More

    Γ.Τσούκαλης – Μ.Βαρκαράκης: «Ο κυνηγός και ο εθνικός ευεργέτης.» Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

    Γιώργος Τσούκαλης – Μιχάλης Βαρκαράκης: «Ο κυνηγός και ο εθνικός ευεργέτης.» Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

    Ο Γιώργος Τσούκαλης είναι ιδιωτικός ερευνητής, Aριστείνδην μέλος της Ένωσης Ελλήνων λογοτεχνών, διευθυντής του Art and art magazine, σύμβουλος Πολιτισμού της Unesco Πειραιώς και Νήσων, Πρέσβης καλής θέλησης Silver alert, επίτιμο μέλος της IPA (Διεθνής Ένωση Αστυνομικών).
    Εξασκεί το επάγγελμα του ιδιωτικού ερευνητή από φοιτητής. Ήταν όνειρο ζωής για εκείνον η έρευνα. Είναι ένας απλός άνθρωπος της διπλανής πόρτας με προσήλωση στην οικογένεια, στους καλούς φίλους και στην έρευνα.
    Προσπαθεί καθημερινά να βελτιώνει την απόδοσή του, να είναι κοντά στους στόχους του -γιατί έχει αρκετούς στόχους στη ζωή του- και ως έργο ζωής του έχει την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας.
    Γεννήθηκε στα Γιάννενα, έχει με τη σύζυγό του Μαργαρίτα, ένα γιο το Δημήτρη.
    Ο Μιχάλης Βαρκαράκης είναι διακεκριμένος ουρολόγος και συλλέκτης. Επί πέντε δεκαετίες έχει αφοσιωθεί στο κυνήγι αντικειμένων που συνδέονται με το φιλελληνισμό. Συγκέντρωνε από την παιδική του ηλικία από γραμματόσημα και φιγούρες του θεάτρου σκιών έως έργα ζωγραφικής και δίσκους κλασικής μουσικής. Έχει ο ίδιος δημιουργήσει το δικό του εκθεσιακό χώρο στη Βασιλίσσης Σοφίας. Στον πάτο του πιάτου σου εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Κανάρης και στο ημερολόγιό σου βλέπεις την Μπουμπουλίνα.
    Είναι μια συλλογή με επαρκή αριθμό αντικειμένων όλων των κατηγοριών, ενώ ξεχωριστή μνεία αξίζουν τα έργα ζωγραφικής με υπογραφές γνωστών ρομαντικών ζωγράφων, όπως οι Carle Vernet, J.P. Vinchon, Pierre Bonirote, Cesar Willich, Peter von Hess, Joseph Petzl, J.J. Frey. 
    -Κύριε Τσούκαλη, έχετε 30 χρόνια ενάντια στην αρχαιοκαπηλία σε συνδυασμό με μια διεθνή καριέρα.

    Φέτος κλείσαμε 30 χρόνια ενάντια στην αρχαιοκαπηλία και ενάντια στους εθνικούς μειοδότες. Έχουμε καταφέρει να παραδώσουμε 16537 αρχαιότητες στην Πολιτεία. Πολλές εξ αυτών ανήκουν σε άλλους λαούς όπως το χρυσό κοράνι, ο Πίνακας του Ρούμπενς, οι Συριακές αρχαιότητες, τα αρχαία των ΙΝΚΑΣ, και πολλές ρωμαϊκές αρχαιότητες.
    -Μιλήστε μας για την μάχη κατά της αρχαιοκαπηλίας και για τα πρόσφατα ευρήματά σας.

    Το 2020 παρ’ ότι ο COVID μας απομόνωσε στα σπίτια μας είχαμε την χαρά να σώσουμε σημαντικές αρχαιότητες.
    Θα σταθώ σε δύο υποθέσεις όπλων, μια στη λίμνη των Ιωαννίνων κι άλλη μια με συλλογή όπλων και σπαθιών από το 1821 στην Άρτα. Αμφότερες οι υποθέσεις είχαν ευρήματα ανυπολόγιστης αξίας. Το Νοέμβριο επίσης της περασμένης χρονιάς στη Ρόδο μετά την σύλληψη αρχαιοκάπηλου κατασχέθηκαν 127 αρχαιότητες που ήταν πριν από το 2000 π.Χ.
    -Απονείματε το βραβείο Ουνέσκο και το βραβείο του Art & Art Magazine στον κ. Μιχάλη Βαρκαράκη.

    Πρόκειται για κάτι το συγκλονιστικό. Είναι μια έκθεση με θέμα την Ελλάδα και την επανάσταση του 1821 με την σφραγίδα ενός υπέροχου ανθρώπου.
    Ο κ. Βαρκαράκης είναι ένας εθνικός ευεργέτης της πολιτιστικής μας κληρονομιάςκαι ορμώμενος από το γεγονός αυτό εισηγήθηκα στον πρόεδρο της Unesco Πειραιώς και Νήσων, κ. Γιάννη Μαρωνίτη, να του απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο.
    Του δώσαμε το μετάλλιο του International Action Art και περγαμηνή.
    Επίσης και το πολιτιστικό περιοδικό art & art magazine τον βράβευσε για το σπουδαίο του έργο. Μακάρι να είχαμε πολλούς συλλέκτες σαν τον κ. Βαρκαράκη.


    -Οι πίνακες είναι από την επανάσταση του 1821. Με αφορμή τα 200 χρόνια της επανάστασης τι σχεδιάζετε να κάνετε;

    Ως ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του συλλόγου φίλων του πολεμικού μουσείου, σκέφτομαι να εισηγηθώ να γίνει έκθεση στο πολεμικό μουσείο και να τον βραβεύσουμε ενώ παράλληλα η πρότασή μου είναι η έκθεση να κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.


    Τι συναισθήματα σάς γέννησε αυτή η έκθεση;

    Πραγματικά μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να περιγράψω επαρκώς όλα αυτά τα πλούσια συναισθήματα που μου γεννήθηκαν και τις ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές που έζησα, βλέποντας μια τόσο σπάνια, μοναδική έκθεση που μεταφέρει τον αγώνα, τη γενναιότητα και τη δύναμη των αγωνιστών του ‘21.
    Οι πίνακες είναι από Ευρωπαίους καλλιτέχνες που αναδεικνύουν τον αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωσή τους και φέτος αυτό είναι ό,τι πιο επίκαιρο για τον εορτασμό των 200 χρόνων.
    Μέσα από τα έργα αναδεικνύονται ο σεβασμός των Ευρωπαίων προς την αρχαιολατρία και κυρίως ο ύμνος στα πάθη, στα βάσανα και στην προσπάθεια των Ελλήνων για την ελευθερία από τον τουρκικό ζυγό.
    Είναι μια σπουδαία συλλογή του Μιχάλη και της Δήμητρας Βαρκαράκη (η γυναίκα του) από πίνακες, βάζα, ρολόγια, ταμπακέρες, μετάλλια, πορσελάνινα αγαλματίδια με υπέροχα χρώματα, κεντήματα, πιάτα, επίχρυσα κηροπήγια, επιτραπέζια παιχνίδια και μελανοδοχεία, με μόνο κοινό τους χαρακτηριστικό την αναφορά τους στον φιλελληνισμό, έτσι όπως αυτός εκφράστηκε στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.


    -Οι συλλέκτες αρχαίων βοηθούν στο να μειώνονται οι κλοπές. Παράλληλα όμως υπάρχουν και συλλέκτες που είναι στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας;
    Οι περισσότεροι συλλέκτες επιτελούν σπουδαίο έργο διότι στηρίζουν και αναδεικνύουν και το σπουδαιότερο προστατεύουν τις αρχαιότητες από να φύγουν εκτός Ελλάδος. Αυτό είναι σημαντικό για την πολιτιστική μας κληρονομιά.
    Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι πονηροί συλλέκτες οι όποιοι χρησιμοποιούν την ιδιότητα του δήθεν νόμιμου συλλέκτη για να παραπλανήσουν. Αυτοί είναι πιο επικίνδυνοι από τους κοινούς αρχαιοκάπηλους.
    -Παράγει πολιτισμό ο σημερινός Έλληνας ή είναι προσκολλημένος σε μια ρητορική ελληνικότητα;
    Δεν είμαι μηδενιστής και γι’ αυτό θεωρώ ότι ο Έλληνας παρ’ όλες τις δυσκολίες παράγει πολιτισμό και μάλιστα σπουδαίο άσχετα από το εάν η κρίση και ο Covid-19 δεν αφήνουν περιθώρια περαιτέρω ανάδειξης του πολιτισμού.
    Χρησιμοποιώ ως παράδειγμα τον αεικίνητο Γιάννη Μαρωνίτη, ο οποίος δημιούργησε το International Action Art με αντιπροσωπείες σε 45 χώρες του κόσμου και με δεκάδες δράσεις και με παραρτήματα που χαρακτηρίζονται από την ομαδική δουλειά 200 στελεχών VIP από όλες τις χώρες.
    Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2021 να έχουμε 60 χώρες μέλη. Η έδρα του International Action Art είναι σε ένα καινούργιο χώρο 2500 τμ., 6 ορόφων που θα υποστηρίξει τις δράσεις μας για τον πολιτισμό, την φτώχεια και την εκπαίδευση.
    Αυτή τη στιγμή στηρίζουμε και φιλοξενούμε 200 άστεγους σε πολύ σύγχρονες δομές, διαθέτουμε και μοιράζουμε 2000 μερίδες φαγητό και 2000 πακέτα τροφίμων σε οικογένειες. Ο νέος χώρος διαθέτει δυο εστιατόρια και χώρο εκδηλώσεων που θα φιλοξενούνται μουσικά σχήματα, θεατρικές παραστάσεις και υπάρχει και το roof garden όπου όποιος θέλει θα μπορεί να απολαμβάνει τον καφέ του.
    Σήμερα στον όμιλο απασχολούνται 120 υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης και πληρώνονται πάντα στην ώρα τους.


    Ποια είναι τα χαρίσματα που απώλεσε η κοινωνία μας με την πάροδο των χρόνων;

    Η κοινωνία απώλεσε μέρος από το φιλότιμο που είχε και εν μέρει έχουν αποδομηθεί αρκετές ηθικές αξίες.


    -Πώς αντέχετε ψυχολογικά την επικινδυνότητα του επαγγέλματός σας; Έχετε απειληθεί, κι αν ναι πώς το αντιμετωπίσατε;
    Αισθάνομαι μετά από τόσα χρόνια εθισμένος στην αδρεναλίνη κατ’ επέκταση πορεύομαι με τον κίνδυνο και την πίεση από συνήθεια.
    Έχω απειληθεί πολλές φορές (αρχαία Κορίνθου, Alket Rizai, Κύπρος). Το αντιμετωπίζω με ηρεμία, με ψυχραιμία, με φιλοσοφία και συνεχίζω ακάθεκτος.
    -Ποιο είναι το ισχυρότερό σας κίνητρο γι’ αυτό που κάνετε;
    Ικανοποιώ το περί πατρίδος αίσθημα. Αυτό είναι το κυριότερο που σκέφτομαι κάθε φορά, που έχω μια παρτίδα σκάκι με τους αρχαιοκάπηλους – ιερόσυλους.
    Πού/πώς βλέπετε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια από σήμερα;

    Βλέπω τον εαυτό μου, Θεού θέλοντος, σε δέκα χρόνια να συνεχίζω να παίζω σκάκι με τους παράνομους.
    Δε θέλω να συνταξιοδοτηθώ ποτέ. Θέλω να φύγω δουλεύοντας.
    -Η προσφορά σας στην Ελλάδα είναι μοναδική. Εάν θα μπορούσατε να αλλάξετε τον κόσμο, πώς θα τον κάνατε καλύτερο;
    Ακολουθώντας τη συμβουλή του μέντορα μου Μίμη Πλέσσα:«ΑΓΑΠΗ – ΕΡΓΑΣΙΑ – ΚΑΛΟΣΥΝΗ – ΣΤΟΧΟ.»

    Ε.Κύρυξ

    Τελευταία άρθρα

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες “Γεώργιος Τσούκαλης”

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες "Γεώργιος Τσούκαλης" Ο διεθνούς φήμης Ιδιωτικός Ερευνητής κος...

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine.

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine. Αγαπητέ Νίκο,

    Μουσική Ημερίδα με σπουδαίους επιστήμονες πραγματοποιεί το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

    Μουσική Ημερίδα με σπουδαίους επιστήμονες πραγματοποιεί το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
    14,2k Ακόλουθοι
    Ακολουθήστε

    Προτεινόμενα άρθρα

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας