έχουν βοηθήσει στη δική σας στάση και αντιμετώπιση ζωής;
  Η επαγγελματική μου διαδρομή με έχει βοηθήσει να αντιμετωπίσω πολλά ζητήματα στη ζωή μου που θα με δυσκόλευαν πολύ αν δε γνώριζα τις προσωπικές μου άμυνες για να προστατεύσω ό,τι έρχεται προς τον εαυτό μου ή τις τεχνικές για να αντιμετωπίσω ό,τι προέρχεται από τον εαυτό μου.
  Φυσικά υπάρχουν πολλά που η ακαδημαϊκή γνώση δεν καλύπτει και μέσα από την ιδιότητα του ψυχοθεραπευτή και τη συζήτηση με τον θεραπευόμενο οδηγούμαι σε ανακάλυψη πολλών νέων πεδίων έρευνας.Στα βασικά της μέρη όμως η ψυχολογία με καλύπτει ως άνθρωπο και ως θεραπευτή αφού προσπαθώ μέσα από τον τρόπο σκέψης του κάθε ανθρώπου που συνεργάζομαι να ανακαλύψω τον τρόπο σκέψης του ώστε να κινηθώ ανάλογα.Η μετακίνησή μου κάθε φορά σε διαφορετικό τρόπο αντίληψης με βγάζει από τα όρια ενός «κουτιού» και μίας συγκεκριμένης αντίληψης βοηθώντας με να ελίσσομαι αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη μέσα από την ευελιξία του νου… και εδώ μπαίνουμε λίγο στα πεδία της νευροπλαστικότητας, ενός τεράστιου κεφαλαίου που μόλις άρχισα να το πλησιάζω μέσα στα πλαίσια των σπουδών μου στη νευροψυχολογία.
   –Η ζωή είναι ένας ωραίος στίβος;
  Το βιβλίο μου «Πρωταθλητής ζωής» πραγματεύεται την έννοια της ζωής ως μαραθώνιο. Ξεκινάμε οπλισμένοι με υπομονή και επιμονή προς έναν στόχο που απαιτεί επίσης χρόνο και αντοχή.Με ρωτάτε αν είναι ωραίο ταξίδι… Ο Μπουσκάλια αναφέρεται στη ζωή σαν να είναι ένα κουτί σε μορφή δώρου τυλιγμένο με πολύχρωμες κορδέλες. Μόλις το παίρνουμε στα χέρια μας αυτό το υπέροχο δώρο της ζωής, θέλουμε να το ανοίξουμε με λαχτάρα για να απολαύσουμε τα υπέροχα δώρα που κρύβει το πακέτο της ζωής μας. Ξεχνάμε όμως πως η ζωή έχει πολλά δώρα που είναι διαφορετικά και αντίθετα από όσα περιμέναμε να δούμε στο πακέτο δώρου. Υπάρχει ο πόνος, η λύπη, η αποτυχία, η απώλεια, όλα όμως έχουν την αξία τους, το μήνυμά τους, το δώρο τους… έρχονται με όλα τα άλλα όμορφα δώρα όπως είναι η ομορφιά, η χαρά, η επιτυχία. Δεν μπορούμε να τα διαχωρίσουμε παρά μόνο να τα δεχτούμε…


   –Δώστε μας μερικές συμβουλές ευτυχίας μέσα στην κρίση που περνάμε όλοι.
  Η κρίση μάς κάνει να προχωράμε τη ζωή πολύ πιο γρήγορα από όσο μπορούσαμε να φανταστούμε. Έγιναν πρωτοφανείς αλλαγές και λύθηκαν άμεσα θέματα που για πολύ καιρό αντιμετωπίζαμε.Σε μία τόσο γρήγορη εξέλιξη θα πρότεινα να δούμε τη ζωή μας πιο αργά, να αγαπάμε πιο βαθιά και περισσότερο σε ποσότητα χρόνου και ποιότητα συναισθήματος, να επιλέγουμε πιο συνετά, υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές και η κάθε μία χρειάζεται να την τιμήσουμε, ώστε να αξίζει για το χρόνο που θα της διαθέσουμε, να διαβάζουμε βιβλία γιατί εκεί βρίσκεται ο πλούτος της εξέλιξής μας και όχι στα αποσπάσματα και τα πρόχειρα στιχάκια που ο καθένας γράφει στους τοίχους… γιατί τα βιβλία κρύβουν και φανερώνουν διαφορετικές και πολύ προσωπικές αλήθειες ανάλογα με το επίπεδο αυτεπίγνωσης του αναγνώστη.Διαφορετικά αποκαλύπτεται στον καθένα.Να ζούμε όσο περισσότερο μπορούμε στη φύση τόσο του περιβάλλοντος όσο και στην εσωτερική μας αληθινή και αυθεντική, που χάνεται στις εικόνες της επίπλαστης πραγματικότητας. Να βρίσκουμε τρόπους να αλλάζουμε σήμερα για να νοιώθουμε καλύτερα αύριο, προσέχοντας το λόγο, τη σκέψη και τη συμπεριφορά μας!

  https://www.youtube.com/watch?v=2wl6zG0AQP0

  Εθνικός Κήρυξ

  Τελευταία άρθρα

  Μεγάλη Συναυλία του Ωδείου της Ι.Μ.Π. στις 16 Ιουνίου στον Πειραιά

  Μεγάλη Συναυλία του Ωδείου της Ι.Μ.Π. στις 16 Ιουνίου στον Πειραιά Το Ωδείο...

  Θεόδωρος Γκόλας -“Ένας γίγαντας του ποδοσφαίρου”. Του Γιώργου Τσούκαλη.

  Ένας γίγαντας στου ποδοσφαίρου ζωγραφίζει βελούδινα. Ο λόγος για τον κορυφαίο τερματοφύλακα του Πας Γιάννινα Θοδωρή...

  Eurovision 2023 – Η απόλυτη ντροπή!

  Eurovision 2023 - Η απόλυτη ντροπή! Μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές αποτυχίες και επιλογές, είναι...

  Γ.Καραϊβάζ – Η επιτομή του έντιμου & άξιου επαγγελματία. Γράφει ο Γ.Τσούκαλης

  Γιώργος Καραϊβάζ Η επιτομή του έντιμου-άξιου... Άξιος επαγγελματίας λαμπρός και άριστος οικογενειάρχης...
  14.2k Ακόλουθοι
  Ακολουθήστε

  Προτεινόμενα άρθρα

  Αφήστε ένα σχόλιο

  Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
  Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας