More

  Η ερμηνεύτρια των μεγάλων συνθετών Εύη Καπάταη! Γράφει ο Γιώργος Αργυρόπουλος

  Η ερμηνεύτρια των μεγάλων συνθετών Εύη Καπάταη! Γράφει: ο Γιώργος Αργυρόπουλος

  Μια γυναίκα με καλλιτεχνικές και κοινωνικές ανησυχίες από τα παιδικά της χρόνια, με μεγάλη  σεμνή διαδρομή. Η καλλιτέχνης με την μεγάλη αγάπη για την γενέτειρα της που προσπαθεί πάντα να προβάλλει, πρώτα με την καλλιτεχνική της ιδιότητα το τραγούδι, και από το 2012 με τον τίτλο της πρέσβειρας τουρισμού.

  Η  Εύη (Ευριδίκη) Καπάταη γεννήθηκε  στη Λευκωσία  της Κύπρου, καταγωγή των  γονιών της τα σημερινά κατεχόμενα. Έχοντας περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια, έμαθε να αγωνίζεται σκληρά και με αξιοπρέπεια.  

  Χάραξε μια αξιέπαινη πορεία στο καλλιτεχνικό χώρο με πολύ μεγάλες και δυνατές συνεργασίες.  Πάντα με σεμνότητα πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας κάνοντας επαγγελματικά και ταπεινά αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά, να μαγεύει με τη φωνή της! 

  Ολοκλήρωσε  τις εγκύκλιες  σπουδές της  στη  γενέτειρά της.

  Φοίτησε  στη Νομική Σχολή  του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης.

  Παρακολούθησε  σεμινάρια  Ψυχολογίας, με  θέματα  γύρω  από  τις  διαπροσωπικές  σχέσεις.

  Παρακολούθησε  ειδικά  μαθήματα  θεωρίας-σολφέζ  στο Εθνικό  Ωδείο  Κύπρου  και   μαθήματα  φωνητικής  μουσικής  στην  Κυπριακή  Μουσική  Ακαδημία. Στο  Κεντρικό  Ωδείο  του  Κώστα  Κλάββα, μαθήματα μονωδίας. Μονωδία  και σολφέζ, παρακολούθησε   επίσης  στο  Κρατικό  Ωδείο  Θεσσαλονίκης. 

  Το  1992  έλαβε μέρος  στο Φεστιβάλ Τραγουδιού  της Θεσσαλονίκης, με το τραγούδι  «ΔΩΣ’ΜΟΥ ΤΗΝ  ΚΑΡΔΙΑ  ΜΟΥ ΠΙΣΩ» , σε  μουσική του  Ζακ  Ιακωβί-

  δη  και  στίχους  της  Κικής  Σεγδίτσα, το  οποίο  απέσπασε  τέσσερα (4)συνολικά  Βραβεία.

  Πρώτη επαγγελματική  επαφή με το τραγούδι έκανε στο πλευρό  του  Γιώργου Μαρίνου.

  Ήταν εκείνα τα χρόνια που έκανε καριέρα με πιο εμπορικά τραγούδια, και στη συνέχεια ακολούθησε πιο ποιοτικά ερμηνευτικά μονοπάτια. Υπηρέτησε και αυτόν τον χώρο με αξιοπρέπεια και απεριόριστο σεβασμό, και δεν θα ξεχάσει ποτέ τους εκπληκτικούς ανθρώπους από τον εμπορικό χώρο, με τους οποίους έχει συνεργαστεί, όπως τον Χάρρυ Κλυνν, τον Γιάννη Ζουγανέλη, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τους αδελφούς Διονυσίου.

  Στη συνέχεια συνεργάστηκε  με σημαντικούς συνθέτες  (Γιώργο Κατσαρό, Χρήστο Νικολόπουλο, Μίμη Πλέσσα, Τάκη Σούκα, Γιάννη  Σπανό, Μάριο Τόκα, Κώστα  Χατζή  κ.ά.) συμμετείχε σε σχήματα με μεγάλα ονόματα (Τόλη Βοσκόπουλο, Γλυκερία,  Δάκη, Αγγελο  και  Στέλιο Διονυσίου,  Γιάννη Ζουγανέλη, Αντώνη Καλογιάννη, Χάρρυ Κλυνν, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα , Κώστα Μακεδόνα, Δημήτρη Μπάση, Λάκη Παπαδόπουλο, Λάκη Χαλκιά  κ.ά.).

  Η  πρώτη  της δισκογραφική εμφάνιση  ήταν  στο άλμπουμ των  “ΟΡΑ” «ΘΕΛΩ  ΜΕΣ’ ΣΤΑ  ΔΥΟ  ΣΟΥ  ΜΑΤΙΑ», με « πρώτη εκτέλεση»  του ομώνυμου τραγουδιού.

  Η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική της παρουσία έγινε με το  CD «ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ», όπου μεταξύ  άλλων  της εμπιστεύθηκαν τραγούδια  τους  οι : Νίκος  Βαξεβανέλλης, Μάκης  Γιαπράκας, Βασίλης  Κελαιδής, Στέφανος  Κυπριώτης, Αντώνης  Πετρίδης .

  Ακολούθησαν  τα  CD «ΣΤΟΥ  ΚΟΣΜΟΥ  ΤΟ  ΠΑΡΑΘΥΡΟ», σε  μουσική  του  Γιάννη  Σπανού   και  του  Θανάση   Καργίδη,  σε  στίχους  Ανδρέα  Νεοφυτίδη  και  το  CD «ΥΠΟΠΤΑ», σε  τραγούδια  των :  Νεκτάριου  Σφυράκη, Σοφίας  Βόσσου, Κωνσταντίνου  Χριστοφόρου,  Πάνου  Καπίρη, Λευτέρη  Χαψιάδη  κ.ά. Συμμετείχε  επίσης  σε  δισκογραφικές  παραγωγές, ερμηνεύοντας  τραγούδια  των: Φίλιππου  Νικολάου, Θανάση  Πολυκανδριώτη, Παναγιώτη  Στεργίου, Ηλία  Φιλίππου  κ.ά. Πρόσφατα κυκλοφόρησε  το  CD  «ΤΑ  ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ  ΤΟΥ  ΜΙΜΗ  ΠΛΕΣΣΑ», σε  στίχους   Κώστα  Κινδύνη, Κώστα  Πρετεντέρη, Σοφίας  Φίλντιση , καθώς  και  ένα  τραγούδι  σε  δημοτική  κυπριακή  ποίηση. 

  Στον κοινωνικό στίβο η προσφορά της είναι μεγάλη.

  Ενίσχυσε αφιλοκερδώς  με την παρουσία της Φιλανθρωπικές Εκδηλώσεις  στην Ελλάδα, στην  Κύπρο και  στο  εξωτερικό (Κάνε  μια  Ευχή, Ραδιομαραθώνιους, Σπίτι  της  Κύπρου, Υπατη  Αρμοστεία (Λονδίνο), Οργανισμό  Ηνωμένων  Εθνών, Βρετανικό  Κοινοβούλιο, Κόκκινη  Πλατεία  Μόσχας)  και  ανταποκρίθηκε  πάντοτε  με  προθυμία  σε  προσκλήσεις  όλων  των  κομμάτων  της  ιδιαίτερης  πατρίδας  της, για  την  καλλιτεχνική  της  στήριξη  σε  πολιτιστικές  εκδηλώσεις.

  Εμφανίστηκε  κατ’ επανάληψη  στο  ΗΡΩΔΕΙΟ ,  στο  ΜΕΓΑΡΟ  ΜΟΥΣΙΚΗΣ  ΑΘΗΝΩΝ και σε  άλλους σοβαρούς  χώρους  πολιτισμού, στο  πλαίσιο Αφιερωμάτων.

  Συνεργάστηκε  με  την  Εκκλησία  της  Κύπρου (Ιερές  Μητροπόλεις), ερμηνεύοντας μονωδίες  και σύγχρονους  ύμνους από  τη  θεματική ορατοριακή εργογραφία  του ποιητή  Δημήτρη  Ι. Μπρούχου, στο πλαίσιο αφιερωμάτων  προς τιμήν  του.

  Το  2012, ο  Πρόεδρος της  Κύπρου, την  

  ονόμασε  Πρέσβειρα Τουρισμού  της  

  Κυπριακής Δημοκρατίας, συμβάλλοντας  η  ίδια  στην  προώθηση  των  σχέσεων  κατανόησης  και  φιλίας  μέσω  του  Τουρισμού  και  του  Πολιτισμού, ανάμεσα  στους λαούς  του  κόσμου.

  Θα αναρωτιέται κάποιος η ζωή μιας γυναίκας που είναι Πρέσβειρα Τουρισμού και συγχρόνως ερμηνεύτρια, πόσο δύσκολη είναι;

   Για την Εύη Καπάταη είναι προσφορά και αυτό την ευχαριστεί.

  «Από το 2012 έχω αναλάβει καθήκοντα ως Πρέσβειρα Τουρισμού της Κύπρου και προσπαθώ να προωθώ τη χώρα μου “παντρεύοντας” τη θέση μου αυτή με την ιδιότητά μου ως ερμηνεύτρια. Έχει ένα μεγάλο προσόν το νησί μου, τον θεσμό της φιλοξενίας. Και πολλά ακόμη, όπως τις ομορφιές του τοπίου, τα υπέροχα παραδοσιακά τραγούδια, το αυθεντικό χαμόγελο των συμπατριωτών μου, και τη ζεστή αγκαλιά που προσφέρουν σε όσους το επισκέπτονται».

  «Νιώθω ευλογημένη που έχω συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες, όπως είναι ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Κώστας Χατζής, ο Σταμάτης Κραουνάκης και ο Τάκης Σούκας. Από αυτούς τους δασκάλους ήταν που έμαθα να υπηρετώ σωστά, με συνέπεια, σεβασμό, ήθος, ευγένεια και ρομαντισμό, όλη τη μουσική διαδρομή μου μέχρι σήμερα. Πολλές ήταν οι στιγμές που χαράχτηκαν έντονα μέσα μου όλα αυτά τα χρόνια, αλλά μία είναι αυτή που με “σημάδεψε” περισσότερο. Ήταν το 2000, όταν η χώρα μου με τίμησε με την πρόσκληση να τραγουδήσω μπροστά σε πρεσβευτές των Ηνωμένων Εθνών, μπροστά στον Κόφι Ανάν, σε ανθρώπους, που έκριναν το αύριο της χώρας μου, συμφωνίες που την αφορούν και έχουν στα χέρια τους το μέλλον της. Της χώρας μου, που είναι ακόμη κατεχόμενη… 

  Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα ανάμεικτα και εξίσου έντονα συναισθήματα που με κυρίευσαν εκείνες τις στιγμές. Συναισθήματα περηφάνιας για τη χώρα μου αλλά και πίκρας, οργής, θυμού, αγανάκτησης για το ότι το εθνικό μας ζήτημα εξακολουθεί να παραμένει μια “ανοιχτή πληγή”. Μου ήρθαν στο μυαλό εικόνες από όσα έχουμε περάσει μετά την τουρκική εισβολή το 1974. Μέσα σε όλη αυτή τη συναισθηματική φόρτιση δεν γινόταν να μην πλησιάσω τον ίδιο τον Κόφι Ανάν λέγοντάς του: “Εγώ απόψε θα βάλω τα δυνατά μου για να τραγουδήσω πολύ όμορφα για όλους εσάς και να γνωρίσετε μέσα από τη φωνή μου, την Κύπρο! Εσείς, όμως, πείτε μου, τι θα κάνετε για τη χώρα μου; Θα το λύσετε το Κυπριακό;”. Και φυσικά, δεν πήρα καμία απάντηση…»

  Τι κάνει ως Πρέσβειρα Τουρισµού;

  «Μεταφέρω» την Κύπρο στο εξωτερικό ή την παρουσιάζω µέσω της µουσικής στους ξένους που έρχονται εδώ, όπως έγινε στις 9 Σεπτεµβρίου, οπότε είχαµε την άτυπη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών και Αµύνης της Ε.Ε. στο πλαίσιο της προεδρίας µας. Ήταν πολύ εντυπωσιακό και συγκινητικό που γνώρισαν µέσα από τη µουσική, την κουλτούρα µας και έφυγαν ευχαριστηµένοι κουβαλώντας τη δική µας µουσική παράδοση. Τι πιο σπουδαίο όσον αφορά στον τουρισµό από το να µιλήσεις για τη χώρα σου. Πράγµα που το έκανα και πριν διοριστώ Πρέσβειρα Τουρισµού, όταν είχα την ευκαιρία να τραγουδήσω στην παροικία της Γενεύης, όπου οι εκλεκτοί προσκεκληµένοι ήταν άνθρωποι της εκκλησίας, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις όσον αφορά στο θρησκευτικό τουρισµό. Αλλά και οπουδήποτε να βρεθείς και να µιλήσεις για τη χώρα σου µε την ιδιότητα της Πρέσβειρας, έχεις πολλά να πεις. Ο καθένας µπορεί να γίνει πρεσβευτής της χώρας του, φτάνει να το κάνει σωστά και ώριμα».

  Εμείς φυσικά δεν έχουμε κάτι άλλο να προσθέσουμε, να ευχηθούμε συγχαρητήρια και καλή επιτυχία για τη συνέχεια 

  Εύη Καπάταη!!!

  Τελευταία άρθρα

  Νικόλαος Κούκης: “Ο άνθρωπος είναι ο χαρακτήρας του”. Της Κ.Πλουμιδάκη

  Νικόλαος Κούκης: Ο άνθρωπος είναι ο χαρακτήρας του. Της Κατερίνας ΠλουμιδάκηΟ Νικόλαος Κούκης μάς μιλάει...

  Σημειολογική βράβευση του Γιώργου Τσούκαλη στην Αμφίπολη.

  Σημειολογική βράβευση του Γιώργου Τσούκαλη στην Αμφίπολη. Το πρώτο συμπόσιο στην Αμφίπολη...

  Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς δίνει το παρόν στην Μητρόπολη Αργολίδας

  Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς δίνει το παρόν στην Μητρόπολη Αργολίδας Με την...

  Παναγιώτης Μανωλάκος: Ο Πειραιώτης χειρουργός με τα χρυσά χέρια. Γράφει ο Γ.Αργυρόπουλος

  Παναγιώτης Μανωλάκος: Ο Πειραιώτης χειρουργός με τα χρυσά χέρια. Γράφει ο Γιώργος Αργυρόπουλος
  14.2k Ακόλουθοι
  Ακολουθήστε

  Προτεινόμενα άρθρα

  Αφήστε ένα σχόλιο

  Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
  Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας