Αλίνα Μάτσα. “Μια διεθνής καλλιτέχνιδα η οποία ζωγραφίζει νέα σύνορα”. Της Κατερίνας Πλουμιδάκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα, έχει μια αδελφή μεγαλύτερη και έναν μικρότερο αδελφό. Μετά το σχολείο, έζησε αρκετά χρόνια στο Λονδίνο.
Τελείωσε τη σχολή διακόσμησης, Inchbald school of design, έκανε part-time ζωγραφική και κεραμικά σε διαφορές σχολές, μετά πήγε στις ΗΠΑ, αρχές 1980, όπου σπούδασε Illustration and Fine Art, στο Philadelphia College of Art. Παράλληλα διδαχτηκε τεχνικές βαφής για εσωτερική διακόσμηση και τοιχογραφίες.
Αργότερα ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη ζωγραφική, και έχει παρουσιάσει τα έργα της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλαδα και στο εξωτερικό. Έχει διαθέσει αρκετά έργα της σε ιδιώτες στις ΗΠΑ, πράγμα που την εκπλήσσει ευχάριστα, γνωρίζοντας πόσοι αξιόλογοι ζωγράφοι δραστηριοποιούνται στην Αμερική.Δυο οικογένειες Ελληνο-Αμερικανών απο την Virginia, μια οικογένεια από την Florida και ένα νέο ζευγάρι απο την California, διάλεξαν διαδυκτιακά τα έργα της από τη συλλογή με τα πιο έντονα χρώματα, και πολλοί άλλοι. Οι ομογενείς μας την αγαπούν ιδιαίτερα.Επίσης Αμερικανοί τουρίστες που έτυχε να παραβρεθούν στο Παρίσι κατά την διάρκεια έκθεσής της, αγόρασαν δυο έργα της που τους εστάλησαν στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα την προσκάλεσαν στο μέλλον να τους φιλοτεχνήσει τοιχογραφίες στο σπίτι τους, ταξίδι που δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
HELLENIC HOUSE- ΠΕΚΙΝΟ – ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
με ΙΡΙΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κάποιος για να ασχοληθεί με την τέχνη;
Πιστεύω ότι ο καθένας μας μπορεί να ασχοληθεί με την τέχνη εφόσον έχει το ενδιαφέρον και την αγάπη. Όλοι μας έχουμε ανάγκη να εκφραστούμε μέσω της τέχνης κάποια στιγμή, είτε είναι αυτό μουσική, γραφή, ζωγραφική, χορός. Τώρα εκείνος ο οποίος αποφασίζει να αφοσιωθεί στην τέχνη ολοκληρωτικά, σαν τρόπο ζωής και επιδίωξη επαγγελματικής καριέρας, ίσως προϋποθέτει μερικά ακόμα χαρακτηριστικά όπως: ευαισθησία, ταλέντο, επιμονή και φαντασία.
Τι σημαίνει για σας η δημιουργία;
Η δημιουργία είναι πολύ πλατιά έννοια. Εγώ βλέπω δημιουργία στα περισσότερα πράγματα με τα οποία ενασχολούμαστε: από ένα καλομαγειρεμένο φαγητό μέχρι την σύλληψη και ανέγερση της Ακρόπολης.
MOSCOW MUSIC HALL με Β.Καπόπουλο και Α.Μπίστικα Έκθεση: Experiencing Greece
Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετώπισατε ως τώρα;
Δεν μπορώ να πω ότι αντιμετώπισα τόσες δυσκολίες. Παρότι είχα από νεαρή ηλικία ασχοληθεί με τη ζωγραφική, και αργότερα σπούδασα εικονογράφηση και καλές τέχνες στην Αμερική, η επαγγελματική μου δραστηριότητα ξεκίνησε με ειδικές τεχνικές βαφής σε εσωτερικούς χώρους, τοιχογραφίες και trompe l’oeil.
Παράλληλα άρχισα να παίρνω παραγγελίες για έργα τέχνης και πορτραίτα, και τελικά κατέληξα στη δημιουργία δικών μου έργων που άρχισα να παρουσιάζω πρώτα σε ομαδικές εκθέσεις, και ύστερα σε ατομικές.
Η σοβαρότερη δυσκολία που αντιμετώπισα, όπως θεωρώ ότι αυτό συμμερίζονται οι περισσότεροι ζωγράφοι στο χώρο μου, είναι η έλλειψη manager στον ελληνικό χώρο. Δηλαδή ο ειδικός επαγγελματίας που θα αναλάβει την προώθηση του καλλιτέχνη, ώστε ο ίδιος να είναι ελεύθερος να ασχοληθεί με την τέχνη του και όχι με τα ατελείωτα διαδικαστικά που είναι απαραίτητα για την παρουσίαση της δουλειάς του.
Τι είναι αυτό που σας φέρνει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση στη δουλειά σας;
Είναι όταν ο πίνακας που έχω ολοκληρώσει με ικανοποιήσει απόλυτα. Ξέρετε, αυτό είναι πολύ πιο σπάνιο από ό,τι νομίζετε.
Ποια είναι τα πιο σημαντικά ορόσημα της καριέρας σας;
Α. Η πρώτη μου ατομική έκθεση στην Αθήνα.Β. Η ομαδική στην οποία συμμετείχα στην MOCA (μουσείο μοντέρνας τέχνης της Σαγκάης) το 2008.Γ. Η συμμετοχή μου στην παρουσίαση Ελλήνων καλλιτεχνών στο Sotheby’s Λονδίνου το 2009.Δ. Η συμμετοχή μου στην έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών στην θεολογική σχολή της Χάλκης (Ιστανμπούλ) που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της για αυτή την εκδήλωση το 2010.Ε. Η πρώτη πώληση έργου μου στη δημοπρασία Bonham’s του Λονδίνου (Greek Sales) το 2011.Θ. Το 2014 με δέχτηκαν στην ομαδική έκθεση των Γάλλων ζωγράφων (“Salon des artistes Francais”) στο Grand Palais στο Παρίσι. Το έργο που παρουσίασα (ΟΑΣΙΣ) κέρδισε το χρυσό αστέρι (toile d’or de l’annee 2014) για σύνθεση, χρώμα και φαντασία.Η. Το 2017 μου ανατέθηκε τοιχογραφία του ερευνητικού κέντρου: FetalMedicine Research Institute στο King’s College Hospital του Λονδίνου.
Ανά στιγμές έχετε σκεφτεί να τα παρατήσετε όλα;
Όχι, ποτέ δεν το σκέφτηκα. Πολλές φορές έχω απογοητευθεί από συμπεριφορές συνεργατών ή από ένα έργο που δουλεύω και δεν βγαίνει όπως το έχω φανταστεί, αλλά η ζωγραφική με γεμίζει, με ανανεώνει και θα έλεγα ότι είναι μια αστείρευτη ανάγκη για μένα να εκφράζομαι μέσω αυτής.
Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ξεχωρίσετε στον τομέα σας;
Πιστεύω ότι αυτό που αξιολογείται θετικά στα έργα μου είναι η χρωματική μου παλέτα. Χρησιμοποιώ φωτεινά και πολλές φορές έντονα χρώματα σε αρμονία, που προσδίδουν μια αισιόδοξη ατμόσφαιρα στα έργα μου. Στη νέα μου δουλειά, συνδυάζω γυάλινα μωσαϊκά με ζωγραφική (ακρυλικά χρώματα-λάδια) και αυτό είναι μια τεχνική που αποδίδει μια φρέσκια ματιά στη θεματολογία μου. Τονίζει τα στοιχεία που με ενδιαφέρουν με έναν ιδιαίτερα έντονο τρόπο, αφήνοντας τα άλλα, πιο αφανή να συμπληρώνουν την εικόνα.
Περίγραψτέ μου το σημείο της εκκίνησης.
Την αρχή την οφείλω στη γιαγιά μου που ήταν και η ίδια ζωγράφος. Με ενέπνευσε και με ενθάρρυνε σε πολύ μικρή ηλικία. Πάντα έλεγε: «εσύ θα γίνεις ζωγράφος, γιατί έχεις ταλέντο.» Έτσι, ακολούθησα τη συμβουλή της.
Ποιο είναι το ισχυρότερό σας κίνητρο γι’ αυτό που κάνετε;
Η ανάγκη που νοιώθω να δημιουργώ εικόνες, διοχετεύοντας τα συναισθήματά μου.
Ποιον παραλληλισμό θα κάνατε με την τέχνη και τη ζωή;
Σίγουρα η τέχνη μιμείται τη ζωή, ή καλύτερα αποκαλύπτει τις τάσεις της κοινωνίας.
Ελλάδα και αξιοκρατία.
Η Ελλάδα πέρασε και περνάει πολλά δεινά, πολλά από αυτά αδίκως. Σίγουρα δεν είναι η στιγμή να τα αναλύσουμε.Σήμερα, με την πανδημία, νομίζω όλοι μας αντιληφθήκαμε πόσο ανίσχυροι και ανέτοιμοι είμαστε μπροστά στη δύναμη της φύσης και καλούμαστε να ενωθούμε και να δράσουμε συλλογικά, πέρα από σύνορα, εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα αυτή κατάσταση με θετικά αποτελέσματα. Να δούμε, θα το καταφέρουμε;
Στη ζωή γεννιέται ή γίνεται αυτό που είναι κανείς;
Είναι μια συνύπαρξη του DNA και των εμπειριών μας. Στο εάν θα είναι επιτυχημένη αυτή η συνύπαρξη θα παίξει ρολό η τύχη μας, η γνώση μας, και ο δρόμος που θα επιλέξουμε.
Ποια είναι τα χαρίσματα που απώλεσε η κοινωνία μας με την πάροδο των χρόνων;
Η κρίση έφερε μια εσωστρέφεια και μια διάλυση του κοινωνικού ιστού, αντί να δημιουργήσει μια συνεργασία και μια κοινή γραμμή δράσης.Ευτυχώς δε συμβαίνει το ίδιο με τους Έλληνες της διασποράς οι οποίοι έχουν καταφέρει να διατηρήσουν, με μεγάλη αποφασιστικότητα, προσήλωση και αγάπη, τα ήθη και έθιμα, εκτός Ελλάδας.
Ποια είναι η φράση που περιγράφει τον εαυτό σας σήμερα;
Ζήσε με πάθος και πίστη για
τα πράγματα που αγαπάς και με καλοσύνη, σεμνότητα και εμπάθεια για αυτούς που είναι δίπλα σου και γύρω σου.
Τι έμεινε απαράλλακτο στο κοινωνικό γίγνεσθαι;
Η ανθρωπιά. Η ανθρωπιά στην ελληνική κοινωνία είναι κάτι που ακόμα με εκπλήσσει ευχάριστα.
Ποιο είναι το εφαλτήριο της ζωής;
Η ίδια η ζωή!
Τι κάνετε όταν βρίσκεστε στα βαθιά;
Κολυμπώ… τι άλλο; Έχουμε επιλογή;
“ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΥΡΗΞ”