More

  Η Ρένα Κυπριώτη μιλά στην Κατερίνα Πλουμιδάκη.

  Ρένα Κυπριώτη: «Ήρθε ο κορονοϊός και μας έκανε να τα πάρουμε όλα από την αρχή. Η Ρένα το έκανε αυτό πολύ νωρίτερα…» Της Κατερίνας Πλουμιδάκη


  Η Ρένα είναι ανιψιά του Καβάφη. Ο προπάππους της, Παντελής Καβάφης, ήταν πρώτος ξάδερφος του Κωνσταντίνου Καβάφη.
  Λατρεύει τα ταξίδια. Πριν μερικούς μήνες γύρισε από την Αμερική μετά από τις παραστάσεις που έδωσε σε τέσσερις πολιτείες για «Το Αμάρτημα της Μητρός μου.» 
  Ετοιμάζει τη νέα της παραγωγή που θα παρουσιαστεί κι αυτή στα αγγλικά. Τα τελευταία δύο χρόνια έρχεται στην Αμερική για να επικοινωνήσει το ελληνικό αυτό διήγημα του Βιζυηνού στα αγγλικά.Είναι η πρώτη φορά που το διήγημα αυτό παρουσιάζεται στο εξωτερικό.
  Η Ρένα έχει έναν αδερφό και μία αδερφή, μεγαλύτερους. Και οι τρεις γεννημένοι τον Απρίλιο. Ως Κριός όλα τα έχει ξεκινήσει και όλα τα έχει σταματήσει. -Δώσατε αρκετές παραστάσεις στην Αμερική. Στις παραστάσεις αυτές η ομογένεια σας αγκάλιασε.
  Μέχρι σήμερα έχουμε δώσει συνολικά 10 παραστάσεις στις ΗΠΑ. Η πρώτη πρόσκληση ήρθε το 2018 από τον καθηγητή και Διευθυντή του τμήματος Ελληνικών σπουδών του Πανεπιστήμιου Columbia, τον κύριο Iωάννη Μυλωνόπουλο. H παράσταση αγαπήθηκε τόσο με αποτέλεσμα να μας καλέσει και την επόμενη χρόνια με την ίδια παράσταση!Η παρθενική μας όμως εμφάνιση και πρεμιέρα έγινε στο Harvard, σε ένα από τα εμβληματικότερα πανεπιστήμια της Αμερικής ίσως και το πιο παλιό. Αμέσως μετά φιλοξενήθηκε από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ όπως το Yale, το Πανεπιστήμιο του Ίλινοι στο Σικάγο αλλά και στην πόλη της Τάμπα στη Φλόριντα. Στην Τάμπα την οργάνωση ανέλαβε ο Γενικός Πρόξενος κύριος Δημήτρης Σπάρος σε συνεργασία με τον ομογενή αρχιτέκτονα Gus Nick Paras που ανέλαβε και όλα μας τα έξοδα προκειμένου να πάμε. Ήταν πολύ συγκινητικό αυτό και εκεί κατάλαβα τη βαθιά ανάγκη που έχουν οι ομογενείς να βρίσκονται σε επαφή με τις ρίζες τους, τη λαχτάρα να ακούσουν τον Βιζυηνό ακόμα και στα αγγλικά υποστηρίζοντας έτσι και τις νεότερες γενιές που δεν μιλάνε με ευκολία τη γλώσσα.Την επόμενη χρονιά η πρόσκληση ήρθε από το Loyola Marymount University στο Λος Άντζελες, ακολούθησαν το Κολέγιο της Pomona, το Georgetown, το Πανεπιστήμιο του Austin στο Τέξας και το Columbia.Το κοινό είχε μια ποικιλομορφία κάτι που επιδιώκαμε και που χαρακτηρίζει άλλωστε την Αμερική. Έχοντας ξεπεράσει το εμπόδιο της επικοινωνίας μέσω της γλώσσας και αποδίδοντας το κείμενο του Βιζυηνού στα αγγλικά το κοινό μπορεί να συνδεθεί άμεσα νοητικά και συναισθηματικά με την Ελλάδα. Εκτός από φοιτητές και ακαδημαϊκούς ένα μεγάλο μέρος του κοινού που μας αγκάλιασε ήταν οι Έλληνες της ομογένειας αλλά και φιλέλληνες.
  -Ποια είναι τα τωρινά και μελλοντικά σας σχέδια; 
  Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί μετά την επιτυχημένη πορεία στις ΗΠΑ ήρθε η συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο εντάσσοντας την παράσταση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του νέου θεσμού του ΥΠΠΟΑ “‘Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” με δράσεις που λαμβάνουν μέρος σε ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Είναι πολύ τιμητικό που η δουλειά μας αναγνωρίζεται αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το απολαύσω όπως θα ήθελα λόγω των συνθηκών.Εν μέσω πανδημίας covid-19 ολοκλήρωσα τα γυρίσματα της νέας ταινίας του διεθνούς Έλληνα εικαστικού και σκηνοθέτη Γιώργου Δρίβα και το voice over, όπου κρατάω τον ρόλο της Αντιγόνης, στην αγγλόφωνη virtual reality μεγάλου μήκους ταινία της επίσης διεθνούς Ελληνίδας εικαστικού και σκηνοθέτη Λουκίας Αλαβάνου, σε παραγωγή της Στέγης του ιδρύματος Ωνάση. Kατά τη διάρκεια της καραντίνας ξεκίνησε η προ-παραγωγή της νέας μας αγγλόφωνης παράστασης που ευχόμαστε σύντομα, όταν περάσει αυτή η τρέλα του κορονοϊού, να παρουσιάσουμε στις ΗΠΑ.
  -Ο κορονοϊός μας έμαθε να ζούμε το τώρα, το πετυχαίνετε; Πώς περάσατε την καραντίνα;
  Ένιωθα το χρόνο να διαστέλλεται, έπεσαν οι ρυθμοί, ζούσα μέρα με τη μέρα, και άρχισα να απολαμβάνω όσο μπορώ την κάθε στιγμή. Προσωπικά δε βγαίνω πολύ έτσι κι αλλιώς, απολαμβάνω το σπίτι μου και δουλεύω αρκετά από το σπίτι οπότε η καραντίνα δεν άλλαξε δραματικά την καθημερινότητά μου. Στην πρωτόγνωρη αυτή συνθήκη αποφάσισα να εστιάσω την προσοχή μου μόνο σε ό,τι καλό έχω στη ζωή μου εκτιμώντας και φροντίζοντάς το συνειδητά.Απολάμβανα την ησυχία, το κελάηδισμα των πουλιών που ακούγονταν ξεκάθαρα εκείνες τις μέρες και ένιωθα τυχερή που ζω σε μια φωτεινή χώρα σαν την Ελλάδα. Η λίστα της ευγνωμοσύνης καθημερινά μεγάλωνε…
  -Σας έχει αλλάξει όλη αυτή η κατάσταση;
  Ήρθαν τα πάνω κάτω όπως σε όλους έτσι και σε μένα, αλλά παραμένω ψύχραιμη. Νιώθω το σύμπαν γύρω μου μεγεθυμένο και παρατηρώ πιο έντονα το κάθε τι. Όλα είναι σημαντικά και ταυτόχρονα ασήμαντα. Αναζητώ τη φύση πιο έντονα.
  -Πώς έχει επηρεαστεί η δουλειά σας από τον ιό και πώς θα συνεχίσετε να δουλεύετε;
  Ο κορονοϊός δεν έχει απλά επηρεάσει τη δουλειά μας και τον κλάδο ευρύτερα αλλά τον έχει πλήξει δραματικά. Η κατάσταση ήταν δύσκολη από πριν λόγω οικονομικής κρίσης. Ο ηθοποιός στην Ελλάδα ψάχνει για δουλειά τρεις φορές τον χρόνο, οι μισθοί είναι πενιχροί και-το συνηθέστερο- οι πρόβες είναι απλήρωτες με αποτέλεσμα το lockdown να πετύχει πολλούς στον αέρα χωρίς να δικαιούνται το έκτακτο επίδομα του κράτους. Aπό την άλλη το μεγαλύτερο μέρος των παραστάσεων μετά την άρση των μέτρων ακυρώθηκαν και πολλοί εργαζόμενοι στον καλλιτεχνικό χώρο βρέθηκαν ξεκρέμαστοι καθώς η μικρή εισροή θεατών δεν εξασφαλίζει την επιβίωση μιας παραγωγής. Σήμερα με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού άρχισαν να αναστέλλονται/ακυρώνονται οι καλλιτεχνικές δράσεις χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί κάποιο κρούσμα σε πολιτιστικό χώρο. Έχω την τύχη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο να δουλεύω στο θέατρο και τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής τηρούνται αυστηρά τόσο από τους διοργανωτές και τους καλλιτέχνες όσο και από το κοινό.Θυμάμαι την πρώτη μέρα που επιβλήθηκε η μάσκα στο θέατρο, ήταν ανατριχιαστικό γιατί έβλεπες την ένταση στο βλέμμα του θεατή και την ξεκάθαρη λαχτάρα για ζωή.


  -Τα έχετε πράγματι σταματήσει όλα;

  Τα μόνα σταθερά που έχω κρατήσει είναι το θέατρο, τα ταξίδια, η παραγωγή και οι άνθρωποι που αγαπώ, οι φίλοι μου. Οτιδήποτε δε με καλύπτει το σταματάω. Στο παρελθόν έχει τύχει να σταματήσω πράγματα μόνο επειδή ένιωθα ότι δεν αξίζω, δεν είμαι καλή. -Τι είναι αυτά που έχετε σταματήσει;

  Μπαλέτο, βιβλία που τα αφήνω στη μέση, χορούς, πολεμικές τέχνες, ξένες γλώσσες (Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά). Έχω δυσλεξία και διάσπαση προσοχής οπότε με δυσκόλευαν περισσότερο αυτά.Έχω πάψει όμως να είμαι τοξική προς τον εαυτό μου, οπότε σταμάτησα και τις τοξικές σχέσεις που δημιουργούσα. Τελικά δεν είναι και τόσο κακό που έχω την τάση να σταματάω! -Τι είναι αυτά που έχετε συνεχίσει;

  Την αναζήτηση για το γνώθι σ’ αυτόν, την αυτοεπίγνωση και το πώς λειτουργεί το σύμπαν. Συνέχισα με το θέατρο, την υποκριτική, κατά διαστήματα την παραγωγή και τα ταξίδια, στα οποία μου αρέσει να ζω σαν ντόπια.


  -Τελικά ποια είστε;

  Νιώθω λίγο χαμαιλέων, ανάλογα με τις συνθήκες που θα βρεθώ θα προσαρμοστώ. Θέλω να ζω ουσιαστικά το καθετί. Είμαι βυθισμένη σε αυτό που κάνω. Βλέπω μόνο λύσεις, εστιάζω εκεί. Διαλογίζομαι και χαλαρώνοντας αναδύονται ξεκάθαρες οι ιδέες. Όπως για παράδειγμα με την περιοδεία στην Αμερική, αυτό δεν το είχα ξανακάνει, δεν είχα την εμπειρία, δεν είχα παίξει ποτέ θέατρο στα αγγλικά, δεν έχω καν σπουδάσει στην Αμερική ή την Αγγλία και έκανα πρεμιέρα στο HARVARD!
  -Τι σημαίνει για σας η δημιουργία;
   Η δημιουργία είναι φως, δίνει ζωή. Παίρνεις ένα κομμάτι ουρανό και το κάνεις γη. Δημιουργία είναι να συνεχίζεις να μαθαίνεις να ζεις.Από την άλλη πλευρά βέβαια, όπως λέει και ο Καβάφης, «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις».  
  ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ.

  “ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ”

  Τελευταία άρθρα

  Μεγαλειώδης εκδήλωση του Ωδείου της Ι.Μ.Π. στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς

  Μεγαλειώδης εκδήλωση του Ωδείου της Ι.Μ.Π. στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η...

  Κορυφαία στιγμή του Ωδείου της Ι.Μ.Π. στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς την 21η Ιουνίου

  Κορυφαία στιγμή του Ωδείου της Ι.Μ.Π. στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς την 21η Ιουνίου Την...

  Εύα Μπόνα: 100 χρόνια οικογενειακής παράδοσης στο χώρο της γαστρονομίας. Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

  Εύα Μπόνα: 100 χρόνια οικογενειακής παράδοσης στο χώρο της γαστρονομίας. Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

  Το Ωδείο της Ι.Μητροπόλεως Πειραιώς στο Δημοτικό Θέατρο

  Το Ωδείο της Ι.Μητροπόλεως Πειραιώς στο Δημοτικό Θέατρο 21 Ιουνίου παγκόσμια ημέρα της μουσικής.
  14.2k Ακόλουθοι
  Ακολουθήστε

  Προτεινόμενα άρθρα

  Αφήστε ένα σχόλιο

  Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
  Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας