More

    Επιστολή ΠΑ.Σ.Ι.Α.Μ.Ε.Ι. στο Υπουργείο Πολιτισμού για την λειτουργία Ωδείων – Σχολών στην περίοδο της πανδημίας

    Επιστολή ΠΑ.Σ.Ι.Α.Μ.Ε.Ι. στο Υπουργείο Πολιτισμού για την λειτουργία Ωδείων – Σχολών στην περίοδο της πανδημίας

    Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Στυλιανή Μενδώνη
    Προς τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κύριο Νικόλα Γιατρομανωλάκη
    Προς τον Γενικό Διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού κύριο Μάριο Κωστάκη
    Προς την Διευθύντρια Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης κυρία Αγγελική Σγούρα

    Θέμα: Ζητήματα και προτάσεις σχετικά με τη λειτουργία των Ωδείων
    και Μουσικών Σχολών κατά την περίοδο της τρέχουσας πανδημίας

    Απόφαση Δ.Σ. 7 / 14-04-2020

    Τα Ωδεία και οι Μουσικές Σχολές (601 Ιδιωτικά, 116 Δημοτικά και 1 Κρατικό) εδώ και εκατό πενήντα χρόνια, φέρουν εις πέρας επάξια το έργο της Μουσικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Οι αναρίθμητοι καλλιτέχνες, σολίστες και μονωδοί διεθνούς βεληνεκούς, στελέχη ορχηστρών, χορωδιών και πάσης φύσεως συγκροτημάτων, είναι απόφοιτοι των Ωδείων και των Μουσικών Σχολών της χώρας μας. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα Μουσικά Σχολεία, η γενική εκπαίδευση, ως προς τις θέσεις Μουσικών, είναι στελεχωμένες από αποφοίτους των ιδρυμάτων μας.

    Η συνεχιζόμενη κρίση εξαιτίας της πανδημίας του ιού Covid-19 είναι γνωστό ότι επηρεάζει όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας στη χώρα μας. Εμείς ως ΠΑ.Σ.Ι.Α.Μ.Ε.Ι. θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε τα ανυπέρβλητα πλέον εμπόδια που προκύπτουν στο χώρο της Μουσικής Εκπαίδευσης, καθώς η λειτουργία Ωδείων και Μουσικών Σχολών έχει ανασταλεί με κρατική εντολή από 11.03.2020 έως και 10.05.2020 (προς το παρόν).

    Εξ αποστάσεως Διδασκαλία (διαδικτυακή)

    Λάβαμε στις 10 Απριλίου με email, την με Αριθ.Πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΣΠ/ΔΚΕ/ΤΜΕ/ 172609 /4125/ 1298/ 804 επιστολή του Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού κυρίου Νικόλα Γιατρομανωλάκη, «Σχετικά με τη λειτουργία των Μουσικών Εκπαιδευτηρίων κατά την περίοδο της τρέχουσας πανδημίας». Μας είναι άγνωστο ποια Μουσικά Εκπαιδευτήρια σας αιτήθηκαν την πραγματοποίηση εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Το ΠΑΣΙΑΜΕΙ εγκαίρως, με την από 19/3/2020 απόφαση του Δ.Σ. του, συνέστησε τα εξής:

    «Επειδή η φύση των μουσικών μαθημάτων είναι ιδιαίτερη και απαιτεί τη φυσική παρουσία καθηγητή και μαθητή, ως Αναγνωρισμένα από το κράτος Ωδεία και Μουσικές Σχολές δεν προσφέρουμε «Διαδικτυακά μαθήματα». Εναλλακτικά μπορούμε και προσφέρουμε αφιλοκερδώς, διάφορες μορφές Διαδικτυακής Μουσικής Απασχόλησης, με την συμπαράσταση των καθηγητών μας, στο μέτρο των δυνατοτήτων και της ειδικότητας του καθενός. Απαραίτητη προϋπόθεση η συναίνεση των σπουδαστών ή των κηδεμόνων τους, επισημαίνοντας τους με έμφαση ότι αυτά δεν είναι μαθήματα, και ότι τα μαθήματα θα αναπληρωθούν, όταν η πολιτεία το επιτρέψει, μόνο με την φυσική παρουσία καθηγητών και μαθητών, και μόνο στους κατάλληλους χώρους διδασκαλίας, των Ωδείων και των Μουσικών Σχολών.»

    Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, στη διαδρομή που μας συστήνεται, τονίζει πως:
    «Η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν υποκαθιστά τη δια ζώσης εκπαίδευση, αλλά διατηρεί στενή την επαφή των μαθητών με τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο.»

    Με δεδομένη τόσο την εμβρυακή και αποσπασματική λειτουργία αυτών των συστημάτων στη γενική εκπαίδευση, όσο και τις αυξημένες απαιτήσεις ποιότητας ήχου, εικόνας και ταχύτητας της μουσικής εκπαίδευσης, καταλαβαίνετε πως η απόφαση μας είναι η μόνη ενδεδειγμένη, και πως οι προσπάθειες μας σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ονομαστούν «εξ αποστάσεως διδασκαλία» ή «συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας» αλλά απλή ψυχολογική και μαθησιακή συμπαράσταση, για την οποία ούτε τολμάμε να ζητήσουμε αμοιβή, σεβόμενοι το λειτούργημα μας, ούτε φυσικά μπορούμε να αμείψουμε τους καθηγητές μας. Άρα εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε πλήρη αναστολή λειτουργίας, υποκείμενοι μόνο στην Κρατική βοήθεια.

    Επιπλέον, με δεδομένο ότι, κατά μέσον όρο, δεν έχουμε εισπράξει ακόμα ούτε τα δίδακτρα του Ιανουαρίου, και ότι οποιαδήποτε σχετική προσπάθειά μας θα ήταν εμφανώς ανεπαρκής στα μάτια των πελατών μας, όποιο Α.Μ.Ε.Ι. τολμήσει να δηλώσει ότι «συνεχίζει τη διδασκαλία διαδικτυακά,» κι αναλάβει την πλήρη ανάληψη των υποχρεώσεων έναντι των εργαζομένων, των ασφαλιστικών τους εισφορών, των ιδιοκτητών ακινήτων (όπου υπάρχουν), θα βρεθεί σε δυσανάλογη δυσκολία στη λειτουργία του ιδρύματος, εν μέσω κάθετης πτώσης εσόδων λόγω της πανδημίας.

    Σχολικό έτος – Εξετάσεις

    Η έντονη φημολογία ότι οι εκπαιδευτικές δομές δεν θα επαναλειτουργήσουν την τρέχουσα σχολική χρονιά έχει φέρει τον κλάδο μας σε απόγνωση! Η φύση της μουσικής διδασκαλίας είναι τέτοια που η αναστολή των μαθημάτων από 11 Μαρτίου μέχρι 31 Αυγούστου, δηλαδή για 6 ολόκληρους μήνες, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην εξέλιξη των μαθητών, ολέθρια δε στην περίπτωση των υποψηφίων για Απολυτήριες εξετάσεις.

    Σε περίπτωση που το Υπουργείο Υγείας κρίνει ότι από 11 ή 18 Μαΐου μπορούν να αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα αποκλεισμού, αιτούμεθα την άμεση παράταση του παρόντος σχολικού έτους μέχρι την Παρασκευή 31 Ιουλίου και την έναρξη του νέου σχολικού έτους από την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχοντας εντατική διδασκαλία, θα μπορέσουμε να φέρουμε τους σπουδαστές μας στο ύψος των δυνατοτήτων τους, και θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τις Προαγωγικές αλλά κυρίως τις Απολυτήριες εξετάσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου. Οι προτάσεις για παραπομπή των εξετάσεων στο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο είναι άστοχες και αντιπαιδαγωγικές. Πώς θα καταφέρουμε να ετοιμάσουμε τους σπουδαστές μας για εξετάσεις εντός ολίγων ημερών μετά από εξάμηνη διακοπή;

    Είμαστε σίγουροι πως και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί και διοικητικοί των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, διακατέχονται από την ίδια αγωνία προσφοράς στην μαθητιώσα νεολαία, και θα συμφωνήσουν μαζί μας.

    Εν πάση περιπτώσει, το Υπουργείο Υγείας μπορεί να ενημερωθεί ότι, αν το προτιμά, μπορούμε να αναστείλουμε όλα τα ομαδικά μαθήματα, προχωρώντας στη διδασκαλία μόνο ατομικών μαθημάτων (ένας καθηγητής με ένα μαθητή), τα οποία αποτελούν την πλειονότητα των μαθημάτων μας, τηρώντας πάντα αυστηρούς κανόνες υγιεινής.

    Παράταση Προθεσμιών υποβολής εγγράφων, προτάσεων κλπ.

    Είναι ευνόητο ότι οι κάθε φύσεως προθεσμίες υποβολής εγγράφων, προτάσεων κλπ.
    ειδικά οι ρητές προθεσμίες που προβλέπονται από τον Ν 3207/2003: Ολυμπιακή Προετοιμασία / Άρθρο 10: Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Πολιτισμού / Άρθρο 13 Εδάφιο γ : «υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού από 1ης Ιανουαρίου μέχρι και 30 Μαρτίου κάθε χρόνου, η δε απόφαση εκδίδεται μέχρι και 31 Ιουλίου» έχουν παρέλθει με τις υπηρεσίες κλειστές, και πρέπει να παραταθούν ή να αντιμετωπισθούν με κατανόηση από την διοίκηση.

    Οικονομική Ενίσχυση Α.Μ.Ε.Ι. από το Υπουργείο Πολιτισμού

    Το Υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να εξετάσει, για πρώτη φορά στην ιστορία του,  την επιχορήγηση των Ωδείων και Μουσικών Σχολών από τον προϋπολογισμό του Σύγχρονου Πολιτισμού! Το αίτημά μας αυτό για έκτακτη επιχορήγηση, δικαιολογείται τόσο από πλευράς εθνικού, όσο και από πλευράς ενωσιακού δικαίου. Η πανδημία ως έκτακτο και απρόβλεπτο γεγονός με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, δικαιολογεί τέτοιες κρατικές παρεμβάσεις και έχει ήδη αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο έγκρισης έκτακτων ενισχύσεων που αιτήθηκαν άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Οικονομική Ενίσχυση Καλλιτεχνικών Εκπαιδευτικών – Καλλιτεχνών

    Η κοινότητα των Καλλιτεχνών, Καλλιτεχνικών Εκπαιδευτικών και των σχετικών Ιδρυμάτων είναι μικρή και αλληλοεξαρτώμενη. Τις μέρες αυτής της κρίσης, το σύνολο των Ελλήνων καλλιτεχνών, καλλιτεχνικών εκπαιδευτικών, εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού και του θεάματος, βρίσκεται σε δεινή θέση. Όλες οι πιθανές εργασίες τους έχουν ανασταλεί. Συναυλίες, παραστάσεις, δρώμενα και μαθήματα έχουν σταματήσει από τον Μάρτιο και είναι αμφίβολο αν θα αρχίσουν ξανά από τον Οκτώβριο (για να ανασταλούν πιθανόν σύντομα ξανά.) Οι εργάτες της τέχνης και του πνεύματος έχουν κατά κανόνα μεγάλη εξειδίκευση και ελάχιστες δυνατότητες ετεροαπασχόλησης. Αν η Ελληνική κοινωνία και η Ελληνική πολιτεία εκτιμά τους καλλιτέχνες της, και σέβεται το έργο τους, οφείλει να τους κρατήσει ζωντανούς και αξιοπρεπείς. Το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να βρει τρόπο να τους ενισχύσει άμεσα!

    Κατόπιν των ανωτέρω και συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους του θέματος, (οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και νομικές), είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανταποκριθείτε στα δίκαια αιτήματά μας.

    Με τιμή,


    ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Πατσέας Μιχάλης
    ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:Παρασκευόπουλος Ανδρέας
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:  Παριανός Πέτρος
    ΤΑΜΙΑΣ: Μοντίνου Μαρία
    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜ.ΣΧΕΣ: Τερτίπη Χριστίνα
    ΜΕΛΟΣ Οικονόμου Γεώργιος
    ΜΕΛΟΣ: Λιγνός Τιμόθεος

    Τελευταία άρθρα

    Ρεσιτάλ Πιάνου από τον σπουδαίο νεαρό Πιανίστα Δημήτρη Παπακυριαζή

    Ρεσιτάλ Πιάνου από τον σπουδαίο νεαρό Πιανίστα Δημήτρη Παπακυριαζή

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες “Γεώργιος Τσούκαλης”

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες "Γεώργιος Τσούκαλης" Ο διεθνούς φήμης Ιδιωτικός Ερευνητής κος...

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine.

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine. Αγαπητέ Νίκο,
    14,2k Ακόλουθοι
    Ακολουθήστε

    Προτεινόμενα άρθρα

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας