More

  Γεωργία Παράσχου: Τα Μνημεία πρέπει να παραδίδονται αυτούσια στις επόμενες γενιές

  Γεωργία Παράσχου: Τα Μνημεία πρέπει να παραδίδονται αυτούσια στις επόμενες γενιές

  Να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, καλεί την τουρκική κυβέρνηση ο αρμόδιος για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες πρέσβης των ΗΠΑ, Σαμ Μπράουνμπακ. 
  Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημιουργώντας ένταση για άμεση αλλαγή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζάμι, περιφρονεί κάθε θρησκευτικό, πολιτιστικό και ανθρωπιστικό συναίσθημα.Ο ίδιος χρησιμοποιεί εκφράσεις που προκαλούν τις θρησκευτικές ευαισθησίες τόσο της ελληνικής όσο της διεθνούς κοινής γνώμης παραβιάζοντας κάθε νομική διάταξη στα πλαίσια της Παγκόσμιας Επιτροπής της UNESCO, επιδιώκοντας έντονες πολιτικές και πολιτισμικές αντιπαραθέσεις.
  Γράφει η Ιωάννα Τζανή
  Υπενθυμίζεται ότι στα χέρια της Δικαιοσύνης επαφίεται και πάλι η τύχη της Αγίας Σοφίας, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αναμένεται να συνεδριάσει στις 2 Ιουλίου, προκειμένου να εξετάσει αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934.
  Συνομιλώντας με την Διευθύντρια Πολιτισμού Ομίλου UNESCO Πειραιώς & Νήσων και Διευθύντρια Διεθνών Ζητημάτων International ActionArt, Γεωργία Παράσχου, τόνισε ότι:
  Ακούσαμε από υπουργούς της Τουρκίας πως η Αγία Σοφία κατακτήθηκε, πως η Ελλάδα δεν έχει λόγο για το πλαίσιο λειτουργίας της αλλά και πως δεν θα πάρουν την άδεια μας, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζάμι. Ας ξεκινήσουμε από το ότι φυσικά και η Ελλάδα δεν εμπλέκεται, ούτε θέλει να εμπλέκεται στα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας και οποιασδήποτε άλλης χώρας. Οφείλουμε, όμως, να θυμίσουμε πως η Αγία Σοφία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχει επίσημα ενταχθεί από το 1985, ως μουσείο της ιστορικής ζώνης της Κωνσταντινούπολης. Είναι χρέος μας η διατήρηση του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, χωρίς παρεμβολές και αλλοιώσεις. Το ζήτημα που έχει τεθεί δεν είναι ούτε θρησκευτικό μα ούτε και πολιτικό. 
  Πρέπει να εστιάσουμε στον Πολιτισμό και να παραδεχθούμε πως η αντιμετώπιση των μνημείων από έναν λαό, είτε τα δημιούργησε αυτός είτε όχι, αποτελεί δείγμα Πολιτισμού.
  Η Αγία Σοφία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αφού εντάχθηκε στον κατάλογο της UNESCO το 1985, και προστατεύεται από την Συνθήκη για την προστασία των Μνημείων και Χωρών Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με απόφαση του 1972.
  Θεμελιώδης στόχος της UNESCO είναι η προστασία των Μνημείων από κάθε μορφή φθοράς ή καταστροφής προκειμένου να διασώσει και να διαδώσει αναλλοίωτη την ιστορία κάθε μνημείου από γενιά σε γενιά.
  Η Αγία Σοφία είναι ένα αριστούργημα μοναδικής αρχιτεκτονικής με ύψιστη επίδραση στην εξέλιξη και διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής, στην οργάνωση του χώρου και στην τέχνη των μνημείων παγκοσμίως. Βάσει της διάταξης του άρθρου 6 παρ.3, τα κράτη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να απέχουν από ενέργειες που αμέσως ή εμμέσως αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των Μνημείων. Η Τουρκία δεσμεύεται με όλες τις σχετικές νομοθετικές αρχές.

  Η Γεωργία Παράσχου τόνισε ότι, 
  “Η διατήρηση λειτουργίας της Αγίας Σοφίας και η προσπάθεια μετατροπής ενός ιστορικού συμβόλου, παραβιάζοντας την υπάρχων μορφή του, είναι ζήτημα κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτισμικό”.
  Επισήμανε, ότι για οποιαδήποτε αλλαγή σε μνημείο που έχει ενταχθεί, με εφαρμογή σύμβασης, στο κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αφενός απαιτείται η αυστηρή τήρηση των θεμελιωδών αρχών που ορίζει η UNESCO, αφετέρου η επίσημη γνωστοποίηση στην επιτροπή, των νέων προτάσεων – για το εκάστοτε μνημείο – ώστε να συνεδριάσει η 21μελής κεντρική επιτροπή του οργανισμού για τη δημιουργία οποιασδήποτε νέας σύμβασης”.
  Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay σε απάντηση στον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τόνισε στην επιστολή της, ότι έχει υπενθυμίσει εκ νέου στην Τουρκία τη σημασία των ανωτέρω θεμελιωδών αρχών και ότι η UNESCO βρίσκεται σε εγρήγορση παρακολουθώντας στενά την πορεία της κατάστασης.
  Κλείνοντας, η Γεωργία Παράσχου επισήμανε πως:
  “Δεν πρέπει να αλλοιώνεται η μορφή, το ύφος και το περιεχόμενο των ιστορικών μνημείων. Ανεξάρτητα από τα θρησκευτικά ή πολιτικά πιστεύω του κάθε κράτους, έχει σαφή υποχρέωση να σέβεται, να διατηρεί και να περιφρουρεί τα Μνημεία που βρίσκονται στην Επικράτεια του, αφού θα πρέπει να παραδίδονται αυτούσια στις επόμενες γενιές. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η λογική”. 

  Τελευταία άρθρα

  Η Τρίτη Ηλικία στον Δήμο Βύρωνα πρωτοπορεί, με πρωτεργάτη την Γιώτα Σανγβινάτσου

  Η Τρίτη Ηλικία στον Δήμο Βύρωνα πρωτοπορεί στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις της και συγκινεί στον καιρό του κορωναιού,για την θέληση και το...

  Γιώργος Τσούκαλης: «Υπερατλαντικές έρευνες σε συνεργασία με το FBI».

  Γιώργος Τσούκαλης: «Υπερατλαντικές έρευνες σε συνεργασία με το FBI». ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ Ο οικονομολόγος και σύμβουλος...

  Ματίνα Γιαννούλη: “Η επιτομή της ευγένειας”. Του Γιώργου Τσούκαλη

  Ματίνα Γιαννούλη: "Η επιτομή της ευγένειας". Του Γιώργου Τσούκαλη Η Ματίνα Γιαννούλη ευγενική και καλοσυνάτη διαχειρίστρια...

  Αγία Σοφία: Στις 24 Ιουλίου η πρώτη προσευχή

  Αγία Σοφία: Στις 24 Ιουλίου η πρώτη προσευχή, ενώ κόκκινο χαλί 14.000 τετραγωνικών μέτρων ετοιμάζουν οι Τούρκοι για να μετατραπεί σε τζαμί.
  14.2k Ακόλουθοι
  Ακολουθήστε

  Προτεινόμενα άρθρα

  Αφήστε ένα σχόλιο

  Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
  Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας