More

    “Οι Παναγίες της Ελλάδος”. Του Νίκου Αμοργιανού

    “Οι Παναγίες της Ελλάδος”. Του Νίκου Αμοργιανού

       Στις 15 Αυγούστου κάθε έτους, στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο, γιορτάζουμε την κοίμηση της Παναγιάς μας. Το λεγόμενο Πάσχα του καλοκαιριού! Οι Παναγίες «πολλές» σύμφωνα με την παράδοσή μας, μα μία στην ουσία και στην καρδιά μας! Μία σύντομη περιήγηση στην ιερά μας παράδοση και τις ποικίλες ονομασίες της Υπεραγίας μας Θεοτόκου:

    Η εικόνα της Παναγίας Τήνου

    Βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823, έπειτα από πολλές προσπάθειες και «με την υπόδειξη της Παναγίας στη μοναχή Πελαγία», στην ιστορική Μονή της «Κυράς των Αγγέλων», στο Κεχροβούνι. Ο δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι στο ναό του Ευαγγελισμού, όπου βρέθηκε η εικόνα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της άρρηκτης σχέσης του ελληνισμού με την Ορθοδοξία.

    Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά

    Αγιογραφήθηκε από τον Ευαγγελιστής Λουκάς. Μετά τον θάνατό του τη μετέφερε στην Αθήνα ο μαθητής του Ανανίας και τοποθετήθηκε σε περικαλλή ναό της Θεοτόκου. Έτσι αρχικά ονομάστηκε ως Παναγία η Αθηνιώτισσα. Η Παναγία Σουμελά αποτελεί το σύμβολο της ποντιακής πίστης, αν και η πρώτη ονομασία της θαυματουργής εικόνας ήταν Αθηνιώτισσα.

    Η Παναγία της Πάρου με τις 100 πόρτες

    Ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής βρίσκεται στην Παροικιά, της Πάρου. Για το ναό υπάρχουν δύο ονομασίες: «Καταπολιανή» και «Εκατονταπυλιανή».

    Σύμφωνα με την παράδοση, η Κατοπολιανή έχει ενενήντα εννέα φανερές πόρτες, ενώ η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Η πόρτα αυτή θα φανεί και θα ανοίξει, όταν οι Έλληνες πάρουν την Κωνσταντινούπολη.

    Παναγία η Φιδούσα – Κεφαλλονιά

    Στη νότια Κεφαλονιά, κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, βρίσκεται ο Ναός της Κοιμήσεως. Εκεί τη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα (6 Αυγούστου) εμφανίζονται μέσα κι έξω από τον Ναό μικρά φίδια. Είναι τα λεγόμενα «φίδια της Παναγίας», ενώ την παραμονή «πλημμυρίζουν» την Εκκλησιά.

    Παναγία η Χοζοβιώτισσα – Αμοργός

    Στην Αμοργό, πάνω σε έναν γκρεμό 300 μέτρων δεσπόζει το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας που τιμάται στις 15 Αυγούστου. Κτίστηκε το 1088 μΧ από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό, σύμφωνα με επιγραφή της Ι. Μονής.

    Η μεγαλομάτα Παναγιά της Βαρνάκοβας – Φωκίδα

    Η Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι ένα από τα ιστορικότερα Μοναστήρια της Ελλάδας. Ιδρύθηκε κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο, το έτος 1077, από τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη. Ανάμεσα στα αξιοθέατα του Μοναστηριού, δεσπόζει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βαρνάκοβας. Η εικόνα φέρει εμφανές ράγισμα κατά μήκος του προσώπου τής Θεοτόκου, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δημιουργήθηκε από τοπικό σεισμό στις 15 Αυγούστου 1940, την ώρα του τορπιλισμού του πλοίου Έλλη στην Τήνο.

    Παναγία Μυρτιδιώτισσα η προστάτιδα των Κυθήρων

    Η εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας είναι το πολυτιμότερο κειμήλιο του νησιού και είναι η απανταχού προστάτιδα των Κυθηρίων.  Η παράδοση λέει ότι ένας βοσκός είδε στον ύπνο του έναν άγγελο να του υποδεικνύει ένα σημείο στην περιοχή που είχε τα πρόβατά του. Εκεί μέσα σε μια μυρτιά υπήρχε μία εικόνα με την Παναγία. Ο βοσκός ξύπνησε θορυβημένος. Το πρωί πήγε και βρήκε την εικόνα. Την πήρε στο σπίτι του στο γειτονικό χωριό Καλοκαιρινές.

    Παναγία η Αθηνιώτισσα

    Αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η Παναγία Παντάνασσα η Αθηνιώτισσα, στην πλατεία Μοναστηρακίου, είναι ένας από τους αρχαιότερους εν λειτουργία Ναούς της πόλης, καθώς χρονολογείται στον 10ο αι μ.Χ. Επίσης, εντός του Ναού σώζονται φορητές εικόνες του Φώτη Κόντογλου, η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Ελεούσης, καθώς και λείψανα αγίων. Στο πρόσωπο της Παναγίας μας, απεικονίζονται όλες οι μητέρες του κόσμου.

    Παναγία η Γοργοεπήκοος

    H Παναγία η Γοργοεπήκοος βρίσκεται κοντά στην ακτή Μιαούλη στην πόλη της Κω. Ο κυρίως ναός χωρίζεται από το Ιερό Βήμα με ένα θαυμάσιας τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο, ίσως του 18ου αιώνα.

    Η Παναγία του Χάρου

    Γιορτάζει στις 23 Αυγούστου (εννιάμερα της Παναγίας) και στους Λειψούς στήνεται μεγάλο πανηγύρι. Από το 1943 μέχρι σήμερα τη θαυματουργή εικόνα κοσμούν τα περιώνυμα «κρινάκια της Παναγίας».

    Παναγία η Σπηλιανή

    Στη Νίσυρο μέσα στο κάστρο των Ιπποτών αναγέρθηκε η Παναγία η Σπηλιανή. Το όνομα έλαβε εξαιτίας του φυσικού χώρου του σπηλαίου στο οποίο βρίσκεται από το 1600 μ.Χ.

    Παναγία Κοσμοσώτειρα

    Στο νοτιοανατολικό άκρο του Νομού Έβρου, δίπλα στον ομώνυμο ποταμό και το Δέλτα του, δεσπόζει η σημερινή πόλη των Φερών με το ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, σύμβολο της τέχνης και του πολιτισμού της Βυζαντινής Θράκης.

    Παναγία η Χρυσοπηγή της Σίφνου

    Η ονομασία της οφείλεται σε ένα μοναχό τον Παρθένιο Χαιρέτη ο οποίος κατέγραψε το 1677 όλα τα θαύματα της Παναγίας. Ο μονάχος ήταν κρητικός και την ονόμασε Χρυσοπηγή σε ανάμνηση της Μονής Χρυσοπηγής Χανίων όπου είχε ασκητέψει πριν έρθει στην Σίφνο.

    Παναγία η Πορταΐτισσα. Θεωρείται μια από τις πιο όμορφες εκκλησίες των Δωδεκανήσων. Άρχισε να χτίζεται το 1760. Βρίσκεται στους πρόποδες του ενετικού κάστρου και βρίσκεται δίπλα από τους ναούς της Παναγίας του κάστρου και του αγίου Γεωργίου. Κι είναι αφιερωμένη στην Παναγιά την Πορταΐτισσα της μονής Ιβήρων που βρίσκεται στο Άγιο Όρος, ενώ αντίγραφο της εικόνας έφερε στο νησί ο Όσιος Άνθιµος.

    “Άρθρο του Νίκου Αμοργιανού στο “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ”

    Τελευταία άρθρα

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες “Γεώργιος Τσούκαλης”

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες "Γεώργιος Τσούκαλης" Ο διεθνούς φήμης Ιδιωτικός Ερευνητής κος...

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine.

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine. Αγαπητέ Νίκο,

    Μουσική Ημερίδα με σπουδαίους επιστήμονες πραγματοποιεί το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

    Μουσική Ημερίδα με σπουδαίους επιστήμονες πραγματοποιεί το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
    14,2k Ακόλουθοι
    Ακολουθήστε

    Προτεινόμενα άρθρα

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας