More

  Ο γνωστός Έλληνας ερευνητής Γ.Τσούκαλης τιμήθηκε και στο Μεξικό. Της Κ.Πλουμιδάκη

  Γιώργος Τσούκαλης: Ο γνωστός Έλληνας ιδιωτικός ερευνητής τιμήθηκε και στο Μεξικό.

  Της Κατερίνας Πλουμιδάκη


  Ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης, είναι γνωστός πλέον για την οικουμενική δραστηριότητα του κατά της αρχαιοκαπηλίας.
  -Είστε πλέον ο οικουμενικός διώκτης της αρχαιοκαπηλίας.
  Πείτε μας για την τελευταία σας βράβευση.
  Έλαβα την έκτη διεθνή μου βράβευση στις 30 Νοέμβριου στο Μεξικό και αφορούσε την οικουμενική μου δραστηριότητα κατά της αρχαιοκαπηλίας με αφορμή μια γνωστή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που είχα εξιχνιάσει στα Πατήσια.
  Η υπόθεση αφορούσε την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων των Ίνκας από το Μεξικό που η αξία τους ξεπερνούσε τις 700 χιλιάδες ευρώ.
  Η βράβευση έγινε από τον Ολιβερ Ρουίζ ο οποίος είναι πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού International Action Art στο Μεξικό.
  Το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό μου (λόγο αδυναμίας μου να ταξιδέψω στο Μεξικό) ο Ιωάννης Μαρωνίτης, ο οποίος βρισκόταν για πολιτιστικους λόγους εκεί. Είναι Πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού International Action Art στην Ελλάδα, Πρόεδρος του ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων και εκτελεστικός γραμματέας των Ομίλων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.
  Ο Πρόεδρος μου το παρέδωσε στην εκδήλωση που έγινε στο Γαλάτσι στις 6 Δεκεμβρίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
  Με την τιμή αυτής της βράβευσης ο πήχης έχει ανέβει ακόμα πιο ψηλά και οι ευθύνες από εδώ και πέρα είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά.
  Στο παρελθόν έχω βραβευτεί τρεις φορές από τα SCIACCA, μια φορά από το στρατηγό του Πάπα Φραγκίσκου, μία από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τώρα από το Μεξικό( International Action Art).

  Ποιο είναι το τίμημα μιας βράβευσης;

  Μεγάλο. Στέρησα από την οικογένειά μου στιγμές γιορτινές και προσωπικές, δίνοντας προτεραιότητα σε επαγγελματικούς στόχους. Πρωτοχρονιά, ενώ είμαστε έτοιμοινα κάνουμε ρεβεγιόν, με ειδοποίησε συνεργάτης για μια κλοπή μεγάλης αξίας από εργοστάσιο υποδημάτων κι έφυγα προκειμένου να συλληφθούν οι δράστες. Αυτό έχει γίνει αρκετές φορές σε μέρες ξεχωριστές για την οικογένειά μου και σίγουρα με βαραίνει.
  Σύμφωνα με ποιες αξίες ζείτε;
  Μεγάλωσα σε περιβάλλον με δεξαμενή αγάπης και ηθικής και αυτό με κάνει να αισθάνομαι ισορροπημένος σαν άνθρωπος. Προσπαθώ να μην αδικώ συνανθρώπους μου, δεν αφήνωτις πικρίες να γίνουν τοξικές, αν κάποιος με αδικήσει, απλά κλείνω τον κύκλο της γνωριμίας. Διαγράφω γενικά τις πικρίες και δε θέλω ούτε να τις θυμάμαι. Αν κάνω λάθη ζητώ συγνώμη εύκολα (έχω ζητήσει και δημόσια συγνώμη στην τηλεόραση).
  Ποια είναι η ασπίδα σας;

  Ασπίδα μου είναι η οικογένειά μου και οι αληθινοί φίλοι καρδιάς. Με αυτούς μοιράζομαι σχεδόν το καθετί. Καθότι είμαι άνθρωπος ο οποίος φοβάμαι και δε μου αρέσει η μοναξιά, έχω φροντίσει να έχω καλούς και αληθινούς φίλους -λίγους βέβαια.
  Τι εξακολουθεί να σας είναι αδύνατον, από την εφηβική σας ηλικία μέχρι σήμερα;

  Αδυνατώ να συμβιβαστώ με το άδικο και κάποιες φορές γίνομαι εκρηκτικός (λάθος μου βέβαια). Παραδείγματος χάρη, όταν κάποιος χειροδίκησε στην άγνωστη σε εμένα σύζυγό του επενέβηκα με εκρηκτική διάθεση στο σύζυγο και κάλεσα και την αστυνομία.


  Ποια είναι η σωτήρια λέμβος σας στο επικίνδυνο επάγγελμα που εξασκείται;

  Το ένστικτο με έσωσε πολλές φορές και ελπίζω και στο μέλλον να με σώσει γιατί παίζω παρτίδες σκάκι με επικίνδυνους κακοποιούς. Ένας δεύτερος πυλώνας σωσίβιο είναι ότι κάθε υπόθεση τη μελετώ και τη φτιάχνωμε κάμποσα σενάρια.


  Τι θεωρείτε πραγματικά εγκληματικό στην εποχή μας;

  Εγκληματικό είναι ότι ο κόσμος έχασε το ρομαντισμό του και αυτό τον κάνει σκληρό, απάνθρωπο, βίαιο και λάτρη της ύλης. Ειδικότερα εγκληματική θεωρώ την κάθε μορφής βία και βέβαια για να μην ξεχνιόμαστε εγκληματική/προδοτική θεωρώ την αρχαιοκαπηλία για αυτό και λέω πάντα ότι ο αρχαιοκάπηλοι είναι εθνικοί μειοδότες.
  Τι συναίσθημα σάς δημιουργεί η καθημερινότητα;
  Η δική μου καθημερινότητα είναι συγκλονιστική όταν υπάρχει δράση οποιασδήποτε μορφής, θεωρώ χαμένο χρόνο όταν δεν έχεις κάτι χρήσιμο να κάνεις. Γι αυτό άλλωστε εκτός από την έρευνα, που είναι η κύρια απασχόλησή μου, φρόντισα να ασχοληθώ με τον εθελοντισμό σε πολλά επίπεδα.
  Ετοιμάζουμε με κάποιο επιφανή άνθρωπο της ελληνικής κοινωνίας (εμβληματική φυσιογνωμία) με τον οποίο υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης κάτι πολύ σημαντικό. Ήδη τα έχουμε δρομολογήσει και το 2022 θα ανακοινωθεί. Πρόκειται για κάτι το οποίο λείπει από την ελληνική κοινωνία και δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, ένας φορέας ανακούφισης για πολλές οικογένειες.
  Πώς είναι αυτή τη στιγμή η ζωή σας;

  Είναι μια περίοδος πολύ έντονη υπάρχουν εντάσεις με συν και πλην πρόθεμα. Ένας θετικός πυλώνας αυτή την περίοδο είναι η πρόταση που δέχτηκα από κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας να γίνει το βιβλίο μου ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ σήριαλ.
  Ασχολούμαι με την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, το International Action Art, είμαι διευθυντής του περιοδικού Art & Art magazine και στέλεχος των βραβείων ART, Πρέσβης καλής θελήσεως του Silver Alert, στέλεχος της εθελοντικής ομάδαςΟΦΚΑΘ – πολιτική προστασία.
  Τι εκτιμάτε στους ανθρώπους και πώς τους πλησιάζετε;

  Προτιμώ ανθρώπους χωρίς δεύτερες σκέψεις (ενίοτε πέφτω κι έξω), ανθρώπους που θέλουν φιλία και όχι κάτι από τη φιλία… Γελαστούς, άδολους, δημιουργικούς, έντιμους με θετική αύρα. Καλύτερη γέφυρα για να πλησιάσεις κάποιον είναι η καλοσύνη και το αληθινό χαμόγελο.
  Σε ποιους χρωστάτε σε συναισθηματική βάση;

  Χρωστάω στους γονείς μου, την οικογένειά μου, σε ανθρώπους που με καθοδήγησαν στο ξεκίνημα της καριέρας μου, στους συνεργάτες μου για πολλά χρόνια Πέτρο Γωνιωτάκη, Γιώργο Σιώτα και Λεωνίδα Κωστόπουλο, που βρίσκονται δίπλα μου με θετική αύρα καθημερινά.
  Πολυτέλεια επιλογών. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

  Μετά από αγώνες και εμπειρίες στη ζωή μου έχω την πολυτέλεια να επιλέγω φίλους και παρέες για στιγμές αποφόρτισης από την αδρεναλίνη. Οι στιγμές ειδικά με την οικογένεια και τα εγγόνια μου είναι οι πιο υπέροχες. Ξεχνώ κάθε πρόβλημα και απολαμβάνω τις χαρές της ζωής.
  Ποιος είναι ο ήρωας στην καθημερινή ζωή;

  Αυτή την εποχή θαυμάζω μια μάνα (φίλη καρδιάς) η οποία έχει το παιδί της άρρωστο και έχει να βγει από το σπίτι της 6 χρόνια. Περιποιείται την κόρη της και αρνείται να την αφήσει μόνη ακόμη και για μια μέρα, την χαρακτηρίζω σούπερ ηρωίδα γιατί δεν παραπονέθηκε ποτέ και είναι πάντα με το χαμόγελο και την αξιοπρέπεια παρέα. Σκέπτομαι μάλιστα να την προτείνω στον πρόεδρο του International Action Art κύριο Γιάννη Μαρωνίτη να την βραβεύσει σαν πρότυπο στη γιορτή της γυναίκας τον Μάρτιο. Μια γυναίκα που εκπροσωπεί τη σύγχρονη Ελληνίδα-ηρωίδα.
  Τι έμεινε απαράλλακτο στο κοινωνικό γίγνεσθαι;

  Δύσκολη ερώτηση… Πιστεύω ότι άλλαξαν σχεδόν τα πάντα εκτός από τον πυλώνα φιλότιμο του Έλληνα. Όπως πολλά αρνητικά που έχουμε στο DNA μας και δεν αλλάζουν εύκολα έτσι και το φιλότιμο παραμένει αγέρωχο.

  ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

  Τελευταία άρθρα

  Νικόλαος Κούκης: “Ο άνθρωπος είναι ο χαρακτήρας του”. Της Κ.Πλουμιδάκη

  Νικόλαος Κούκης: Ο άνθρωπος είναι ο χαρακτήρας του. Της Κατερίνας ΠλουμιδάκηΟ Νικόλαος Κούκης μάς μιλάει...

  Σημειολογική βράβευση του Γιώργου Τσούκαλη στην Αμφίπολη.

  Σημειολογική βράβευση του Γιώργου Τσούκαλη στην Αμφίπολη. Το πρώτο συμπόσιο στην Αμφίπολη...

  Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς δίνει το παρόν στην Μητρόπολη Αργολίδας

  Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς δίνει το παρόν στην Μητρόπολη Αργολίδας Με την...

  Παναγιώτης Μανωλάκος: Ο Πειραιώτης χειρουργός με τα χρυσά χέρια. Γράφει ο Γ.Αργυρόπουλος

  Παναγιώτης Μανωλάκος: Ο Πειραιώτης χειρουργός με τα χρυσά χέρια. Γράφει ο Γιώργος Αργυρόπουλος
  14.2k Ακόλουθοι
  Ακολουθήστε

  Προτεινόμενα άρθρα

  Αφήστε ένα σχόλιο

  Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
  Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας