More

    Συνέντευξη του σπουδαίου Αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη

    Συνέντευξη στον Επιστημονικό Διευθυντή μας Dr. Ευστάθιο Αρβανίτη.

    1. Πώς βιώνει ένας σπουδαίος – δραστήριος μουσικός και μαέστρος την καλλιτεχνική του δράση και προσφορά σε ένα νησί και μακριά από την μεγάλη πόλη των Αθηνών;
      Το νησί της Κέρκυρας ήταν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μουσική τέχνη από τα ομηρικά ακόμα χρόνια έως βέβαια και τις μέρες μας. Η αγάπη των Κερκυραίων για τη μουσική είναι τόση που ισχύει η παροιμιώδης φράση που αναφέρει ότι ‘’τα παιδιά πρώτα μαθαίνουν τις νότες και μετά την αλφάβητο’’. Σε ένα τέτοιο καλλιτεχνικά περιβάλλον και σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος του τόπου μπορεί ένας μουσικός να εμπνευστεί, να δημιουργήσει και να προσφέρει στην κοινωνία και ιδιαίτερα στις νέες και τους νέους του νησιού.
    2. Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστές της Φιλαρμονικές της Κέρκυρας;
      Αυτό που κάνει ξεχωριστές της Φιλαρμονικές της Κέρκυρας είναι αφενός ο μεγάλος αριθμός των μουσικών της Μπάντας τους και μάλιστα όλων των ηλικιών και αφετέρου, η σε μεγάλο βαθμό άρτια και εύηχη παρουσία τους στις συναυλίες και στις δημόσιες εμφανίσεις. Αλλά και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό μουσικό χώρο κατέχουν υψηλή θέση. Η Μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παλαιά) ως η αρχαιότερη και ”Κορωνίδα” των Φιλαρμονικών της χώρας -αφού είναι η μοναδική που έχει αδιάκοπη πορεία από το 1840 έως σήμερα- αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί πρότυπο για αντίστοιχα σχήματα, ως προς την οργάνωση και την πλούσια δραστηριότητά της.
    3. Μίλησέ μας για την ιστορία και τις δράσεις της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας.
      Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας αποτελεί τον παλαιότερο μουσικοεκπαιδευτικό οργανισμό της χώρας, αφού ιδρύθηκε το 1840 με πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο. Ο αρχικός της σκοπός ήταν η δημιουργία μιας μουσικής ακαδημίας, παρόμοιας με εκείνες της γειτονικής Ιταλίας, η οποία θα προσέφερε στους Κερκυραίους μουσική εκπαίδευση, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, ηλικίας, φύλου και γενικής παιδείας. Στα 179 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας την καλλιτεχνική ηγεσία είχαν σημαντικές μορφές της ελληνικής μουσικής, ενώ πολλοί από τους μουσικούς της σταδιοδρόμησαν και σταδιοδρομούν ως συνθέτες, σολίστες, αρχιμουσικοί και μουσικοί ορχηστρών και στρατιωτικών και πολιτικών μουσικών σωμάτων. Η Μπάντα της Φιλαρμονικής που έως και σήμερα παραμένει το δημοφιλέστερο σχήμα της πρωτοεμφανίστηκε στις 11 Αυγούστου 1841 στη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος και είναι εκείνη που απέδωσε πρώτη τον Εθνικό μας Ύμνο το 1864 και παιάνισε κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 τον ‘’Ολυμπιακό Ύμνο’’. Τα πρότυπα της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας υιοθετήθηκαν κατά καιρούς από αντίστοιχα παρόμοια σχήματα εντός και εκτός Κερκύρας.
      Σήμερα, η ‘’Παλαιά’’ Φιλαρμονική είναι μια τεράστια οικογένεια που αριθμεί 430 μαθητές, 35 καθηγητές πνευστών, κρουστών και εγχόρδων οργάνων, πιάνου και θεωρητικών μαθημάτων. Η Μπάντα της, σε πλήρη παράταξη κατά τις ημέρες του Πάσχα ξεπερνά τον εντυπωσιακό αριθμό των 300 μουσικών, ενώ η Μπαντίνα της απαρτίζεται από 130 μουσικούς που φοιτούν στις προαναφερθείσες σχολές. Διαθέτει επίσης Συμφωνική Ορχήστρα, Μαθητικές Ορχήστρες πνευστών και εγχόρδων καθώς και πλήθος άλλων μουσικών τμημάτων και συνόλων όπως η Μπάντα Σχηματισμών και η παιδική χορωδία. Η Διοικητική Επιτροπή η οποία απαρτίζεται από εξέχοντα μέλη της κερκυραϊκής κοινωνίας φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με τους Αρχιμουσικούς. Πέραν του εκπαιδευτικού έργου οι δράσεις των σχημάτων της Φιλαρμονικής περιλαμβάνουν συνολικά 40 περίπου συναυλίες ετησίως, διοργάνωση σεμιναρίων και διαγωνισμών και βέβαια τις δημόσιες εμφανίσεις στις θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις όχι μόνο του νησιού, αλλά και του ευρύτερου ελλαδικού χώρου και αρκετές φορές του εξωτερικού. Τέλος, η αίθουσα εκδηλώσεων φιλοξενεί μαθητικές συναυλίες και άλλες μουσικές εκδηλώσεις και διαλέξεις, ενώ το Μουσείο Μουσικής (μοναδικό στη χώρα) δέχεται πλήθος επισκεπτών ετησίως.
    4. Ποια είναι τα όνειρα και οι στόχοι του Σπύρου Προσωπάρη;
      Οι στόχοι και τα όνειρά μου συνδέονται πάντα με τους νέους μουσικούς, για τους οποίους επιθυμώ την όλο και καλύτερη μουσική τους εκπαίδευση και καλλιέργεια. Η ευθύνη που νιώθω από τη θέση του Διευθυντή Σχολών και Αρχιμουσικού τους για τη σωστή τους καθοδήγηση είναι τεράστια, αφού πιστεύω ότι η μουσική ως μέσον μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στη ζωή τους, σε κοινωνικό επίπεδο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που φοιτούν στις Φιλαρμονικές δεν θα ακολουθήσουν επαγγελματικά τη μουσική. Βιώνοντας όμως την εμπειρία, έστω και για 4-5 χρόνια ως μέλη ενός μουσικού σχήματος (μπάντα, ορχήστρα, μουσικά σύνολα) το οποίο καλλιεργεί την πειθαρχία και το σεβασμό στην ομαδικότητα και σε συνδυασμό με την τριβή τους με υψηλού επιπέδου μουσικά έργα, το κέρδος είναι πως θα ανέβει το πνευματικό επίπεδο στη χώρα μας που τόσο έχουμε ανάγκη.

    5.Μία ευχή για το νέο συνδρομητικό μας περιοδικό Τέχνης και Πολιτισμού Art & Art Magazine που στόχο έχει να ταξιδέψει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και τού εξωτερικού.
    Αφού σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για την Κέρκυρα και την Παλαιά Φιλαρμονική, θα ήθελα να σας συγχαρώ και να ευχηθώ σε εσάς και τους συνεργάτες σας πολλές επιτυχίες, και για το περιοδικό να είναι καλοτάξιδο και να έχει απήχηση σε όλη την καλλιτεχνική οικογένεια της χώρας και άλλο τόσο σε διεθνές επίπεδο.

    Τελευταία άρθρα

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες “Γεώργιος Τσούκαλης”

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες "Γεώργιος Τσούκαλης" Ο διεθνούς φήμης Ιδιωτικός Ερευνητής κος...

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine.

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine. Αγαπητέ Νίκο,

    Μουσική Ημερίδα με σπουδαίους επιστήμονες πραγματοποιεί το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

    Μουσική Ημερίδα με σπουδαίους επιστήμονες πραγματοποιεί το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
    14,2k Ακόλουθοι
    Ακολουθήστε

    Προτεινόμενα άρθρα

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας