More

    Covid 19: “Αμερική ώρα μηδέν” της Κατερίνας Πλουμιδάκη

    Covid19:”Αμερική ώρα μηδέν” της Κατερίνας Πλουμιδάκη

    «Μια άνιση, ανελέητη μάχη 191 χωρών ενάντια στο χρόνο.»

    Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή είναι μακράν η χώρα του κόσμου με το μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο (337,615), καταγράφοντας το ένα τέταρτό τους (1,283,236).
    Ο αριθμός των ατόμων που έχει χαθεί (9,632) -πεθαίνει ένας άνθρωπος κάθε 2,5 λεπτά- είναι πάνω από το τριπλάσιο αυτών που χάθηκαν στις 11/9/2001, που πέθαναν 2,977 άνθρωποι. Και οι πραγματικές απώλειες ανθρώπινων ζωών υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν κατά πολύ τους επίσημους αυτούς αριθμούς. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχασαν τη ζωή τους πριν προλάβουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ή ακόμα και να υποβληθούν στο τεστ. 1,67 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει τώρα το τεστ για τον κορονοϊό στις ΗΠΑ.

    Ο Λευκός Οίκος έχει προβλέψει πως 100.000 με 240.000 Αμερικανοί θα πεθάνουν εξαιτίας του κορωνοϊού ακόμη και αν τηρηθούν τα σημερινά μέτρα του κατ’ οίκον περιορισμού που επιβάλουν πρόστιμο $5000 και φυλάκιση 3 μηνών σε παραβάτες.
    Η κύρια εστία της επιδημίας στις ΗΠΑ είναι η πολιτεία της Νέας Υόρκης και ειδικότερα η πόλη της Νέας Υόρκης.

    Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, τη Νέα Υόρκη, η οποία μοιάζει στοιχειωμένη. Οι δρόμοι της είναι έρημοι και η κοσμοπολίτικη μεγαλούπολη αγνώριστη. Ακόμα και οι άστεγοι έχουν απομακρυνθεί από τις αρχές, σε μία προσπάθεια να προστατευτούν.
    Οι πολίτες βγαίνουν μόνο για τα απαραίτητα. Στα σουπερμάρκετ έχουν βάλει πλεξιγκλάς στα ταμεία και αφήνουν μόνο 10 άτομα τη φορά. Υπάρχουν ελλείψεις (χαρτιά υγείας και αντισηπτικά) και οι ουρές (με την απόσταση των 2 μέτρων ο ένας από τον άλλο) φτάνουν γύρω από το τετράγωνο.
    Στα φαρμακεία έχουν ασφάλεια. Σε βάζουν μέσα, αλλά πρώτα πρέπει να πεις τι θέλεις να ψωνίσεις.
    Στα τρένα και τα λεωφορεία τώρα δεν πληρώνεις και έχουν μειώσει τα δρομολόγια. Στα λεωφορεία μπαίνεις από την πίσω πόρτα για την ασφάλεια του οδηγού και τη δική σου. Η επιβατική κίνηση έχει μειωθεί στο ελάχιστο και τα μέσα συγκοινωνίας χρησιμοποιούνται μόνο από όσους δουλεύουν σε νοσοκομεία και όσες υπηρεσίες είναι υποχρεωτικά ανοιχτές.

    Η Αμερική δεν έχει βιώσει πόλεμο στο έδαφός της και η επέλαση του κορωνοϊού είναι ό,τι πιο κοντινό σε αυτό.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ενώπιον των δημοσιογράφων κατά την καθημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις στον κορωνοϊό ότι: «Πρέπει να περιμένουμε ένα φρικτό αριθμό νεκρών όταν σημειωθεί η κορύφωση της πανδημίας που δε θεωρείται ότι ήρθε ακόμη. Πιθανώς δεν έχουμε ξαναδεί αριθμούς τέτοιου μεγέθους παρά μόνο ίσως κατά τη διάρκεια του Πρώτου ή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτελεί πατριωτικό καθήκον όλων, η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί.
    Παράλληλα το πρόγραμμα χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή ώστε οι εργαζόμενοι να μη χάσουν τις δουλειές τους».

    Στις ΗΠΑ οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2010. Η αύξηση της ανεργίας θα εντείνει τις πιέσεις στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να επιταχύνουν τα προγράμματα στήριξης που είτε θα αποζημιώσουν τους απολυμένους είτε θα πείσουν τους εργοδότες να κρατήσουν το προσωπικό τους μέχρι να εξαφανιστεί ο κίνδυνος από τον ιό.

    Η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας, με 123,160 μολύνσεις να έχουν καταγραφεί, σχεδόν όσες στην Ιταλία ή την Ισπανία, δηλαδή τις χώρες με τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες.
    Για να αποφύγουν μια τέτοια τραγική εξέλιξη, οι αρχές της Νέας Υόρκης άρχισαν μια μάχη με το χρόνο για να ενισχύσουν την ικανότητα των ιατρικών δομών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη συρροή ασθενών.

    Νοσοκομεία εκστρατείας έχουν διαμορφωθεί στο Μανχάταν στο συνεδριακό κέντρο Γιάβιτς (1000 κλίνες), στο Chase Center και στο Σέντραλ Παρκ. Στο αλλοτινό ειδυλλιακό πάρκο, στήνονται όχι μονάχα αυτοσχέδια νοσοκοµεία, αλλά και νεκροτομεία. Πρόχειρα νεκροτομεία στήνονται και στις αυλές μεγάλων νοσοκομείων.

    Ένα πλωτό στρατιωτικό νοσοκομείο έχει αγκυροβολήσει στο δυτικό προβλήτα του λιμανιού της Νέας Υόρκης. Το πολεμικό πλοίο -πλωτό νοσοκομείο- USNS Comfort δέχεται τους ασθενείς του, αλλά θα παραμείνει προστατευμένο από την επιδημία.
    Το πλοίο μπορεί να δεχθεί έως και 1.000 ασθενείς (αφήνοντας ελεύθερο χώρο για τους ασθενείς του κορονοϊού στο Μανχάταν), όμως δεν πρόκειται να αναλάβει κανέναν που έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό. Οι ασθενείς έρχονται από τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης και υποβάλλονται σε τεστ προτού γίνουν δεκτοί στο πλοίο, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν έχουν μολυνθεί από τον Covid-19. 

    Ωστόσο, σύμφωνα με το δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάζιο και τον κυβερνήτη της πολιτείας Άντριου Κουόμο, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να έχουν ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και αναπνευστήρες για τη θεραπεία των βαριά αρρώστων.
    Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση λαμβάνει αλλεπάλληλα αιτήματα για να διανείμει εξοπλισμούς από το στρατηγικό εθνικό απόθεμα. 
    Οι γιατροί φοβούνται ότι σύντομα θα χρειαστεί να κάνουν δύσκολες επιλογές λόγω της έλλειψης εξοπλισμού για τους ασθενείς τους.
    Καθώς οι ασθενείς με τον ιό κατακλύζουν τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, οι γιατροί αύξησαν τις πιέσεις στους κρατικούς υγειονομικούς υπαλλήλους για να τους δώσουν μια σπάνια και ανησυχητική εξουσία: το δικαίωμα να διακόπτουν τη νοσηλεία σε ασθενείς που δεν αναμένεται να αναρρώσουν.

    Το τμήμα Νέας Υόρκης του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών, ενός εθνικού οργανισμού παθολόγων, ζήτησε από τον κ. Κουόμο, να εκδώσει εκτελεστική εντολή που να παρέχει στους γιατρούς ασυλία από την ευθύνη για τις αποφάσεις που παίρνουν όταν η ανάγκη για κατανομή των αναπνευστήρων οδηγεί σε άρνηση παροχής σε ορισμένους ασθενείς.
    Μερικά νοσοκομεία πειραματίζονται ήδη με την τοποθέτηση πολλών ασθενών σε μία μηχανή αναπνευστήρα.

    Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο εκτιμά ότι θα χρειαστούν 3.000 περισσότεροι αναπνευστήρες στην πόλη της Νέας Υόρκης, μόνο για αυτήν την εβδομάδα.
    Ο Άντριου Κουόμο υπέγραψε την Παρασκευή διάταγμα για την επίταξη των αναπνευστικών συσκευών που βρίσκονται σε ιδιωτικές δομές, προκειμένου να διατεθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

    Η κύρια εστία της επιδημίας στις ΗΠΑ είναι η πολιτεία της Νέας Υόρκης, και ειδικότερα η πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία μέχρι στιγμής (γιατί τα δεδομένα ανανεώνονται συνεχώς) έχει καταγράψει 3,128 θανάτους με 67,551 ανθρώπους θετικούς στον ιό.

    Η μεγάλη αύξηση των νεκρών στη Νέα Υόρκη και παράλληλα στη Νέα Ορλεάνη καταδεικνύει ότι ακόμη και τα νοσοκομεία των πιο πλούσιων, αστικών περιοχών των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να καταρρέουν μπροστά στο κύμα των μολύνσεων από τον Covid-19.
    Κυβερνήτες, δήμαρχοι και γιατροί εκφράζουν εδώ και εβδομάδες τις ανησυχίες τους για τις ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και αναπνευστήρων αλλά και άλλων ιατρικών εφοδίων. Με το στρατηγικό απόθεμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να έχει σχεδόν εξαντληθεί, οι πολιτείες των ΗΠΑ αναγκάζονται ουσιαστικά να ανταγωνίζονται η μία την άλλη στην ελεύθερη αγορά για ζωτικής σημασίας ιατρικό εξοπλισμό. Οι πόλεις προσπαθούν επίσης να αυξήσουν τη χωρητικότητα των νοσοκομείων τους και να στρατολογήσουν νέο ιατρικό προσωπικό, κυρίως μεταξύ των συνταξιούχων, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις επικείμενες ελλείψεις κλινών και προσωπικού.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα διάταγμα για να σταματήσουν οι εξαγωγές σε τρίτες χώρες μασκών προσώπου N-95 και άλλου προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού που κρίνεται αναγκαίο για τη μάχη καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού. Με ανακοίνωσή του, δήλωσε πως το διάταγμα, υπό τον Νόμο περί Παραγωγής Άμυνας, «είναι ένα ακόμη βήμα της συνεχιζόμενης μάχης για την αποτροπή συσσώρευσης, εκτόξευσης τιμών και αισχροκέρδειας, αποτρέποντας την επιβλαβή εξαγωγή προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού».

    Ο Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, απηύθυνε έκκληση για γενική επιστράτευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εκτιμώντας ότι χρειάζεται τη βοήθεια 45.000 επιπλέον επαγγελματιών για να συνταχθούν στη μάχη -τον Απρίλιο και το Μάιο- αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ο οποίος δυστυχώς εξαπλώνεται με ραγδαία ταχύτητα στην πόλη. Ζήτησε γιατρούς, νοσηλευτές και ειδικούς για την αναπνοή και όλους αυτούς που δεν είναι ήδη στη μάχη. Όλους τους επαγγελματίες υγείας για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα και να προετοιμαστούν για δύο σκληρούς μήνες. 
    Ο κ. Κουόμο υπέγραψε την Παρασκευή διάταγμα για την επίταξη των αναπνευστικών συσκευών που βρίσκονται σε ιδιωτικές δομές, προκειμένου να διατεθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

    Η διασπορά αυτού του ιού είναι τόσο γρήγορη που κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει, ακόμη και τα πιο σύγχρονα. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να συναθροίζονται χρονικά σημαντικός αριθμός σοβαρά νοσούντων και θανάτων.

    Οι αναπνευστήρες που σώζουν ζωές και υπάρχουν τώρα, δεν επαρκούν. Με διάταγμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, βάζει κολοσσούς της κατασκευαστικής βιομηχανίας να μπουν στην παραγωγή αναπνευστήρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Εξέδωσε διάταγμα βάσει του νόμου περί αμυντικής παραγωγής, για να εξασφαλίσει ότι οι εγχώριοι κατασκευαστές μπορούν να παράγουν τους αναπνευστήρες που χρειάζονται για να σώσουν ζωές. Η εντολή θα σώσει ζωές, με την άρση των εμποδίων στην αλυσίδα εφοδιασμού που καθυστερούν την ταχεία παραγωγή αναπνευστήρων.
    Επικαλέστηκε νόμο του 1950 για την αμυντική παραγωγή, που του δίνει ευρείες εξουσίες. Έδωσε την εντολή σε πολλές αμερικανικές εταιρείες να αλλάξουν την παραγωγή τους και να κατασκευάσουν περισσότερους αναπνευστήρες.

    Επειδή τα κρούσματα διαρκώς αυξάνονται, διεθνή κατ’ οίκον περιορισμό σε όλες τις ΗΠΑ ζητά ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων και μέλος του πυρήνα αντιμετώπισης της κρίσης του Covid-19 που έχει συστήσει ο Λευκός Οίκος, Άντονι Φαούτσι, κορυφαίος λοιμωξιολόγος και ένας από τους πιο έμπειρους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες για τις μολυσματικές ασθένειες.
    Μας δίνει καθημερινή ενημέρωση, όπως στην Ελλάδα και ο κ. Τσιόδρας, και μας επισημαίνει συνεχώς ότι η πιο δυνατή μας προστασία είναι η αποφυγή των άλλων.
    Μας είπε να καλύπτουμε το πρόσωπό μας όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους με μαντήλι, κασκόλ, μπαντάνα, μπλούζα, επειδή δεν υπάρχουν αρκετές μάσκες (και αυτές που υπάρχουν πρέπει να πάνε στην πρώτη γραμμή), χωρίς φυσικά να ξεχνάμε να κρατάμε την απόσταση ασφαλείας νομίζοντας ότι έτσι είμαστε επαρκώς προστατευμένοι.
    Περιμένει να δούμε την κορύφωση στις επόμενες μέρες. Μας ενημέρωσε για στοιχεία που δείχνουν ότι ο ιός μπορεί στην πραγματικότητα να μεταδοθεί και όταν οι άνθρωποι απλώς μιλάνε και όχι μόνο όταν φταρνίζονται ή βήχουν.
    Μας είπε ότι εάν ένας ασθενής χρειάζεται διασωλήνωση, οι πιθανότητες αρνητικής εξέλιξης αυξάνονται στο 80%, ενώ επισήμανε ότι πρόκειται για πολύ ύπουλο νόσημα.
    Μας προειδοποίησε ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι πάρα πολύ κακή, σοκαριστική.: «Δε θέλω να πω ότι το ελέγχουμε, θα ήταν ψέμα. Προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε υπεράνθρωπα για να το ελέγξουμε. Αυτή η εβδομάδα θα μας θυμίσει το Περλ Χάρμπορ, την 11η Σεπτεμβρίου, για πολλούς Αμερικάνους θα είναι οι δυσκολότερες στιγμές που έχουν περάσει στη ζωή τους όλη. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μια κλιμάκωση. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό.
    Στα νοσοκομεία μας συνήθως, έχουμε κανένα δυο ασθενείς που είναι τόσο βαριά άρρωστοι. Αλλά τώρα οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι γεμάτες με μόνο πολύ βαριά αρρώστους που κανένας από αυτούς δεν μπορεί να αναπνεύσει».

    Τόσο μεγάλος είναι ο αριθμός και ο ρυθμός των θανάτων που το νοσοκομείο στο Μπρούκλιν έχει δύο φορτηγά-ψυγεία (θα προσθέσουν κι άλλα τρία και θα βάλουν ακόμη περισσότερα ράφια) για τη συντήρηση των πτωμάτων, παρκαρισμένα απέξω για να μπουν οι νεκροί, γιατί το νεκροτομείο του είναι γεμάτο. Το προσωπικό προσπαθεί σαν μία τελευταία κίνηση σεβασμού να τιμήσει τους νεκρούς και να μην βάζει τα πτώματα το ένα πάνω στο άλλο.
    Στο δημόσιο δημοτικό νοσοκομείο του Bellevue έχουν 28 ψυγεία για να βάζουν εκεί τους νεκρούς.

    Ο αδερφός του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Κρις Κουόμο, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και μίλησε στην κάμερα από το υπόγειο του σπιτιού του για αυτά που ζει αυτή τη στιγμή.


    Ο Κρις Κουόμο, που είναι παρουσιαστής ο ίδιος στο CNN, περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο το πώς είναι να ζεις ως ασθενής του κορωνοϊού.
    «Όλη τη νύχτα είχα παραισθήσεις. Μού μιλούσε ο νεκρός πατέρας μου (ο Μάριο Κουόμο, ο πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ο οποίος πέθανε το 2015). Είδα άτομα από το κολλέγιο. Άτομα που δεν έχω δει από τότε. Ήταν τρομακτικό αυτό που έζησα. Δεν έχω ξαναζήσει ποτέ κάτι τέτοιο. Άρχισα να τουρτουρίζω τόσο πολύ που έσπασα ένα δόντι, έκανα από 38 έως 39, 4 πυρετό. Ένιωθα ότι κάποιος χτυπάει με μανία το σώμα μου όλο. Βέβαια, προφανώς δεν είμαι εγώ η είδηση, υπάρχουν τόσο πολλοί άνθρωποι που νοσούν». 

    Την Παρασκευή το βράδυ η πόλη της Νέας Υόρκης έστειλε επείγον μήνυμα στα κινητά μας για να καλέσει όλους τους επαγγελματίες υγείας να δηλώσουν εθελοντικά συμμετοχή σε ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί για την καταπολέμηση του ιού.

    Υπάρχει κορεσμός στα γραφεία κηδειών της Νέας Υόρκης.
    Ανάμεσα στα 20 περίπου πτώματα σε ένα υπόγειο Γραφείου Κηδειών στο Μπρούκλιν, ο ιδιοκτήτης κατέβασε την προστατευτική μάσκα του έτσι ώστε να ακουστούν τα λόγια του. «Κάθε πρόσωπο εδώ, δεν είναι μία σορός. Είναι ένας πατέρας, μία μητέρα, μία γιαγιά. Δεν είναι πτώματα, είναι άνθρωποι».
    Η κατάσταση στο Γραφείο Κηδειών του είναι τραγική. Έχει περίπου 20 βαλσαμωμένα σώματα στοιβαγμένα στα ράφια στο υπόγειο και άλλα τόσα στη δεύτερη αίθουσα του παρεκκλησίου.
    Παρακαλεί τις οικογένειες των θυμάτων να ζητήσουν με επιμονή από τα νοσοκομεία να κρατήσουν τους νεκρούς αγαπημένους τους όσο το δυνατόν περισσότερο.
    Οι διευθυντές των Γραφείων Κηδειών πιέζονται από τη μια από κατακλυσμένα νοσοκομεία που προσπαθούν να απαλλαγούν από τους νεκρούς, και από την άλλη το ότι τα νεκροταφεία και τα κρεματόρια έχουν κρατήσεις για τουλάχιστον 1-2 βδομάδες.
    Μεγάλη αλληλεγγύη επιδεικνύουν και οι υπάλληλοι των νεκροτομείων, οι οποίοι σε μία προσπάθεια να επιτρέψουν στους συγγενείς των θυμάτων του ιού να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους ανθρώπους κάνουν βιντεοκλήση με τα κινητά τους.

    Οι γιατροί έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους σε ρίσκο, κόπωση, αγώνα, ανθρώπινη γενναία εισφορά.
    Είναι οι σημερινοί ήρωές μας, είναι οι άνθρωποι που θα μείνουν ως την τελευταία στιγμή με τους αρρώστους που πεθαίνουν από τον ιό. Που θα πάρουν τηλέφωνο τους συγγενείς για να μπορέσουν να πουν τα τελευταία αντίο τους. Είναι οι άνθρωποι που θα είναι δίπλα τους ώσπου να σωθούν ή να σβήσουν…

    Οι εικόνες μέσα από τις Εντατικές τρομάζουν. Γιατροί και νοσηλευτές με τις ειδικές στολές προστασίας επιπέδου 3 (μοιάζουν διαστημικές), γάντια και προστατευτικές μάσκες ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στον θανατηφόρο ιό, περιποιούνται με προσεκτικές κινήσεις τους ασθενείς.
    Τσεκάρουν επανειλημμένα εάν έχουν εφαρμόσει σωστά τα προστατευτικά μέτρα και ζουν με το συνεχή φόβο ότι μπορεί να μολυνθούν από έναν αόρατο εχθρό που αναγκαστικά πρέπει να αντιμετωπίσουν.
    Ο φόβος μοιάζει να αδρανοποιείται και να υποτάσσεται στη λογική τις ώρες υπηρεσίας, αλλά θεριεύει τις υπόλοιπες. Όταν γυρνούν στις οικογένειές τους. Κάποιοι από αυτούς ζουν χωριστά από συζύγους και παιδιά για να μην τους εκθέσουν σε κίνδυνο.

    Εκτίθενται καθημερινά στον κίνδυνο, όντας υποχρεωμένοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, έστω κι αν χρειαστεί να φτάσουν σε απόσταση αναπνοής από τον φορέα, στα 20 εκατοστά πάνω από το κεφάλι των ασθενών τους, από το στόμα των ανθρώπων, δηλαδή την πηγή της μόλυνσης.
    Στα νοσοκομεία πια, δίπλα στους πνευμονολόγους, τους παθολόγους και τους αναισθησιολόγους δουλεύουν καρδιοχειρουργοί, ορθοπεδικοί, ραδιολόγοι και ποδολόγοι.

    Υπό το βάρος αυτών των δεδομένων, προσπαθούν να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά τους ξορκίζοντας τον εφιάλτη, χωρίς να υποπέσουν στο παραμικρό λάθος που αυτόματα μπορεί να βάλει σε τεράστιο κίνδυνο τη ζωή τους.
    Η στολή είναι πολύ ζεστή, τους κυριεύει το άγχος, οι αναπνοές αυξάνονται αλλά η δουλειά γίνεται. Με πείσμα, επιμονή, και αυτοθυσία μερικές φορές.

    Οι διασώστες των ασθενοφόρων εκτελώντας την επικίνδυνη διακομιδή έχουν μάθει να λειτουργούν υπό συνθήκες έντονου στρες υπό το φόβο να μην κάνουν ακόμη και το παραμικρό λάθος που μπορεί να αποβεί μοιραίο.

    Τα πρόσωπα της πρώτης γραμμής (20% των αστυνομικών έχουν αρρωστήσει) στη μάχη κατά του κορωνοϊού μιλούν για το φόβο, την αγωνία αλλά και το πείσμα που τους διακατέχει κάθε φορά που καλούνται να φορέσουν την ειδική στολή προστασίας, στέλνοντας παράλληλα όμως το μήνυμα ότι ο πόλεμος κατά της φονικής νόσου
    θα κερδηθεί. Βέβαια δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το πόστο τους, καθώς πέφτουν οι ίδιοι θύμα του ιού.

    Κάθε μέρα στις εφτά το απόγευμα βγαίνει όλη η Νέα Υόρκη στα παράθυρα και στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσουν σύσσωμα τους ανθρώπους όλους που είναι στην πρώτη γραμμή.

    Ο Μπιλ Γκέιτς σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή επτά εργοστασίων – για να επιταχυνθούν οι έρευνες για το εμβόλιο- όπου αντίστοιχες εταιρείες και ερευνητές θα εργαστούν για την παρασκευή εμβολίου για το νέο κορωνοϊό, ακόμα κι αν χάσει μερικά δισεκατομμύρια δολάρια.
    «Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κρίσης όπου χάνονται τρισεκατομμύρια δολάρια από την οικονομία, το να χάσω μερικά δισεκατομμύρια, αξίζει τον κόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
    Σύμφωνα με τον ίδιο το «Ίδρυμα Μπιλ και Μέλιντα Γκέιτς» μπορεί να είναι ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό στη μάχη κατά του ιού από ότι οι κυβερνήσεις, καθώς διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και τα χρήματα που απαιτούνται για τις έρευνες.
    Μας λέει ότι ενδέχεται με αυτή τη διαδικασία να έχει παρασκευαστεί εμβόλιο εντός των επόμενων 18 μηνών.
    Θεωρεί ότι επιλέγοντας τις επτά πιο υποσχόμενες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και κατασκευάζοντας εργοστάσια με τον απαραίτητο εξοπλισμό θα λειτουργήσει καλύτερα από το να χρηματοδοτήσει ερευνητικά κέντρα, έπειτα από την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.
    Το ίδρυμά του, έχει ήδη χρηματοδοτήσει με $100 εκατομμύρια έρευνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.
    Παράλληλα ο ιδρυτής της Microsoft κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα περιορισμού σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ, ενώ εκτιμά ότι η χώρα θα χρειαστεί άλλες 10 εβδομάδες περιορισμού της κυκλοφορίας και των κοινωνικών επαφών για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία.

    Στον απολογισμό μας, ας αναρωτηθούμε τι λάθη έγιναν και φτάσαμε ως εδώ. Ο Θουκυδίδης είπε πως η ιστορία πρέπει να γράφεται για να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη.

    Ακόμα και μια ανάσα μπορεί να γίνει το πιο δύσκολο πράγμα…

    Τελευταία άρθρα

    Ρεσιτάλ Πιάνου από τον σπουδαίο νεαρό Πιανίστα Δημήτρη Παπακυριαζή

    Ρεσιτάλ Πιάνου από τον σπουδαίο νεαρό Πιανίστα Δημήτρη Παπακυριαζή

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες “Γεώργιος Τσούκαλης”

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες "Γεώργιος Τσούκαλης" Ο διεθνούς φήμης Ιδιωτικός Ερευνητής κος...

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine.

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine. Αγαπητέ Νίκο,
    14,2k Ακόλουθοι
    Ακολουθήστε

    Προτεινόμενα άρθρα

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας