Ειρήνη Νταϊφά: “Τίποτα δεν είναι τυχαίο”. Της Κατερίνας Πλουμιδάκη
Συστήστε μας τον εαυτό σας.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια από τις ωραιότερες και πιο ιστορικές περιοχές της Αθήνας, το Θησείο, σε μια ναυτική οικογένεια, ζυμωμένη με την αλμύρα της θάλασσας.Σπούδασα Ψυχολογία και Κοινωνιολογία στην Ελλάδα και Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Μεγάλη Βρετανία, αποκτώντας επαγγελματική εμπειρία ως Κοινωνική Λειτουργός στο «Ίδρυμα Αυτιστικών Παιδιών» της Αγίας Παρασκευής, στο «Αναμορφωτήριο Ανηλίκων Κορασίδων» και στο τμήμα «Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού».Παράλληλα με τις σπουδές μου, δραστηριοποιήθηκα από πολύ νωρίς στο χώρο της Ναυτιλίας αναλαμβάνοντας, μετά την αποδημία του αείμνηστου πατέρα μου, την οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία και συνεχίζω μέχρι σήμερα, ως Πρόεδρος/Διευθύνουσα Σύμβουλος της STAVROS DAIFAS MARITIME CORPORATION S.A.
Πείτε μας για την οικογένειά σας.
Οι γονείς μου διαδραμάτισαν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου, γιατί ήταν και οι δύο γνήσια πρότυπα για μίμηση, καταφέρνοντας να διατηρεί ο καθένας αναλλοίωτη την προσωπικότητά του, μέσα στην εξαιρετικά δυνατή σχέση που είχαν, σε όλη τους τη ζωή.
Η μητέρα μου, Ελένη Μονογιού ήταν νησιώτισσα, με καταγωγή από τη Μύκονο. Ο πατέρας μου, ο Σταύρος Νταϊφάς, γεννήθηκε μεν στην Καλαμάτα, αλλά η καταγωγή του ήταν από το Γερολιμένα της Μάνης.
Ο πατέρας μου, ένας έντιμος, θετικός, έξυπνος, ευέλικτος επιχειρηματίας, με τεράστιο όραμα, σκληρός στις συναλλαγές του, αλλά εξαιρετικά δίκαιος.
Η μητέρα μου, δασκάλα με λατρεία στα παιδιά και στις τέχνες, είχε ιδιαίτερα υψηλή αισθητική και ήταν μια πραγματική καλλιτέχνης. Πονόψυχη, βοηθούσε τους πάντες γύρω της.
Είμαι ένα εξαιρετικά τυχερό «μείγμα» δύο πολύ ξεχωριστών ανθρώπων και αυτή είναι η σπουδαιότερη παρακαταθήκη μου.
Περιγράψτε μου το σημείο της
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
εκκίνησης και πείτε μας για την εργασιακή σας διαδρομή.
Ο αείμνηστος πατέρας μου, που ήταν και ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της Οικογενειακής μας Ναυτιλιακής Επιχείρησης, είχε μονάχα μία κόρη και ποτέ δεν έδειξε να τον ενοχλεί το γεγονός, με μεγάλωνε πάντα με τη σκέψη της συνέχειάς του.Έτσι, από πολύ νεαρή ηλικία και παράλληλα με τις σπουδές μου, βρέθηκα στην Εταιρεία εκπαιδευόμενη σε όλες τις θέσεις και τις βαθμίδες.
Ας μη παραβλέπουμε δε, ότι η Ναυτιλία είναι μια «βαριά δουλειά» και ένας μέχρι πρότινος, απόλυτα ανδροκρατούμενος επιχειρηματικός χώρος, οπότε χρειάστηκε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια από εμένα και από όλες τις γυναίκες που βρέθηκαν σε ανάλογη θέση, για να κερδίσουμε την εκτίμηση και την αναγνώριση όλων.
Στις μέρες μας, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως, η Ελλάδα παραμένει κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο, ελέγχοντας σχεδόν το 20% του συνολικού θαλάσσιου εμπορίου Διεθνώς και περιλαμβάνεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων ναυτιλιακών χωρών στον κόσμο.
Έχει αποδείξει άλλωστε, ότι γνωρίζει πώς να κινείται σε ένα απόλυτα ανταγωνιστικό περιβάλλον και να ξεχωρίζει χάρη στην ποιοτική αλλά και την ποσοτική της υπεροχή.
Ο κλάδος της Ναυτιλίας σε Διεθνές επίπεδο, έχοντας εκ των πραγμάτων, παγκόσμια δραστηριότητα, βρέθηκε «στο μάτι του κυκλώνα» της πανδημίας και οι δραστηριότητες τόσο των Ναυτιλιακών Εταιρειών όσο και των συναφών επιχειρήσεων, επηρεάστηκαν σοβαρά.Είμαι όμως βέβαιη, ότι η Ελληνόκτητη Ναυτιλία, με τον ίδιο δυναμισμό που είχε επιδείξει παλαιότερα και σε άλλες κρίσεις, θα βγει ακόμα πιο ισχυρή και δυναμική και από αυτή την ανέλπιστη επιδημιολογική και οικονομική κρίση που βιώνουμε.
Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε ως σήμερα;
Πολλές και καθημερινές αλλά δεν «επιτρέπω» στις δυσκολίες να επηρεάζουν τη ζωή μου, παρά στιγμιαία. Αναμφίβολα τις συναντάμε όλοι παντού και πάντα, το θέμα όμως είναι πώς τις αντιμετωπίζουμε και πόσο τους επιτρέπουμε να επηρεάζουν την ύπαρξή μας. Αν την οποιαδήποτε δυσκολία την εκλάβουμε ως πρόκληση, ως καινούργια εμπειρία, που πρέπει να βιώσουμε και ασχέτως έκβασης, να βγούμε πιο δυνατοί, πιο ώριμοι και πιο σοφοί, μα πάνω απ’ όλα πιο ανθρώπινοι, τότε θα έχουμε κερδίσει το παιχνίδι που λέγεται «ζωή.»
Τι σας έκανε να ξεχωρίσετε στον τομέα σας;
Πιστεύω, ότι αυτό που με βοηθά να λειτουργώ θετικά και αποτελεσματικά, είναι ο συνδυασμός γνώσης του αντικειμένου, προσήλωσης στους στόχους που θέτω και της βαθιάς αγάπης που τρέφω για ό,τι ασχολούμαι.
Πρωτίστως αναφέρομαι στη δραστηριοποίησή μου στην Οικογενειακή Επιχείρηση στην οποία είμαι Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος. Μέσω αυτής, έμαθα τη δυναμική της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Διεθνές περιβάλλον και σε συναφείς ή παρεμφερείς τομείς, όπως για παράδειγμα τη διαχείριση κτιριακού συγκροτήματος στο Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη που είχε για πολλά χρόνια η οικογένειά μου.
Το 2014, λόγω της αγάπης μου για τον Πειραιά, αποδέχθηκα την πρόταση που μου έγινε να συμμετάσχω στις Δημοτικές Εκλογές όπου και εξελέγην Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Πειραιά.
Επανεκλέχθηκα το 2019 και εξ’ αρχής κατέχω τη θέση της Αντιδημάρχου στον τομέα Πολιτισμού της Πόλης, ενώ παράλληλα, είμαι και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Π.Α.Ν. (Οργανισμό Πολιτισμού & Αθλητισμού Νέων) του Δήμου Πειραιά.
Το 2016 εξελέγην Πρόεδρος της ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ- γεγονός που φέρνει για πρώτη φορά στα χρονικά της Λέσχης, γυναίκα σε αυτή τη θέση και το 2019 επανεξελέγην στην ίδια θέση, για μια ακόμη τριετία.
Συμμετέχω ενεργά σε 40 περίπου σωματεία και ιδρύματα. Μεταξύ άλλων, είμαι τα τελευταία 15 χρόνια Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. της “HELMEPA” (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος), Αντιπρόεδρος του μη-κερδοσκοπικού πολιτιστικού σωματείου «ΕΤΑΙΡΙΑ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ», αρωγό μέλος, από την ίδρυσή του, του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ». Είμαι επίτιμο μέλος, υποστηρικτής και χορηγός της “MEDASSET” (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών), επίτιμο μέλος της Λέσχης Αρχιπλοιάρχων, ενώ στο παρελθόν έχω διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Ερασιτέχνη ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ για μια τετραετία, όπως και έκανα τις Διεθνείς Σχέσεις της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, για 3 χρόνια.
Είμαι από τη δημιουργία της μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Επιτροπής Εκπαίδευσης Νέων Κενυατών «ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΜΒΡΟΣ», αναλαμβάνοντας την «υιοθεσία»/υποτροφία 4 παιδιών για όλη τους την εκπαίδευση.
Για πολλά χρόνια επίσης, μέχρι που ολοκλήρωσε τον κύκλο προσφοράς της, υπήρξα μέλος και αρωγός του Greek Orthodox Charity Organisation. Μέλη του G.O.C.O. ήταν εθελόντριες Ελληνίδες που κατοικούσαν κυρίως στην Αγγλία και παρείχαν οικονομική και συναισθηματική υποστήριξη σε Έλληνες ασθενείς που ταξίδευαν στην Αγγλία για την ιατρική περίθαλψή τους και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα.
Στην Αγγλία επίσης, από το 1997, υπήρξα αρωγός του Μαραθώνιου του Λονδίνου, ενισχύοντας τις ιδέες του αθλητισμού και της κοινωνικής προσφοράς υπέρ του Teenage Cancer Trust.
Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ κ. JEOFFREY PYATT ΜΕ ΤΗΝ κ. Ε. ΝΤΑΪΦΑ
Ποιο θεωρείτε ως μεγάλο προσόν σε μια γυναίκα καριέρας και ποιο σημείο θεωρείτε ως αδυναμία;
Μια γυναίκα έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να συνδυάσει σπουδές, εργασία, επιχειρηματική ανέλιξη και οικογένεια, χωρίς αυτός ο συνδυασμός να φαντάζει ουτοπικός.
Το γεγονός δε, ότι διαπρέπει σε πεδία δράσης που μέχρι τώρα θεωρούνταν παραδοσιακά ανδρικά, ενισχύουν την πεποίθηση της «ίσης αντιμετώπισης».
Κάθε πετυχημένη γυναίκα χαρακτηρίζεται από υπομονή και επιμονή, ρεαλισμό και σκληρή δουλειά για να πετύχει τους στόχους της.
Όσο για αδυναμία το ότι την «βλέπουν σα γυναίκα» ενώ αυτό, είναι το μεγαλύτερό της ατού και το σημείο υπεροχής της!
Παράγει πολιτισμό ο σημερινός Έλληνας;
Ασφαλώς και παράγει. Ζούμε σε μια χώρα που εμπνέει, με έναν αστείρευτο τρόπο και παράγει Πολιτισμό, μέσα στο χρόνο. Τα ίχνη του είναι χαραγμένα στην ύπαρξή μας, δημιουργώντας μια φυσική ροή από τον Κλασσικό, στον Βυζαντινό και από εκεί στο Σύγχρονο Πολιτισμό, με ένα μπόλιασμα από τη Λαϊκή μας Παράδοση και τη γλώσσα μας, που είναι από τις αρχαιότερες του Δυτικού πολιτισμού και ίσως η μοναδική που μιλιέται ακόμη.
Παρά την οικονομική κρίση που γνώρισε την τελευταία δεκαετία η χώρα μας και την «αδυναμία» μας να αναγνωρίσουμε και να αποδεχθούμε τη σύγχρονη πολιτισμική δημιουργία, η Ελλάδα με έναν αξιοζήλευτο δημιουργικό οίστρο, παράγει και σήμερα τέχνη και πολιτισμό αξιώσεων.
Τι θα συμβουλεύατε τους νέους στη χώρα μας;
Πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη της Γνώσης και της Παιδείας και θεωρώ ότι αυτά είναι τα ισχυρότερα όπλα για την επιτυχία κάθε ανθρώπου.
Έχοντας λοιπόν πίστη στις δυνατότητες που προσδίδουν οι σπουδές στους νέους ανθρώπους, θέσπισα δύο υποτροφίες στη μνήμη του πατέρα μου:Μία μέσω της «ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ» για Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Ναυτιλία και μία μέσω της «HELMEPA» για Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Ναυπηγική-Θαλάσσια Μηχανική και Τεχνολογία.
Πέραν όμως αυτής της ουσιαστικής υποστήριξης και επειδή αγαπώ, εκτιμώ και έχω βαθιά εμπιστοσύνη στην κρίση των νέων ανθρώπων, αποφεύγω να τους δίνω συμβουλές, ακολουθώντας την άποψη του Βέλγου συγγραφέα Francis De Croisset: «Οι συμβουλές των μεγάλων προς τους νέους αποσκοπούν στο πως να τους κάνουν να πάψουν να συμπεριφέρονται σαν νέοι…»
Σκιαγραφήστε μου την Ελληνική ανθρώπινη φύση.
Είναι συνυφασμένο με την ανθρώπινη φύση, να προσπαθεί να αποφύγει τα δυσάρεστα ή όσα είναι προδιαγεγραμμένα, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, να συμβούν.Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και οι Έλληνες, προτιμούσαν να ασχολούνται με τα εφήμερα και κυρίως με τα ευχάριστα.Πιστεύω όμως ότι η τελευταία δύσκολη δεκαετία που βιώσαμε, λειτούργησε καταλυτικά για όλους μας.Δυστυχώς, τη στιγμή που μια νότα αισιοδοξίας έμπαινε ξανά στις ζωές μας, εμφανίστηκε η πανδημία του Covid-19 με ολέθρια αποτελέσματα διεθνώς.
Στην απολύτως επιβεβλημένη απομόνωση που βιώνουμε όλοι, αναπόφευκτα θα δημιουργηθούν ψυχολογικές παρενέργειες, η ένταση των οποίων θα φανεί σε όλη τους την έκταση, αργότερα.
Τι θεωρείτε πολυτέλεια επιλογών;
Επειδή τα τελευταία χρόνια έχω αναλάβει πάρα πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις, όλα αυτά που λογίζονται απλά και φυσιολογικά, είναι αυτά που μου λείπουν, γιατί ο προσωπικός μου χρόνος είναι δυστυχώς ανύπαρκτος.Θα κατέληγα εντέλει, ότι στην περίπτωσή μου, όπως και στην περίπτωση των περισσοτέρων ανθρώπων παγκοσμίως, η πολυτέλεια στις επιλογές, εστιάζεται αποκλειστικά στον προσωπικό, εξαιρετικά πολύτιμό μας «χρόνο»!
” Εθνικός Κήρυξ”