More

  Άρθρο του Προέδρου της Π.Σ.Ε Μάκη Κιάμου

  Ήπειρος και Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας του Χρυσόστομου (Μάκη Χήτου – Κιάμου) Προέδρου της ΠΣΕ​

  Η Ήπειρος, για μας τους Ηπειρώτες, ας πούμε απόδημους, γιατί δεν έχουμε φύγει ποτέ ουσιαστικά από την Ήπειρο, δεν είναι απλά ο γεωγραφικός χώρος όπου έτυχε να γεννηθούμε. Οι καταβολές μας είναι μεγάλες και οι ρίζες μας συναισθηματικές, αλλά και πραγματικές. Οι περισσότεροι έχουν τα σπίτια τους στο χωριό. Το πατρικό ή ακόμη κι αν φτιάξαμε δικό μας. Αποκλείεται Ηπειρώτης να μην μεταβεί στην πατρίδα, τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες, και να περάσει μέρος των διακοπών του ή και ολόκληρες τις διακοπές. Πάθος Ηπειρώτικο.
  Κι αυτά τα γνωρίζω καλά, αφού τυχαίνει να είμαι ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, της μεγαλύτερης τριτοβάθμιας- αποδημικής οργάνωσης. Την συναποτελούν 450 αποδημικά σωματεία που μεταλαμπαδεύουν στα αστικά κέντρα τον ηπειρώτικο πολιτισμό και υπηρετούν την ηπειρώτικη παράδοση. Γιατί είναι γνωστό πως η Ήπειρος στο διάβα του χρόνου έχει αναπτύξει έναν σπουδαίο και αληθινό πολιτισμό.

  Η Ηπειρώτικη παράδοση ακμαία και ζωντανή διδάσκει αξίες και ιδανικά, αγώνα και αληθινή στάση ζωής. Αυτά όλα οφείλουμε να τα διασώσουμε, να τα διατηρήσουμε αλλά και να τα μεταφέρουμε στη νέα γενιά. Γι’ αυτό αγωνίζονται οι Ηπειρώτικοι Σύλλογοι και οι Αδελφότητες. Και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Η παραδοσιακή ιδιοπροσωπία του Ηπειρώτη έχει πολλά να προσφέρει στην υπόθεση της πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου.
  Από την πλευρά μας η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας διακρίνεται για την εξαιρετική δράση της. Και η δράση αυτή είναι πολύπλευρη. Ήδη η παρέμβασή μας στα πολιτιστικά δρώμενα είναι ικανοποιητική, ο δε προγραμματισμός πλούσιος και ελπιδοφόρος. Κι αν δεν υπήρχε το πρόβλημα του κορωνοϊού, που κατ’ ανάγκη διέκοψε τη δράση μας, θα υλοποιούσαμε εξαιρετικό έργο. Συνεχίζουμε όμως και ενεργοποιούμαστε, έστω και διαδικτυακά. Έτσι στα πλαίσια της ενημέρωσης των Ηπειρωτών αναβαθμίσαμε τον ιστότοπο της Πανηπειρωτικής (www.panepirotiki.com) και φιλοδοξούμε να είναι το απαραίτητο μέσον ενημέρωσης κάθε Ηπειρώτη. Εκεί φαίνεται καθαρά η δράση της ΠΣΕ, αναρτώνται οι εφημερίδες των Αδελφοτήτων καθώς και η «Πανηπειρωτική», η εφημερίδα μας, η οποία επανακυκλοφόρησε μετά από διακοπή είκοσι χρόνων. Παράλληλα, σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει ιστότοπος, (YouTube) της Πανηπειρωτικής στον οποίον θα αναρτώνται ψηφιακά βίντεο και ψηφιακές ταινίες που θα αφορούν τη δράση μας και εν γένει την Ηπειρώτικη δημιουργία και τον Ηπειρώτικο λαϊκό πολιτισμό.
  Είναι ακόμη γνωστή η μεγάλη προσπάθεια της Πανηπειρωτικής για τη διατήρηση, σύμφωνα με τη διάταξη του διαθέτη, των Εθνικών Κληροδοτημάτων τα οποία, όπως έχουμε τονίσει, «ανήκουν σ’ όλους τους Έλληνες, δεν εντάσσονται, στα υπό εκμετάλλευση και, φυσικά, δεν είναι δυνατόν να τα διαχειριστούν ιδιωτικά συμφέροντα». Η υπόθεση του Ζαππείου, γνωστή στο Πανελλήνιο με τον αγώνα και τη συμβολή μας είχε αίσιο τέλος. Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα πως το Ζάππειο κι όλα τα κληροδοτήματα είναι στοιχεία της εθνικής μας κληρονομιάς και γι’ αυτό ανήκουν σ’ όλους τους Έλληνες και γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να τα διαχειριστούν ιδιωτικά συμφέροντα.
  Η δράση της ΠΣΕ είναι πολύπλευρη και πολυσχιδής. Καλά να είμαστε, να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία των ημερών και έχουμε πρόγραμμα να «γεμίσουμε» την Αθήνα και όλες τις πόλεις με δράσεις Ηπειρώτικου περιεχομένου που θα τις φεγγοβολά το Ηπειρώτικο μεγαλείο.

  Τελευταία άρθρα

  Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες “Γεώργιος Τσούκαλης”

  Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες "Γεώργιος Τσούκαλης" Ο διεθνούς φήμης Ιδιωτικός Ερευνητής κος...

  Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine.

  Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine. Αγαπητέ Νίκο,

  Μουσική Ημερίδα με σπουδαίους επιστήμονες πραγματοποιεί το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

  Μουσική Ημερίδα με σπουδαίους επιστήμονες πραγματοποιεί το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

  10 Βραβεία απέσπασε το Ωδείο της Μητροπόλεως Πειραιώς στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής “Δημήτρης Μητρόπουλος”

  10 Βραβεία απέσπασε το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής "Δημήτρης Μητρόπουλος" του Art & Art Magazine
  14,2k Ακόλουθοι
  Ακολουθήστε

  Προτεινόμενα άρθρα

  Αφήστε ένα σχόλιο

  Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
  Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας