More

  Άρθρο του Προέδρου της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Κώστα Καρούσου

  Σκέψεις μια “έγκλειστης σημερινής κοινωνίας ” Αυθόρμητες σκέψεις που γεννήθηκαν λόγω του κορωνοϊού και μιας “έγκλειστης” πραγματικότητας. Παράθυρο στη ζωή και στην επικοινωνία, είναι δυνατόν ν΄ανοίξει κάθε δημιουργός -κοινωνικός λειτουργός-ή απλός οδοιπόρος της ζωής ή δεινός ακροβάτης της καθημερινότητας ή δεινός εκφραστής του λόγου και της ερμηνείας του, ή κάποιας διαβατάρικης και μεταχρονικής-ηλικιακά- αναζήτησης, της έκφρασης, της ιδέας, της ελευθερίας, και της προσωπικής του ή άλλης στοχαστικής-και βιωματικής του αποκωδικοποίησης. Το πεδίο της ζωής είναι απέραντο και πάντα πρόσφορο για νοηματικές περιπτύξεις, με φρόνηση, έρωτα, αμφισβήτηση, νοσταλγικό αυτοσαρκασμό και οραματική ανασύνθεση της ζωής, ή ορμητική και συμμετοχική δράση στα κοινωνικά δρώμενα. Σ΄αυτή την ιδιότυπη περίπτωση του κορωνοιο΄ι΄ού-σήμερα-και κάτω από την έγκλειστη αυτή πραγματικότητα,-το κοινωνικό άτομο-οφείλει να αντικρίζει τα γεγονότα από κάθε σκοπιά, 1ον από τα κοινωνικά στοιχεία εμβέλειας και αποδεκτικότητας του εκάστοτε γεγονότος,-στη πορεία της ζωής- και 2ον από την ενδυνάμωση της ψυχής και της προσωπικότητας για συνέχεια και οδοιπορεία- στη ζωή- που γίνεται -εξελισσόμενο εδώ, αυτοπείραμα συναντίληψης με τον συνοδοιπόρο και στόχος και περίσσευμα ψυχικής -θάλεγα -αποδέσμευσης–και βεβαίως-στοιχείο ακόμα- γνώσης και εμπειρικής ευρυγνωσίας, που διευρύνουν κατά πολύ το κοινωνικό-αισθητικό και το πνευματικό αισθητήριο του ατόμου. Το άτομο-πολίτης, ακροβολίζεται [ ή αναγκάζεται ] -σήμερα- άλλοτε μένα σπαραχτικό, -αλλά υπόγλυκο λόγο, άλλοτε μένα στοιχείο αποσταγμένης και προφητικής αναστήλωσης κοινωνικών γεγονότων και πεπραγμένων, άλλοτε μένα διαισθητικής και νοσταλγικής νότας και βεβαιότητας οδοιπορικό, άλλοτε μένα δυναμικό και καλοτάξιδο-διαλεκτικής οντότητας-στοιχείο, και άλλοτε με τη σεμνή επίγνωση μιας ανεξάντλητης εμπειριών οδοιπορείας, με συνάνθρωπη όμως αντίληψη και στοχαστική σπουδή, περιπλάνηση, γνωριμία, αυτοσεβασμό και προσδόκιμη λαχτάρα εξωτερίκευσης και ερευνητικής-ταυτόχρονα- διεισδυτικότητας όλων των γεγονότων της ζωή. Η πραγματικότητα της εποχής και ο τροχοφόρος ειρμός της, πρέπει ν΄ακουμπάει στην ευγενική άμιλλα και προσπάθεια, στην αντικειμενικότητα της κρίσης, που φέρνει και την αξιοπρέπεια της συμμετοχής. Να οπλίζεται -το άτομο-από την γνωστική πλευρά της ζωής, ακονίζοντας την ηθική πλευρά των πραγμάτων, όχι σαν απόμαχος, ενός ανείπωτου έρωτα για γνώση-έρευνα-αυτοπειθαρχία και διαρκή θεώρηση των πραγμάτων, ως της “αληθείας φιλοθεάμων”.

  Συμπερασματικά-λοιπόν- θεός είναι -εν δυνάμει- ο ίδιος ο άνθρωπος, σε μια πραγματικότητα κατακτημένης και ανταποδοτικής γνώσης και εμπειρίας και σοφίας για τη ζωή. Στοχαστής-φιλόσοφος και ερμηνευτής των αξιών της ζωής, είναι αυτός που χαρογραφείται και συλλογάται και οραματίζεται και λευτερώνεται στη δράση, στη συμμετοχή και στο αλληλέγγυο στοιχείο της συνεύρεσης. Αφυπνιστικός-λοιπόν- παράγοντας– σήμερα όσο ποτέ –και ταυτόχρονα στοιχείο εγρήγορσης και ηθικής ακεραιότητας, όσο και βαθύς -εξωμολογητικός πυρήνας της αλήθειας και της ζωής, είναι ο απόλυτος σεβασμός στις αξίες που μας συνέχουν ως λαό και ως παράδοση, γιατί εκεί κρύβεται όλος ο πολιτικός- κοινωνικός και πολιτιστικός μας ρεαλισμός.

  Σας Ευχαριστώ.

  Κώστας Καρούσος

  Πρόεδρος Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

  Τελευταία άρθρα

  Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες “Γεώργιος Τσούκαλης”

  Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες "Γεώργιος Τσούκαλης" Ο διεθνούς φήμης Ιδιωτικός Ερευνητής κος...

  Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine.

  Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine. Αγαπητέ Νίκο,

  Μουσική Ημερίδα με σπουδαίους επιστήμονες πραγματοποιεί το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

  Μουσική Ημερίδα με σπουδαίους επιστήμονες πραγματοποιεί το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

  10 Βραβεία απέσπασε το Ωδείο της Μητροπόλεως Πειραιώς στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής “Δημήτρης Μητρόπουλος”

  10 Βραβεία απέσπασε το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής "Δημήτρης Μητρόπουλος" του Art & Art Magazine
  14,2k Ακόλουθοι
  Ακολουθήστε

  Προτεινόμενα άρθρα

  Αφήστε ένα σχόλιο

  Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
  Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας