More

    Μάριος Φραγκούλης: “Ο Μύθος”. Γράφει ο Νίκος Αμοργιανός

    Μάριος Φραγκούλης: “Ο Μύθος”.

    Το ταλέντο του ανυπέρβλητο, το φωνητικό και μουσικό του εύρος υψηλότατο, το καλλιτεχνικό του ανάστημα συνυφασμένο με την περισσή ευαισθησία, το ήθος την ευγένεια, την πειθαρχία, τη σκληρή δουλειά, τις βαρυσήμαντες σπουδές του και κυρίως την αστείρευτη αγάπη και το πάθος του για την τέχνη τον κατέστησαν ως έναν εκ των εμβληματικοτέρων πρεσβευτών του ελληνικού πολιτισμού μας.

    Ο Μάριος Φραγκούλης κατάγεται από την Κάσο της Δωδεκανήσου (από τη μεριά του πατέρα του) και από την Κέρκυρα (από τη μεριά της μητέρας του). Γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1966 στην τότε Ροδεσία (νυν Ζιμπάμπουε) της Αφρικής, αλλά μεγάλωσε και πήγε σχολείο στην Αθήνα, όπου τον μεγάλωσαν η αδελφή της μητέρας του και ο άντρας της, τους οποίους και θεωρεί τους αληθινούς του γονείς. Σπούδασε βιολί επί δώδεκα χρόνια – τέσσερα με τον Βατικιώτη στο Ελληνικό Ωδείο και οκτώ με το Δεσποτίδη στο Ωδείο Αθηνών. Σε ηλικία 11 ετών έκανε την πρώτη μινι-δισκογραφική του δουλειά, τραγουδώντας το ρόλο του ΄Ιζακα στο μιούζικαλ του A. L. Webber «Joseph and his amazing technicolour raincoat». Τότε έκανε και την πρώτη του γνωριμία με το «Άξιον εστί» του Θεοδωράκη, όπου τραγούδησε ως σολίστ (το μέρος του Λαϊκού Τραγουδιστή), σε μια παράσταση η οποία κέρδισε στο διαγωνισμό καλύτερης χορωδίας.

    Φοιτούσε σε αγγλικό σχολείο, που οργάνωνε τακτικά θεατρικές παραστάσεις, κι έτσι από πολύ νωρίς δοκίμασε τις δυνάμεις του σε πολλά έργα: σε ηλικία 15 ετών, ας πούμε, ήταν ο κονφερανσιέ στο «Καμπαρέ» και 16 ετών έπαιξε τον Τόνυ στο «West Side Story». Το μέλλον του είχε αποφασιστεί: τέρμα το βιολί, ανήκε στο θέατρο!

    Στα δεκαοκτώ του πήγε στο Λονδίνο για σπουδές στη δραματική και μουσική σχολή Guildhall School of Music and Drama, στο Barbican Centre, όπου στεγάζεται και το Βασιλικό Σαιξπηρικό Θέατρο. Εκεί έγινε φανερό ότι η φωνή του είχε δυνατότητες πολύ ανώτερες από αυτές που απαιτεί το απλό θέατρο πρόζας ή ακόμα και το μουσικό θέατρο. 

    Ο Μάριος Φραγκούλης έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση σ’ ένα από τα πιο επιτυχημένα μουσικά θεάματα του λονδρέζικου West End.

    To 1992 κέρδισε την υποτροφία Ωνάση, με τη βοήθεια της οποίας συνέχισε τις σπουδές του στην όπερα στην περίφημη σχολή Juilliard της Νέας Υόρκης, με την καθηγήτρια φωνητικής Dodi Protero, στην οποία τον είχε συστήσει η μέτζο-σοπράνο Marilyn Horne, άλλη μια προσωπικότητα του λυρικού θεάτρου που πίστεψε σ’ αυτόν και τον βοήθησε αρκετές φορές στη δύσκολη περίοδο των σπουδών και των αποφάσεων. Στην Αμερική έμεινε τρία χρόνια, χρόνια μεγάλης οικονομικής δυσκολίας, σπουδάζοντας και δουλεύοντας ο ίδιος σε παιδικό σταθμό.

    Το 1993 έλαβε μέρος σε μια μεγάλη εορταστική συναυλία με παρουσιαστή τον Peter Ustinov και συντελεστές καλλιτέχνες όπως η Montserrat Caballé, ο Alfredo Kraus, η Julia Migenes- Johnson, ο Justino Diaz κ.ά.

    Το 1994 κέρδισε τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Luciano Pavarotti στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α.- ο πρώτος Έλληνας που διακρίθηκε στο διαγωνισμό αυτό, ο οποίος αναδεικνύει 34 νικητές σε διάφορες φωνητικές κατηγορίες από 4.000 συμμετέχοντες απ’ όλο τον κόσμο. Το 1995 το Φεστιβάλ Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου τον κάλεσε να υποδυθεί το ρομαντικό ήρωα Luntha στο γνωστό μιούζικαλ «The king and I» («Ο βασιλιάς και ’γω») των Rogers και Hammerstein, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές από τους Times του Λονδίνου. Εκεί γνώρισε και τη σοπράνο Deborah Mayers, με την οποία έμελλε να συνεργαστεί και στο μέλλον…

    Το ντεμπούτο του στην Ελλάδα έγινε το 1993, όταν συμμετείχε σε μια συναυλία στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής. Το καλοκαίρι του 1996 εμφανίστηκε τρείς φορές στο Ηρώδειο: στις 10 Ιουλίου, στη βραδιά-αφιέρωμα στο Λέοναρντ Μπέρνστάϊν και στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, στη “Λειτουργία του Ορφέα” του Γιάννη Μαρκόπουλου.
    Πίσω στην Αγγλία, στις 12 Νοεμβρίου, ερμήνευσε τον Λαέρτη στην όπερα “Hamlet» του Ambroise Thomas. Στις 24 Νοεμβρίου, βραδιά οπερέτας για σοπράνο και τενόρο με συμφωνική ορχήστρα, στο Queen Elizabeth Hall. Την ίδια εποχή, ηχογραφούσε στο Μέγαρο Μουσικής το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Γιάννη Μαρκόπουλου «Ανα-γέννηση: Κρήτη ανάμεσα σε Βενετιά και Πόλη». Αμέσως μετά, ο συνθέτης τον κάλεσε πάλι στην Αθήνα για να ερμηνεύσει, στις 17 Νοεμβρίου, στο «Παλλάς», το έργο του «Ατίθασα μνήμη», που του παρήγγειλε η σύγκλητος του Ε. Μ. Π. ειδικά για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Στο μεταξύ, είχε ήδη ξεκινήσει ένα δεύτερο κύκλο εμφανίσεων ως Μάριος στο «Les Misérables», στο Palace Theatre του Λονδίνου, και αξιοποίησε την παραμονή του εκεί με δύο ακόμη εμφανίσεις. Για το BBC Radio, ηχογράφησε το “The King and I» με την Ορχήστρα του ΒΒC και παρτενέρ την Barbara Cook.

     Στις 19 Μαΐου 1998 το κοινό του επεφύλαξε ενθουσιώδη υποδοχή όταν ερμήνευσε, στο Ηρώδειο, το μέρος του «λαϊκού τραγουδιστή» στο «Άξιον Εστί» του Θεοδωράκη με τον ίδιο το συνθέτη να διευθύνει. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, τραγούδησε τρείς δημοφιλείς κύκλους τραγουδιών του συνθέτη: «Λυρικότατα», «Επιφάνεια» και «Λιποτάκτες».

    Μετά από μια καλοκαιρινή περιοδεία σ’ όλη την Ελλάδα με το Νταλάρα, που αποτέλεσε την πρώτη επαφή του με το κοινό της ελληνικής επαρχίας, το Σεπτέμβριο ήταν στην Αμερική, όπου υπέγραψε αποκλειστικό συμβόλαιο με την εταιρεία Sony Classical για την ηχογράφηση πέντε δίσκων, σε διάφορα μουσικά είδη, από κλασικό έως ποπ… Στο Λονδίνο, το Νοέμβριο, άλλο ένα από τα δεκάδες φιλανθρωπικά γκαλά στα οποία έχει συμμετάσχει αφιλοκερδώς: τον ετήσιο χορό του Βρεταννικού Ερυθρού Σταυρού στο Γκρόβενορ Χάους, βραδιά που αυτή τη χρονιά ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα.

    Παραμονή πρωτοχρονιάς του 2000, τραγούδησε στις εκδηλώσεις του Μιλλένιουμ κάτω απ’ την Ακρόπολη, μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη, το τραγούδι «Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ». Φεβρουάριος – Μάρτιος του 2000, μια σειρά από επτά ρεσιτάλ σε Θεσσαλονίκη, Βέροια και Αθήνα (κινηματοθέατρο «Αττικόν»).

    Το Μάρτιο του 2003 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου τραγούδησε άριες, ντουέτα αλλά και αποσπάσματα από μιούζικαλ με τη σοπράνο ΄Ελενα Κελεσίδου, σε μια βραδιά υπέρ των σκοπών της Action Aid.

    Τη βραδιά της Πρωτοχρονιάς, καλωσόρισε το 2004 μαζί με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, το Δημήτρη Παπαδημητρίου και τους Gypsy Kings, σε μια συναυλία στο Σύνταγμα που μεταδόθηκε ζωντανά σ’ όλη την Ελλάδα και δορυφορικά σ’ όλο τον κόσμο. Τον Απρίλιο του 2004 εμφανίστηκε σε μια βραδιά-αφιέρωμα στην τραγουδίστρια Δανάη, με τραγούδια Αττίκ, Χαιρόπουλου κλπ…

    Στις 11 Μαΐου, συναυλία για τα 550 χρόνια της Μεγάλης του Γένους Σχολής, που δόθηκε στο Ηρώδειο, με τη Συμφωνική της Ε.Ρ.Τ., με μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Στις 22 Μαίου, ο Μάριος βρισκόταν στο φεστιβάλ Καννών, για την παγκόσμια πρεμιέρα της μουσικής ταινίας De Lovely, με θέμα τη ζωή του Cole Porter και πρωταγωνιστή τον Kevin Klein. Ο Μάριος υποδύεται τον Alfred Drake, έναν πρωταγωνιστή του Broadway της δεκαετίας του ‘60 και ερμηνεύει το ντουέτο So in love από το μιούζικαλ Kiss me Cate, μαζί με την Lara Fabian. Μετά την προβολή έλαβε μέρος σε συναυλία, με κάποιους ακόμη συντελεστές της ταινίας (Robbie Williams, Nathalie Cole, Elvis Costello, Alanis Morissette, Diana Crawl).

    Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, παρουσίασε δύο συναυλίες, στη Βεργίνα και στον Πειραιά, στα πλαίσια της προώθησης της ιδέας του εθελοντισμού, 25 Ιουλίου και 11 Αυγούστου αντίστοιχα..

    Στο μεταξύ, στις 16 Αυγούστου κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία ο δεύτερος διεθνής του δίσκος με τη Sony Classical, με τίτλο “Follow your heart”, με δώδεκα καινούργια τραγούδια. Οι περισσότεροι στίχοι των τραγουδιών είναι στα αγγλικά, αλλά στα δώδεκα τραγούδια του album περιλαμβάνονται επίσης και στίχοι στα ελληνικά, τα ιταλικά και τα ισπανικά.. Ο δίσκος έγινε χρυσός σε λιγότερο από ένα μήνα, στην καρδιά του καλοκαιριού και των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας! Την ίδια μέρα του απενεμήθη και ο πλατινένιος δίσκος για το “Sometimes I dream” και ο χρυσός για το «Χάρτινο ήλιο». Στις 22 Σεπτεμβρίου τραγούδησε στο Βεάκειο τραγούδια αφιερωμένα στον Πειραιά, συμπράττοντας με το Στέλιο Διονυσίου και άλλους. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2004 έλαβε μέρος στην Έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων, ερμηνεύοντας την μουσική σύνθεση του Θοδωρή Οικονόμου “Νά ο ήλιος» στο Ολυμπιακό Στάδιο ΟΑΚΑ με την παρουσία 90,000 θεατών και αθλητών από όλο τον κόσμο.

    Το Φεβρουάριο και Μάρτιο ήταν στις Η.Π.Α. για την πρώτη αμερικανική του περιοδεία 28 πόλεων, μαζί με τον πιανίστα Jim Brickman και την τραγουδίστρια Ann Cochran, για την προβολή του δίσκου του. Τον Απρίλιο έκανε έναν διάλειμμα για να δώσει συναυλίες στη Sun City (Νότια Αφρική) με τη Vicky Sampson, κι έπειτα συνέχισε την περιοδεία στον Καναδά, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο. Στις 20 Μαΐου έδωσε την πρώτη προσωπική του συναυλία στις Η.Π.Α., στο New York City Center, με προσκαλεσμένη τη σοπράνο Liza Vroman. Ακολούθησαν δύο άλλες, η μία στο Meyerhoff Symphony Hall με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαλτιμόρης, στη Βαλτιμόρη (Maryland) και άλλη μία στο Sheldon Hall του St. Louis, Missouri.
    Τον Ιούλιο, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Κωνσταντινούπολη μια συναυλία σε υπαίθριο θέατρο υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Το υπόλοιπο καλοκαίρι έκανε τη συνηθισμένη του περιοδεία σ’ όλη την Ελλάδα, με αποκορύφωμα τη συναυλία με τίτλο “Music of the Night” τον Οκτώβριο στο Ηρώδειο, με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας της Νέας Όπερας της Μόσχας. Τον ίδιο μήνα, έλαβε μέρος στη συναυλία του Plácido Domingo στην Κύπρο, μαζί με την Kallen Esperian, με συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας της Κύπρου και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Όπερας της Μόσχας. Κυκλοφορεί το βιβλίο της Ροζίτας Σώκου “Ο Μάριος κι εγώ”.

    Δισκογραφία

    1996 – Ανα-γέννηση – Γιάννης Μαρκόπουλος
    1997 – Η Ρένα τραγουδάει jazz
    1998 – Στην ιερά οδό – Γιώργος Νταλάρας, Μάριος Φραγκούλης
    1998 – Ζωντανή ηχογράφηση στην ιερά οδό ΙΙ – Γιώργος Νταλάρας και διάφοροι
    1999 – Φεγγάρι ερωτευμένο, Live στην ιερά οδό – Μάριος Φραγκούλης
    2000 – Δεκαοκτώ – Tribute στον Γιάννη Μαρκόπουλο (διάφοροι)
    2000 – Μικρές ιστορίες – Μάριος φραγκούλης
    2001 – Ωδείο Ηρώδου του Αττικού – Μάριος φραγκούλης
    2002 – Wincero perdero Luna Rossa – Μάριος φραγκούλης
    2002 – Sometimes i dream – Μάριος Φραγκούλης
    2003 – Ένας χάρτινος ήλιος – Μάριος Φραγκούλης
    2004 – Follow your heart – Μάριος Φραγκούλης
    2004 – De-Lovely – Μάριος Φραγκούλης
    2005 – Ο κήπος των ευχών – Μάριος Φραγκούλης
    2006 – Music of the night – Μάριος Φραγκούλης
    2007 – Greece secrets of the past – Διάφοροι
    2010 – Η εποχή της αγάπης – Μάριος Φραγκούλης

    2011 – Beautiful Things – Μάριος Φραγκούλης

    2012 – Ραντεβού στο Παλλάς (Live) – Μάριος Φραγκούλης 

    2015 – Tales Of Christmas – Μάριος Φραγκούλης 

    Τελευταία άρθρα

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες “Γεώργιος Τσούκαλης”

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες "Γεώργιος Τσούκαλης" Ο διεθνούς φήμης Ιδιωτικός Ερευνητής κος...

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine.

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine. Αγαπητέ Νίκο,

    Μουσική Ημερίδα με σπουδαίους επιστήμονες πραγματοποιεί το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

    Μουσική Ημερίδα με σπουδαίους επιστήμονες πραγματοποιεί το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
    14,2k Ακόλουθοι
    Ακολουθήστε

    Προτεινόμενα άρθρα

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας