More

  Άρθρο του Κοσμήτορα Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Τάκη Παπαδημητρίου

  « Ἂλλαι μέν βουλαὶ ανθρώπων, ἄλλα δέ Θεὸς κελεύει»

  Του Κοσμήτορα Ελλήνων Λογοτεχνών Τάκη Παπαδημητρίου

  Θα σας είναι γνωστό το αρχαίο παραπάνω ρητό, που κατ’ άλλους είναι αμφιβόλου προελεύσεως και κατ’ άλλους αποδίδεται στον Όμηρο. Παραποιώντας το, το μετατρέπω: «Άλλαι μεν βουλαί ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, άλλαι δε βουλαί κορο(ω)νοϊού».

  Προγραμματισμένα, η ΕΝΩΣΗ είχε ορίσει εκδήλωση στις 20 Μαρτίου 2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 7 μ.μ. στο ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΠΑΛAΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ, Σταδίου 13, στην Αθήνα, για να γιορτάσουμε τα 90 χρόνια από την ίδρυσή της (1930-2020).

  Το πρόγραμμα πλούσιο και χορταστικό είχε καταρτιστεί με κάθε λεπτομέρεια από το Δ.Σ. και περιελάμβανε:

  • ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ του Προέδρου μας κ. Λευτέρη Τζόκα και του Επίτιμου Προέδρου της ΕΝΩΣΗΣ κ. Δημήτρη Τσουκνίδα
  • ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΩΝ προσκεκλημένων
  • ΟΜΙΛΙΑ του Δρ. ΣΩΚΡΑΤΗ Δ. ΝΙΑΡΟΥ με θέμα: «Ο θεσμός των Λογοτεχνικών βραβείων στην Ελλάδα (1910-1942) και η ίδρυση της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ το 1930»
  • ΑΠΟΝΟΜΗ Αναμνηστικών Διπλωμάτων και Σημάτων (καρφίτσα) στα Μέλη και τους φίλους της ΕΝΩΣΗΣ
  • ΕΠΙΔΟΣΗ και παραλαβή Αναμνηστικής Πλακέτας

  Ως ελάχιστο μέλος του Δ.Σ. (Κοσμήτορας) της ΕΝΩΣΗΣ, έζησα εκ των «ένδον» την προετοιμασία της εκδήλωσης, η οποία προβλεπόταν μεγαλειώδης, αφού μέλη μας θα έρχονταν απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο,  και βίωσα όλη την έντασή της, το άγχος, την αγωνία και την πυρετώδη ατμόσφαιρα. Κάθε ημέρα, σχεδόν, στο Γραφείο της Στέγης μας (Ζωοδόχου Πηγής 2-4, στον 2ο όροφο), από τις εννέα το πρωί επικρατούσε οργασμός. Ο Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ κ. Λευτέρης Τζόκας, ερχόταν πρώτος και έφευγε τελευταίος,  άφευγος, μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Άοκνος, με απίστευτη αντοχή, εργατικός, εργασιομανής και δοτικός προς όλους. Αλλά και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό και έκαναν ό,τι περνούσε απ’ το χέρι τους προκειμένου να διοργανωθεί μια εξαιρετικά πετυχημένη εκδήλωση.

  Όμως ο ύπουλος δολοφόνος κορονοϊός έφερε τα πάνω κάτω στην ζωή μας, ανατρέποντας προγραμματισμούς, αποφάσεις, δράσεις της ζωής μας. Σε καιρούς χαλεπούς και καταλυτικούς, όπως οι δικοί μας και πιο συγκεκριμένα η σημερινή εποχή μας, που έχουμε δριμεία και εξουθενωτική αίσθηση πως το έδαφος υποχωρεί κάτω απ’ τα πόδια μας, που τα πάντα χαμηλώνουν, γκρεμίζονται και διαλύονται παγκοσμίως, αναβολές προγραμματισμένων εκδηλώσεων είναι το λιγότερο αρνητικό αποτέλεσμα. Θα την πραγματοποιήσουμε την εκδήλωση όταν και εφ’ όσον ο κορονοϊός, που ανεξαρτήτως ορθογραφίας το ίδιο αμείλικτος δολοφόνος είναι, το επιτρέψει.

  Μέλημά μας και φροντίδα μας τώρα να προσέξουμε όλοι και να προφυλάξουμε εαυτούς και αλλήλους, συμμορφούμενοι με τις υποδείξεις και τις αποφάσεις των ειδημόνων και των επαϊόντων. Και, πιστέψτε με, η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, που ανήκουμε και που τόσο αγαπάμε, θα επανέλθει σύντομα, με τις εκδηλώσεις της, τους διαγωνισμούς της, Λογοτεχνικούς και Μουσικούς, τις βραβεύσεις της, με την ίδια αν όχι μεγαλύτερη δυναμική, το ίδιο κέφι και την ίδια όρεξη.

  Αυτή η διάθεση μας οπλίζει ψυχικά ώστε με υπερηφάνεια και αποφασιστικότητα να συνεχίζουμε τη ζωή της ΕΝΩΣΗΣ, με όσες αντοχές διαθέτουμε, ώστε η παρουσία μας στο Δ.Σ. της να είναι επικυρωτική της πολύχρονης Ιστορίας της. Και οι επόμενοι που θα έρθουν σύντομα στη θέση μας, με τον δικό τους αυτογενή δυναμισμό, το πολύχρωμο κι ελπιδοφόρο σφρίγος τους, τη δική τους αξιοσύνη, θα ωθήσουν την ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ στο πεπρωμένο της, γράφοντας νέες επιτυχίες και επιδόσεις.

  Αθήνα, Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020

  Τελευταία άρθρα

  “Ακαδημία Ελληνισμού – Επιστροφή στις Ρίζες”

  Το Τμήμα «AHEPA HJ 25 Άγιος Ανδρέας» ξεκινά Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Φιλοξενίας Ελληνοπαίδων Εξωτερικού ηλικίας 15-18 ετών και Φιλελλήνων με την ονομασία «Ακαδημία...

  Νέα Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του Art η Γεωργία Παράσχου

  Το Art & Art Magazine και οι Επιστημονικοί Συνεργάτες του, καλωσορίζουν την νέα συνεργάτιδα Γεωργία Παράσχου στην Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων του περιοδικού...

  Ο Χρήστος Παπαδόπουλος παρουσιάζει τις μουσικές από το “Κόκκινο Ποτάμι”

  Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ένας από τους πιο δημοφιλείς δημιουργούς soundtracks, παρουσιάζει φέτος τις μουσικές μιας από τις πιο επιτυχημένες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης...
  14.2k Ακόλουθοι
  Ακολουθήστε

  Προτεινόμενα άρθρα

  Αφήστε ένα σχόλιο

  Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
  Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας