Σταύρος Πολέντας: «Να δικαιωθεί ο νεκρός μας». Της Κατερίνας Πλουμιδάκη
Ο Σταύρος γεννήθηκε το 1951 στα Χανιά και υπηρέτησε ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.
Από το 1995, έχοντας σκοπό να αποκαταστήσει το γιο του Χρήστο επαγγελματικά, ξεκίνησε να του δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα της εποχής πρατήρια υγρών καυσίμων, με πρωτοποριακά πλυντήρια αυτοκινήτων.
Το 1997 αποστρατεύτηκε προκειμένου να βοηθήσει μαζί με την σύζυγό του το έργο του Χρήστου, δεδομένου ότι η κόρη του Λαμπρινή φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο ως Αρχαιολόγος.
Η ζωή όμως ανέτρεψε όλα τα σχέδια τους. Μετά τον άδικο χαμό του γιου τους, η κόρη τους Λαμπρινή, θυσίασε την καριέρα της ως Αρχαιολόγος πλέον, σταμάτησε την εργασία της στη Σαντορίνη και γύρισε κοντά τους να τους στηρίξει.
Μετά το θάνατο και της συζύγου του, έμειναν οι δυο τους και σήμερα η επιχείρηση τής ανήκει, με την αμέριστη υποστήριξη του πατέρα της.
Ο Σταύρος, μετά τον άδικο χαμό του γιου του, κατάφερε να κάνει τον πόνο προσφορά.
-Το πάρκο τροχαίων δυστυχημάτων του Νομού Χανίων, “Χρήστος Πολέντας”, ιδρύθηκε με την τραγική αφορμή του θανάτου του γιου σας και στη μνήμη όλων των νεκρών από τροχαία ατυχήματα στο Νομό Χανίων.
Στις 28 Ιουλίου 2004 στην περιοχή Νεραντζιά του Δήμου Βουκολιών τότε και τώρα Δήμου Πλατανιά, το παιδί μου Χρήστος, ετών 25 τότε, οδηγώντας τη μοτοσικλέτα του, βρήκε τραγικό θάνατο όταν φορτηγό του Δήμου παραβίασε εντελώς αναίτια και απρόσμενα την προτεραιότητά του με αποτέλεσμα τον τραγικό του θάνατο.
Το γεγονός τούτο συντάραξε την κοινωνία των Χανίων -το φορτηγό του Δήμου εκινείτο με πλήθος παραβατικών πράξεων- που αντέδρασε δυναμικά στον άδικο χαμό ενός νέου.
Στο τραγικό σημείο, με ομόφωνες αποφάσεις ΟΛΩΝ των Δήμων και των Αυτοδιοικητικών Αρχών του Νομού Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί -με παραχώρηση της Νομαρχίας Χανίων- ένας χώρος αφιερωμένος στη μνήμη των τροχαίων θυμάτων και ένας πετρόκτιστος Ιερός Ναός του Αγ. Χριστοφόρου.
Στο χώρο τελούνται εκδηλώσεις μνήμης, καθώς και επισκέψεις μαθητών με τα σχολεία τους για ομιλίες.
Το θεμελίωσε ο τ. Πρόεδρος Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, το έχει επισκεφθεί ο τ. Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος και έχει εκκλησάκι του οποίου τα θυρανοίξια έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Το πάρκο φέρει μνημείο του ΟΗΕ που κατασκευάστηκε ειδικά για την περίσταση και εγκρίθηκε από τον τότε Γ.Γ. Μπαν Κι Μουν, δίδοντας έτσι παγκόσμια αναγνώριση, τιμώντας έτσι ΟΛΑ τα τροχαία θύματα παγκοσμίως ( http://polentaspark.weebly.com)
Το χώρο τίμησαν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, Πρωθυπουργοί της Ελλάδος όπως ο Κώστας Καραμανλής και ο Γεώργιος Παπανδρέου, δωρίζοντας ο μεν πρώτος το Ιερό Ευαγγέλιο, ο δε δεύτερος ένα πέτρινο γλυπτό μνημείο της Ζωοδόχου Πηγής.
Η Βουλή των Ελλήνων με απόφασή της δώρισε την καμπάνα του Ιερού Ναού, το δε υπουργείο Μεταφορών δώρισε πέτρινο γλυπτό καμπαναριό.
Πέτρινο μνημείο ΟΗΕ που αναπαριστά δέντρο ελιάς
-Πείτε μας για το σύλλογο που ιδρύσατε και είσαστε πρόεδρος και για την Παγκόσμια Ημέρα μνήμης του ΟΗΕ των τροχαίων δυστυχημάτων.
Μετά από μια τέτοια τραγική είδηση, η κάθε οικογένεια χάνει το βηματισμό της, δεν ξέρει τι να κάνει για να μάθει ποιος έχει την ευθύνη, ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσει για τη δικαίωση της μνήμης του νεκρού.
Το κάθε τροχαίο είναι μια ξεχωριστή και δύσκολη υπόθεση, χρειάζεται μεγάλος αγώνας και προσπάθειες επί σειρά ετών για τη δικαίωση και τον καταλογισμό ευθυνών.
Είναι γνωστό πλέον ότι μετά την κηδεία του ανθρώπου μας, η οικογένεια ζει εντελώς απομονωμένη στο δικό της κόσμο από τον οποίο λείπουν οι χαρές, τα γλέντια και οι γιορτές και αντί αυτών υπάρχουν το πένθος, η δυστυχία, ο μαρασμός και η απόλυτη μοναξιά.
Έχοντας βιώσει την κατάσταση αυτή και επειδή αγωνίστηκα ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ πάνω από δέκα χρόνια για να δικαιωθεί η μνήμη του παιδιού μου, αποφάσισα να ιδρύσω έναν Καθαρά Εθελοντικού χαρακτήρα Σύλλογο, που θα έχει σαν αποστολή του την Αρωγή και Αλληλεγγύη στις οικογένειες των τροχαίων θυμάτων (από θάλαμο εντατικής, νεκροθαλάμων, κηδείες, μνημόσυνα μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσής των στα δικαστήρια), προκειμένου η κάθε οικογένεια να αισθάνεται ότι δεν είναι μόνοι τους.
Για να γνωρίζουν από την πρώτη στιγμή τι πρέπει να κάνουν, που να απευθυνθούν, ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, εκδόθηκε από το Σύλλογο το βιβλίο «ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΡΟΧΑΙΟΥ» που κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις και σε τρεις χιλιάδες αντίτυπα.
Ο ΟΗΕ με απόφασή του έχει καθιερώσει κάθε χρόνο την Τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου, να τελούνται δράσεις υψηλού επίπεδου για την απόδοση φόρου τιμής των τροχαίων θυμάτων.
-Πώς θα μπορούσε να επέλθει η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της Πολιτείας για τον περιορισμό των θυμάτων;
Ο Σύλλογός μας έχει σαν αρχή ότι η αλλαγή της κακής οδηγικής συμπεριφοράς και νοοτροπίας, μπορεί να επέλθει μόνο αν γνωρίσουμε καλά τις τραγικές συνέπειες ενός τροχαίου.
Με τη στήριξη Υπουργείων, της Περιφέρειας Κρήτης, όλων των Δήμων και των φορέων του Νομού Χανίων, διοργανώνουμε κάθε χρόνο Ετήσιο Διαγωνισμό Πολυμέσων για την οδική ασφάλεια, ζητώντας όπως οι μαθητές/φοιτητές, αφού έρθουν σε επαφή μέσα από το διαδίκτυο με το τροχαίο, να μας δημιουργήσουν δικά τους έργα. Είναι διαπιστωμένο ότι ουδείς ακροατής θα θυμάται για πολύ μια ομιλία, ενώ δε θα ξεχάσει ποτέ ως δημιουργός το έργο του ( https://polentaspark.gr)
-Κάνετε προσπάθειες να προσκαλέσετε τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ για όποτε αυτός θα μπορεί να ταξιδέψει. Πώς θα μπορούσαμε εμείς οι Έλληνες του εξωτερικού να βοηθήσουμε σε αυτό;
O Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, είχε την ατυχία να ζήσει και αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός πολύ τραγικού τροχαίου, όταν σε μια κακιά στιγμή έχασε τον κόσμο του, την κόρη και τη σύζυγό του και είδε τα δυο του αγόρια να δίνουν σκληρή μάχη στην εντατική για να κρατηθούν στη ζωή.
Παρότι σκέφθηκε στιγμιαία να θέσει τέλος στη ζωή του, τελικά κατάφερε να ανακάμψει και να μετατρέψει τον πόνο σε δημιουργία, φθάνοντας στο ύψιστο αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Ελλάδα μας είναι η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, η χώρα που πρώτη στον κόσμο δημιούργησε ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς αφιερωμένο στην μνήμη ΟΛΩΝ των τροχαίων δυστυχημάτων.
Από το χώρο αυτό ο άνθρωπος που έζησε στο μέγιστο τις συνέπειες ενός τροχαίου, που σήμερα είναι ο Πλανητάρχης, μπορεί από το πάρκο να στείλει σε όλες τις Κυβερνήσεις και στον απλό κόσμο το μήνυμα ότι “Οι άνθρωποί μας είναι μαζί μας και όσο χτυπά η καρδιά μας θα τιμάμε τη μνήμη τους και δεν θα τους ξεχάσουμε” και να κάνει τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου αφιερωμένου στην μνήμη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Εκτίμησή μας είναι ότι ένα μήνυμα του Προέδρου είναι ικανό να αλλάξει ριζικά τα πάντα σχετικά με την αντιμετώπιση των τροχαίων. Για το σκοπό αυτό ζητάμε όπως στηρίξουν οι Έλληνες του Εξωτερικού την πρότασή μας για την επίσκεψη του Προέδρου στα Χανιά.
-Έχετε μιλήσει και με το γραφείο Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου;
Στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κοινοποίησα προς ενημέρωσή του την επιστολή μου προς τον Πρόεδρο, προκειμένου να είναι γνώστης και να στηρίξει το αίτημά μας και να μας τιμήσει με την σημαντική παρουσία του συνοδεύοντας τον Πρόεδρο.
-Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, στο εκδοθέν βιβλίο έχει καταχωρήσει αναφορά για το Πάρκο;
Τιμώντας τον αγώνα μας και αναγνωρίζοντας την αποστολή του Πάρκου και του Συλλόγου, μάς τίμησε ιδιαίτερα όταν στο εκδοθέν κατά χιλιάδες βιβλίο «Τα Ελληνικά μου», Τρίτο Επίπεδο και στο τμήμα Ανθολόγιο, σελίδα 278, έχει καταχωρηθεί σχετική αναφορά για το θεματικό πάρκο τροχαίων δυστυχημάτων. Το γεγονός τούτο το θεωρούμε ως ξεχωριστή και τιμή κι αισθανόμαστε βαθύτατη υποχρέωση.
-Η ζωή σάς έδωσε το σκληρότερό της μάθημα, πώς σας άλλαξε σαν άνθρωπο αυτό;
Η ζωή μου φέρθηκε πολύ σκληρά, χάθηκαν και σκόρπισαν τα όνειρά μου. Έχω όμως μια κόρη για την οποία πρέπει να παλέψω και με την οποία περνάμε μαζί αυτόν τον Γολγοθά. Έχω τάξει τη ζωή μου να στηρίζω όποια οικογένεια τροχαίου ζητήσει τη βοήθειά μου.
Οι προτάσεις μου για την βελτίωση της νομοθεσίας λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τη Μόνιμη Ειδική Επιτροπή της Βουλής για την οδική ασφάλεια και ήδη τρεις φορές με κάλεσαν για να τις καταθέσω, καθώς επίσης και τις ανησυχίες μου σχετικά με την αντιμετώπιση της μάστιγας των τροχαίων.
-Αυτός ο πόνος έκανε εσάς και τη γυναίκα σας να αρρωστήσετε, τι ακριβώς πάθατε;
Μετά από τον απρόσμενο και ξαφνικό θάνατο του παιδιού μας ο πόνος ήταν απερίγραπτος, τέλειωσαν οι χαρές στην οικογένεια και τη θέση τους πήρε η πίκρα, η απογοήτευση, ο πόνος, η θλίψη και η δυστυχία. Ντυμένοι στα μαύρα ζήσαμε στο δικό μας στεγανό χώρο.
Πόσο να αντέξει μια μάνα πηγαίνοντας καθημερινά στον τάφο για να μιλήσει στο παιδί της, πόσους ψυχίατρους να επισκεφθεί και πόσα ηρεμιστικά να πάρει για να ζήσει, αν τελικά θέλει και να ζήσει.
Η σύζυγός μου έφυγε από την επάρατη νόσο αντέχοντας το μαρτύριο αυτό 11 χρόνια. Εκτίμησή μου είναι ότι καμία μητέρα που έχει θάψει το παιδί της δε θέλει να ζήσει άλλο. Απλά συμβιβάζεται με τη ζωή διότι οι ανάγκες της οικογενείας της δίνουν καθημερινή υπομονή και κουράγιο, ώσπου να σκάσει από τον καημό της. Εγώ ζω από θαύμα έχοντας περάσει πολλαπλά εγκεφαλικά και τις συνέπειες του καρκίνου.
Με το τροχαίο αυτό μάς στέρησαν το παρελθόν και αυτό είχε σαν συνέπεια εμείς να αρνηθούμε το μέλλον.
Ε.Κήρυξ