Ιωάννης Μαρωνίτης: «Ένας για όλους, αλλά και όλοι για έναν.»
Της Κατερίνας Πλουμιδάκη
Ο Ιωάννης Μαρωνίτης είναι Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO. Είναι και γενικός πρόεδρος του International Action Art.
Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, ειδικά τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να έχει ισχυρή παρουσία και να διοργανώνει πολλαπλές δράσεις για την ομογένεια στη Νέα Υόρκη, ώστε να καλύπτονται ταδιαφορετικά ενδιαφέροντα.Στο πλαίσιο της 34ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων για την UNESCO, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΟΗΕ παρουσίασαν την όπερα“Προμηθέας Δεσμώτης” του Παναγιώτη Καρούσου, την Ροκ Όπερα “Porfyra Grecians”, του Βασίλη Χρυσοχόου στο the players theater, το musical FAUX-BIA της Αγγελικής Σάντορα στο Carnegie Hall, ομαδική έκθεση εικαστικών στη γκαλερί the New York Art Connection στο Long Island και την Όπερα “Olympic Flame” του Παναγιώτη Καρούσου στο Athens Square Park.
Κάθε χρόνο έχουν παρουσία στις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, όπως πέρσι με την όπερα “Greek Opera and the Greek Revolution” του Δημήτρη Τσινόπουλου, στο Σταθάκειο.
Φέτος ενώ ήταν έτοιμοι να επισκεφθούν τη Νέα Υόρκη για να συμμετέχουν με μεγάλη αποστολή ελληνικών παραδοσιακών χορών στις επετειακές εκδηλώσεις, ο κορονοϊός ανέβαλε τα σχέδια τους.
-Διαθέτετε μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας και επαφής με την ομογένεια;
Ναι, μέσω του παραρτήματος του INTERNATIONAL ACTION ART που δημιουργήσαμε πρόσφατα και έχω την τιμή να είμαι CEO και γενικός Πρόεδρος. Είναι ένας οργανισμός αυτόνομος που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και στηρίζει τον παραδοσιακό και σύγχρονο πολιτισμό, την ελεύθερη ανταλλαγή και κυκλοφορία πολιτιστικών πληροφοριών και ιδεών. Διοργανώνει πρωτοβουλίες και προγράμματα που ενθαρρύνουν την πολιτιστική ανάπτυξη και την προώθηση της ειρήνης, της φιλίας και της αμοιβαίας συνεργασίας. Μέχρι στιγμής έχει 40 παραρτήματα σε όλον τον κόσμο και ανάμεσά τους είναι και αυτά της Νέας Υόρκης και του Καναδά.
-Τι κάνατε κατά την περίοδο καραντίνας του κορονοϊού;
Ο Όμιλος στο πλαίσιο στήριξης των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη, την περίοδο των μέτρων για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού, πραγματοποίησε εκατοντάδες ώρες ενημερωτικών τηλεδιασκέψεων, διανομών φαρμακευτικού υλικού και σκευασμάτων και ψυχολογικής υποστήριξης.Επίσης, προσπαθώντας να βρούμε δημιουργικούς τρόπους, στηρίζοντας παράλληλα και τον Πολιτισμό όσο ο κόσμος έπρεπε να παραμείνει σπίτι, διοργανώσαμε σεμινάρια θεάτρου διαδικτυακά με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση, αλλά και ένα διαγωνισμό ποίησης, ζωγραφικής, μαγειρικής και λογοτεχνίας με σκοπό να δωσουμε μία πνοή αισιοδοξίας για το μέλλον. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και σεβόμενοι τα υγειονομικά μέτρα και τις γενικές οδηγίες των αρμόδιων κρατικών αρχών, πραγματοποιήσαμε πολλαπλές δράσεις στο χώρο των δομών (ζαχαροπλαστική, εικαστικά) με σκοπό να στρέψουμε το ενδιαφέρον των ωφελούμενων σε κάτι δημιουργικό.Φέτος η διανομή τροφίμων σε εκατοντάδες οικογένειες που φροντίζει και στηρίζει συνεχώς ο Όμιλος, ήταν ενισχυμένη χάρη στη στήριξη χορηγών.
-Η αγάπη που σας δείχνουν οι άστεγοι που φιλοξενούνται στο χώρο είναι πέρα από συγκινητική. Έχετε μια μεγάλη στέγη που είναι πεντακάθαρη, άρτια οργανωμένη.
Πείτε μας για την οργάνωση. Ο Όμιλος έχει περίπου 5000 εγγεγραμμένα μέλη, είναι μια μη-κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1998 με βασικό στόχο την καλλιέργεια ενός πολιτισμού Ειρήνης. Έχει πιστοποιηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών και διαθέτει διαχειριστική επάρκεια. Έχει ενεργή θέση στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO, κι εγώ σαν Πρόεδρος, είμαι Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και Αντιπρόεδρος επίσης 10 έτη της Παγκόσμιας Ομοσπονδιας Ομίλων και Κέντρων Unesco στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. -Πώς ακριβώς λειτουργεί η στέγη;
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και των δύσκολων καταστάσεων που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας, ο Όμιλος θεώρησε πως είναι χρέος του να βοηθήσει. Επαναπροσδιορίσαμε τις προτεραιότητες και στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών μας δράσεων δημιουργήσαμε τις Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Πειραιά και Νίκαιας.Καθημερινά το κάθε κοινωνικό εστιατόριο της εκάστοτε δομής παρέχει φρέσκο και ζεστό φαγητό σε 500 οικογένειες και τα κοινωνικά παντοπωλεία κάθε μήνα εξυπηρετούν 500 οικογένειες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι πολύτεκνες. Παράλληλα, τα τρία κοινωνικά υπνωτήρια φιλοξενούν 250 άστεγους. Είμαστε η πρώτη δύναμη στην Ελλάδα σε φιλοξενία αστέγων και τα ανοιχτά κέντρα διημέρευσης βοηθούν και παρέχουν ζεστασιά σε εκατοντάδες άτομα ημερησίως. Οι συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα στους χώρους αυτούς να κάνουν μπάνιο και να πάρουν καθαρά ρούχα, να ξεκουραστούν, να ζεσταθούν και να προμηθευτούν δωρεάν φάρμακα και υγειονομικό υλικό από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ παράλληλα υπάρχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που τους στηρίζουν και τους βοηθούν.
-Πώς περνούν την ημέρα τους; Θεωρούμε πως η ρίζα του κοινωνικού φαινομένου της φτώχειας βρίσκεται στην έλλειψη εκπαίδευσης και τις ανισότητες, έτσι χρειάζεται κάτι περισσότερο από την απλή παροχή τροφίμων για να καταπολεμηθεί. Καθημερινά στους χώρους μας γίνονται σεμινάρια πάνω σε καίρια θέματα, πολιτιστικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις, ακόμα και σεμινάρια εκμάθησης ξένων γλωσσών. -Υπάρχουν φασαρίες στο χώρο, κι αν ναι, πώς αντιμετωπίζονται; Φασαρίες μπορεί να υπάρξουν σε οποιοδήποτε χώρο είναι συγκεντρωμένοι άνθρωποι, είναι και αυτό ένα κοινωνικό φαινόμενο, όμως ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι ακραίο, μη- διαχειρίσιμο και αντιμετωπίσιμο. Με τη συζήτηση και τη σωστή καθοδήγηση των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών πάντα έρχεται η λύση.
-Πόσους άντρες και γυναίκες μπορείτε να φιλοξενήσετε παράλληλα; Ποιες είναι οι ηλικίες; Οι χώροι μας είναι ειδικά διαμορφωμένοι για να μπορούν να φιλοξενούν ξεχωριστά άντρες και γυναίκες που βρίσκονται σε ανάγκη. Φιλοξενούμε περίπου 200 ανδρες και 100 γυναικες Οι ηλικίες ποικίλλουν. Το κοινωνικό φαινόμενο της φτώχειας δεν κάνει διακρίσεις, δυστυχώς είναι στις ζωές μας, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και όχι να του γυρνάμε την πλάτη.
-Με ποιους τρόπους τους εκπαιδεύεται για να μπορέσουν να φύγουν;
Στόχος μας είναι να βρεθεί διέξοδος στα προβλήματά τους, να δοθεί λύση σε πιθανά ενδοοικογενειακά προβλήματα, να ενταχθούν ξανά στο κοινωνικό σύνολο και στην αγορά εργασίας, με τη βοήθεια των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων. Τους φτιάχνουμε βιογραφικό και μέσα από την τράπεζα χορηγών που διαθέτουμε τους συστήνουμε για δουλειά. Επιπλέον για να στηρίξουμε τα νέα παιδιά που είναι η ελπίδα αυτού του τόπου λειτουργούν Κοινωνικό Φροντιστήριο, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και Μελέτης Παιδιών Δημοτικού και Παιδικά Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας εντελώς δωρεάν. -Πόσο επιτυχημένες είναι οι προσπάθειές αυτές; Μέχρι στιγμής έχει επιστρέψει μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας στην κανονικότητα και είναι πολύ συγκινητικό το ότι κάποιοι από αυτούς έχουν μέσα τους το αίσθημα της ευγνωμοσύνης και νοιώθουν την ανάγκη να προσφέρουν ως εθελοντές και χορηγοί στο έργο αυτό. -Η βοήθεια σε αυτό το μεγάλο έργο από πού έρχεται; Η δημιουργία και η λειτουργία των Δομών στηρίζεται σε πολλές χορηγίες ανθρώπων και εταιριών που πιστεύουν σε αυτή την προσπάθεια και τη στηρίζουν με τα προϊόντα τους καθώς ο Όμιλος δε δέχεται χρηματικά ποσά σα χορηγίες, αλλά χορηγίες σε είδη. -Πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε εμείς οι υπόλοιποι;
Επειδή φροντίζουμε εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά, οι ανάγκες είναι τεράστιες. Η ζήτηση για τρόφιμα μακράς διαρκείας, προσωπικών ειδών υγιεινής και εξοπλισμών ποτέ δε σταματά.Η στήριξη της ομογένειας της Αμερικής είναι συγκινητική καθώς φροντίζει κατά καιρούς να μας στέλνει μεγάλες ποσότητες τροφίμων.
“ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ”