More

    Σίγησε ο θρύλος Χαρίλαος Ταλιαδώρος

    Σίγησε μετά από 95 χρόνια ζωής και 68 χρόνια πορείας και παρουσίας στο δεξί αναλόγιο του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, η φωνή του Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Χαρίλαου Ταλιαδώρου, μιας από τις μεγαλύτερες μορφές της ελληνικής βυζαντινής μουσικής, διεθνώς, και ενός εκ των σημαντικότερων δασκάλων της.

    Ο εκφραστής και συνεχιστής του πατριαρχικού ύφους- ο πρώτος στην Ελλάδα που παρασημοφορήθηκε από το Πατριαρχείο με το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως (1980) -έχοντας τιμηθεί από σύσσωμη την Ορθοδοξία και αναθρέψει γενιές και γενιές ιεροψαλτών που κοσμούν εκκλησίες σήμερα σε όλο τον κόσμο είχε απαλλαχθεί από τα καθήκοντά του, από το περασμένο έτος έχοντας υπηρετήσει στο αναλόγιο της Αγίας Σοφίας επί 68 ολόκληρα χρόνια.

    «Εγώ μπορεί να φύγω και αύριο και μεθαύριο από τη ζωή. Η ιστορία μου, η προσφορά μου και το εκδοτικό μου έργο θα μείνουν. Το γεγονός, όμως, ότι δεν σεβάστηκαν την επιθυμία μου να πεθάνω στο αναλόγιο αυτό επάνω είναι μια μεγάλη πικρία» είχε πει πριν λίγους μήνες στο ethnos.gr o Χαρίλαος Ταλιαδώρος, εμφανώς, συγκινημένος.

    Σημαία της Βυζαντινής Μουσικής τον χαρακτήριζε ο Μητροπολίτης Παντελεήμων ο οποίος και τον τοποθέτησε στο δεξιό αναλόγιο του Καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη το 1952. Δεκάδες φορές συνόδεψε σε σημαντικά ταξίδια τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αναλαμβάνοντας το δεξιό αναλόγιο του ναού που επισκεπτόνταν. Είναι ο μόνος εξάλλου που έψαλε μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Παναγία των Παρισίων αλλά και στον Άγιο Στέφανο. Είκοσι δύο χρόνια πριν, εξάλλου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος τίμησε τον Χαρίλαο Ταλιαδώρο  για τη μοναδική του προσφορά στην Ψαλτική Τέχνη, με το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως (1980).

    O Μητσιάς, η Μαρινέλλα και ο Στράτος Διονυσίου

    Αρκετοί ήταν και οι πιστοί τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό που πήγαιναν για να ακούσουν τον δάσκαλο, ακόμη και να φωτογραφηθούν μαζί του στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας. Μαθητές του, εξάλλου, είναι  ο Πατριάρχης Αντιοχείας αλλά και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου. Δίπλα του στο αναλόγιο του ναού της  Αγίας Σοφίας κάθισαν αρκετές φορές μεταξύ άλλων ο Μανώλης Μητσιάς, η Μαρινέλλα και ο Στράτος Διονυσίου για να το ακούσουν αλλά και να μάθουν τα μυστικά της Βυζαντινής τέχνης.

    Αν και σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όλη του η ζωή ήταν το αναλόγιο, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της πορείας του στη διάδοση και διάσωση της Βυζαντινής μουσικής. Ήδη από πολύ μικρός διακρίθηκε για την καλλιφωνία του και για την έφεσή του προς την ψαλτική τέχνη. Μαθητής του διαπρεπούς Πρωτοψάλτη Χριστόφορου Κουτσουράδη σε ηλικία 16 ετών διορίστηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γεννάδιο στη θέση του Λαμπαδάριου του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος Κάτω Τούμπας και στα τέλη της ίδιας χρονιάς τοποθετήθηκε Πρωτοψάλτης του ιδίου ναού.

    Ο Ζακ Σιράκ, η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου και ο Ταλιαδώρος

    Καταξιωμένος στον Ελλαδικό χώρο για τη σοβαρότητα και την προσήλωσή του στον παραδοσιακό τρόπο εκτελέσεως των ύμνων της Εκκλησίας ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος προσκλήθηκε και έψαλε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Κύπρο, στην Γερμανία αλλά και στο Λονδίνο στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας παρουσία εκπροσώπων της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου.

    Μεγαλειώδης υπήρξε και η εμφάνισή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Ιεράς Μουσικής των Παρισίων το 1995 με την Βυζαντινή Χορωδία «Μακεδονία» στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι υπό την αιγίδα του Ζακ Σιράκ όπου παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση εκτός Ελλάδας και το Ορατότιο-Μελούργημα από την Αποκάλυψη του Ιωάννου, ένα έργο-σύνθεση του Χαρίλαου Ταλιαδώρου που βασίστηκε στο αυθεντικό κείμενο της Αποκάλυψης.

    Μνημειώδης υπήρξε επίσης και η εμφάνισή του με τη Βυζαντινή Χορωδία «Μακεδονία» στο Παρίσι-Νίκαια-Μονακό την ίδια χρονιά στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από της κτίσεως του Αγίου Στεφάνου των Παρισίων, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθλομαίου και πλήθους Ιεραρχών με ιστορικής σημασίας τον Εσπερινό στην Παναγία των Παρισίων. Τιμητική υπήρξε και η συμμετοχή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου «Αναγέννηση» το οποίο παρουσιάστηκε και στις Βρυξέλλες.

    Δεκάδες οι τιμές στο πρόσωπό του

    Δεκάδες είναι οι και τιμές στο πρόσωπό του. Η εκκλησία της Ελλάδος σε ειδική εκδήλωση στη Μητρόπολη Αθηνών τον τίμησε με το μετάλλιο του Απόστολου Παύλου ενώ η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με τα Χρυσά Μετάλλια του Αγίου Δημητρίου, των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και του Αποστόλου Παύλου. Πλήθος είναι και οι διακρίσεις που έτυχε από Μητροπόλεις και φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.Χριστόδουλος, ο κ.κ.Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Στυλιανός και πάρα πολλοί ακόμη αρχιερείς κατέθεσαν με γράμματά τους την εκτίμησή τους στον Χαρίλαο Ταλιαδώρο για όλη την προσφορά του επί χρόνια για τη διάδοση και διάσωση της βυζαντινής-εκκλησιαστικής μουσικής. – “Έθνος”.

    Τελευταία άρθρα

    Ρεσιτάλ Πιάνου από τον σπουδαίο νεαρό Πιανίστα Δημήτρη Παπακυριαζή

    Ρεσιτάλ Πιάνου από τον σπουδαίο νεαρό Πιανίστα Δημήτρη Παπακυριαζή

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες “Γεώργιος Τσούκαλης”

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες "Γεώργιος Τσούκαλης" Ο διεθνούς φήμης Ιδιωτικός Ερευνητής κος...

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine.

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine. Αγαπητέ Νίκο,
    14,2k Ακόλουθοι
    Ακολουθήστε

    Προτεινόμενα άρθρα

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας