More

    “Οι καιροί ου μενετοί”. Γράφει η Διδάκτωρ του ΕΚΠΑ Ιωάννα Μάστορα

    ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ ( Θουκιδίδης, Ιστοριών, Α, 142)

    Στο Αιγαίο, η Τουρκία ζει τη δεύτερη μεγάλη ήττα μετά τον Έβρο.

    Γράφει η Διδάκτωρ Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, Ερευνήτρια και Συγγραφέας Ιωάννα Μάστορα

    Αν και υπάρχουν τάσεις αποκλιμάκωσης, εφόσον η Άγκυρα επέλεξε να επιστρέψουν τα πλοία στις βάσεις τους, οι Ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις εξακολουθούν να είναι σε επιφυλακή τουλάχιστον ως τις 2 Αυγούστου, όσο δηλαδή βρίσκεται σε ισχύ η παράνομη και προκλητική Τουρκική NAVTEX για έρευνα ανοιχτά του Καστελορίζου, ενώ το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis εξακολουθεί να παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια. Σε αυτό, συνετέλεσε η ακαριαία αντίδραση του Πολεμικού ναυτικού, των Ενόπλων δυνάμεων γενικότερα και η θετική στάση κι εμπιστοσύνη της κοινωνίας.  Η Ελλάδα ως μια διαχρονικά ειρηνική χώρα αρνείται να συνομιλεί υπό καθεστώς απειλών για να μοιράσει “τα δικά της”, ενώ σύμφωνα με το Ελληνικό ΥΠ ΕΞ δεν θα δεχθεί τετελεσμένα. Η Τουρκία ακολουθεί μια μακρόχρονη εξωτερική πολιτική και στρατηγική, που χαρακτηρίζεται από συνεχιζόμενη παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του διεθνούς συμβουλίου ασφαλείας, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι δύο χώρες που δεν την αφήνουν να επεκταθεί σε κύρια δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρόλα αυτά, από τη δεκαετία του πενήντα, η Ελλάδα έχει χάσει πολλές ευκαιρίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών.

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Δευτέρα, 24η Ιουλίου 2020 ήταν μια αποφράδα μέρα, όταν ο Βυζαντινός Ναός της  Υπάτης του Θεού Σοφίας του Λόγου του Θεού, το λίκνο του Χριστιανισμού και άρμα των Σεραφείμ μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος και τελέστηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή. Την έντονη αντίθεση και ανησυχία τους για την μετατροπή, τόσο πριν όσο και μετά την ανακοίνωσή της, εξέφρασαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

    Ο Ναός της Υπάτης Σοφίας του Λόγου του Θεού έχει αποτελέσει πόλο παγκόσμιας έλξης, δέους και θαυμασμού. Ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας βασιλικής και συνδυάζει στοιχεία της πρώιμης βυζαντινής ναοδομίας, σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που ωστόσο υπέστη σοβαρές καταστροφές κυρίως από τους Τούρκους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.

    Η μετατροπή του Ναού σε τέμενος απειλεί τα έσοδα της Τουρκίας, τα οποία υπολογίζονται σε 50 εκατομυρία ευρώ ετησίως από τους επισκέπτες της Αγιάς Σοφιάς. Υπολογίζεται ότι στα είκοσι χρόνια της ηγεμονίας του Ερντογάν στην Τουρκία τα έσοδα που αποφέρει η Αγιά Σοφιά στην Τουρκία αρκούν να εξοπλιστεί μια μοίρα είκοσι σύγχρονων αεροσκαφών F16.

    Αποζημίωση από την τουρκική κυβέρνηση ζητά η ελβετική εταιρεία Sicpa η οποία διατηρεί τα δικαιώματα διαχείρισης της Αγίας Σοφίας για άλλα επτά χρόνια, κι αναμένεται να υποστεί απώλειες που συνδέονται με τις ετήσιες πωλήσεις εισιτηρίων ύψους 72 εκατομμυρίων δολαρίων του μουσείου.

    ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΕΧΘΡΙΚΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η εξάπλωση του Ισλάμ στην Ελλάδα με απόλυτο σκοταδισμό όσον αφορά στην Ιστορία και στη γυναικεία προσωπικότητα. Ενδεικτικά, ο Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σαγγάριου Εμπουμπεκίρ Σοφούογλου ζήτησε την αφαίρεση της αυτοκράτειρας Ζωής από την Αγία Σοφία. Στο twitter ανέφερε:

    “Θα υπάρχει πόρνη στο τζαμί; Όμως αν οι εικόνες δεν αφαιρεθούν η παρακαταθήκη του Μωάμεθ του πορθητή η Αγία Σοφία μαζί με την πόρνη ζωή θα γίνει το πρώτο τζάμι παγκοσμίως όπου θα εκτίθεται μία πόρνη να μπει ένα τέλος στην ανοησία για προστασία των ειδώλων και να αποκαθιστούν πια οι εικόνες που αποτελούν ασέβεια προς τον προφήτη”.

    Αν αυτά τα λόγια προέρχονται από έναν Καθηγητή Πανεπιστημίου κατανοούμε πως το Ισλάμ επηρεάζει τη γείτονα απέντι στις γυναίκες και τι τεράστιες επιπτώσεις έχει αυτό στην αγωγή και παιδεία των νέων απέναντι στα κορίτσια και τις γυναίκες.

    Η πιο γνωστή απεικόνιση της Ζωής είναι ένα  μωσαϊκό στην Αγία Σοφία. Οι αυτοκράτειρες αναμενόταν exofficio να φροντίζουν την εμφάνισή τους, η οποία συνδεόταν με το κύρος τους ως ηγεμόνες και να συμπεριφέρονται με μεγαλοπρέπεια και αξιοπρέπεια. Ενώ οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες αναμενόταν να έχουν ευχάριστη εμφάνιση και επιβλητικό παρουσιαστικό ως απόδειξη της καταλληλότητάς τους για τον θρόνο κατά τον 11ο και 12ο αι., οι Αυτοκράτειρες της Ρωμανίας αναμενόταν από πολύ παλιά να είναι όμορφες και αρχοντικές. Πολυτελή αυτοκρατορικά ενδύματα, κοσμήματα και διαβήματα καθώς και η διατήρηση της Πορφύρας και του χρυσού μόνο για τα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας συνέβαλαν στη διατήρηση της αυτοκρατορικής εικόνας, που συνδεόταν με την ομορφιά την πολυτέλεια και τη μεγαλοπρέπεια.

    Η Χριστιανική Θρησκεία αναγνώρισε τον ρόλο των γυναικών κατανοώντας τις διαφορετικές κοινωνικές και πολιτιστικές καταβολές της εποχής και εξυψώνοντας τις.  Να μην ξεχνάμε τη συμβολή της Θεοδώρας που στάθηκε πολύτιμη σύντροφος στο πλευρό του Ιουστινιανού. Με την αποφασιστική στάση της τον εμψύχωσε στα γεγονότα της Στάσης του Νίκα 532 μ.χ. και τον απέτρεψε από την ιδέα να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη. Σε μια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, η Θεοδώρα ενθάρρυνε τον Ιουστινιανό, αποτρέποντας τον να εγκαταλείψει την Πόλη λέγοντας: «Δεν σωζόμεθα δια της φυγής, παρά να αποθάνωμεν αδόξως, προτιμότερον να αποθάνωμεν ενδόξως αγωνιζόμενοι».

    Στη στάση του Νίκα κάηκε ο ναός της Αγίας Σοφίας και ανοικοδομήθηκε υπέρλαμπρος και μεγαλειώδης εκ νέου απο τον Ιουστινιανό.

    “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ”

    Τελευταία άρθρα

    Ρεσιτάλ Πιάνου από τον σπουδαίο νεαρό Πιανίστα Δημήτρη Παπακυριαζή

    Ρεσιτάλ Πιάνου από τον σπουδαίο νεαρό Πιανίστα Δημήτρη Παπακυριαζή

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες “Γεώργιος Τσούκαλης”

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες "Γεώργιος Τσούκαλης" Ο διεθνούς φήμης Ιδιωτικός Ερευνητής κος...

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine.

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine. Αγαπητέ Νίκο,
    14,2k Ακόλουθοι
    Ακολουθήστε

    Προτεινόμενα άρθρα

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας