More

  Συνέντευξη του Άρχοντος ΜΑΪΣΤΟΡΟΣ της Μ.τ.Χ.Ε. Γρηγόρη Νταραβάνογλου

  Το αναγνωστικό κοινό του περιοδικού, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει έναν ξεχωριστό καλλιτέχνη, που υπηρετεί ένα ιδιαίτερο είδος μουσικής, την βυζαντινή ανατολική εκκλησιαστική μουσική. Τον Γρηγόρη Νταραβάνογλου.

  1. Κύριε Νταραβάνογλου, πώς θυμάστε τα παιδικά σας  χρόνια και πως αγαπήσατε την βυζαντινή μας μουσική;

  Κατάγομαι απ την Κωνσταντινούπολη, την  Πόλη των Πόλεων την πολυθρύλητη Βασιλεύουσα και οι παιδικές μου αναμνήσεις είναι βαθιά χαραγμένες στη μνήμη και στην ψυχή μου. Μια εποχή που το Ελληνικό στοιχείο άκμαζε και πρωτοπορούσε σε όλους τους τομείς, κοινωνικό και  καλλιτεχνικό. Αφορμή για την  επαφή μου με την Βυζαντινή μουσική υπήρξε η ενασχόληση του πατέρα μου, ο οποίος τύγχανε ιεροψάλτης και λάτρης της Β.Μ. Αξίζει να σημειώσω πως και ο παππούς μου ήταν δεξιοτέχνης του βιολιού της Πόλης με διεθνή καριέρα.

  • Ποια ήταν τα πρότυπά σας και πόσο στήριξαν τα όνειρά σας, τις προσδοκίες σας και την μουσική σας ανέλιξη;

  Αμέσως στο μυαλό μου έρχονται τρία ονόματα – πυλώνες του οικοδομήματος της μουσικής μας με ιδιαίτερη αξία και προσφορά. Δεν είναι άλλοι από τους Πρωτοψάλτες και Λαμπαδαρίους των Πατριαρχικών Αναλογιών, Βασίλειο Νικολαΐδη, Ελευθέριο Γεωργιάδη και Θρασύβουλο ΣτανΊτσα. Από ηλικίας οκτώ ετών έχω  χρηματίσει μαζί με τα ως άνω ιερά τέρατα και έχω εμποτιστεί με το ύφος της ψαλμωδίας  και την τάξη  του  Πατριαρχικού Ναού. Ακούσματα απροσπέλαστα κ με ένταση εντυπωμένα στα μουσική συνείδηση ενός μικρού Κανονάρχη. Καθένας από τους Πρωτοψάλτες  αυτούς είχε να προσδώσει κάτι το  ιδιαίτερα επιβλητικό τόσο στην εκτέλεση και την διδασκαλία των μαθημάτων, πάντα με κοινό παρονομαστή το λεγόμενο “Πατριαρχικό ύφος”.

  • Ποιες είναι οι σημερινές σας επαγγελματικές ενασχολήσεις;

  Είμαι Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς. Παράλληλα διδάσκω την Βυζαντινή μουσική σε ωδεία του λεκανοπεδίου. Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι έχουν περάσει απ τα χέρια μου πλείστοι μαθητές που σήμερα τους καμαρώνω τόσο ως Πρωτοψάλτες όσο και Λαμπαδαρίους σε διάφορους Ναούς της πρωτεύουσας αλλά και της επικράτειας. Επίσης τυγχάνω αοιδός παραδοσιακών ασμάτων που έχουν προβολή στα ακούσματα της  Κωνσταντινούπολης με δεκάδες εμφανίσεις και συναυλίες.

  • Πρόσφατα συμμετείχατε ως Μέλος της Κριτικής Επιτροπής στον Β΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς που διοργάνωσε το περιοδικό μας, σε μία νεοσύστατη κατηγορία, αυτή της βυζαντινής μουσικής. Ποιες οι εντυπώσεις σας από αυτή τη διοργάνωση και ποια η γεύση που σας έμεινε από το Art & Art Festival, αφού συγκαταλεγήκατε για να βραβευθείτε μεταξύ σπουδαίων προσωπικοτήτων της Τέχνης και του Πολιτισμού;

  Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω ευχάριστη έκπληξη την τελευταία πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του Art & Art Festival. Συμπεριελήφθη η ενότητα διαγωνισμού ρεπερτορίου Βυζαντινής Μουσικής με πάρα πολλές υποψηφιότητες απ όλη την Ελλάδα. Το σπουδαίο – και θέλω να το υπογραμμίσω – ήταν το επίπεδο των διαγωνιζομένων και το αυξημένης δυσκολίας  ρεπερτόριο που είχαν επιλέξει οι διαγωνιζόμενοι. Είχα την τιμή στον τομέα της Βυζαντινής μουσικής να προεδρεύσω της επιτροπής ανάμεσα σε ειδήμονες και  καταξιωμένους δασκάλους. Η  προσωπική  μου βράβευση  κατά το πέρας του Festival στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά, υπήρξε συγκινητική στιγμή και συμπυκνώνεται στο  βιβλικό : “ψαλλώ τω Θεώ  μου έως υπάρχω”.

  • Τι όνειρα και τι στόχους έχει ο Γρηγόρης Νταραβάνογλου και ποια ευχή θα έδινε στο Art & Art Magazine, μιας που αποτελείτε και επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού;

  Μιλώντας για όνειρά και στόχους θα σας έλεγα με σαφήνεια πως είναι η διάδοση της Βυζαντινής μουσικής τέχνης στη νέα γενιά με σωστή εκφορά του μέλους και σοβαρή εκτέλεση των μαθημάτων. Ό,τι έχω ακούσει, διδαχθεί να το μεταλαμπαδευτεί στους σπουδαστές της Β. Μ. Άλλωστε, όταν μιλάμε για συνέχιση της παράδοσης εννοούμε την κυριολεκτική γλωσσολογική σημασία της λέξης :παραδίδω σε κάποιον κάτι. Και αυτό το κάτι είναι ο πλούτος της σωστής εκτέλεσης των μαθημάτων ,το χρώμα των ήχων μέσα απ τα γένη της μουσικής μας.

  Φυσικά, εύχομαι και ελπίζω  το πρωτοπόρο Art & Art Magazine να συνεχίσει να στηρίζει την Τέχνη και του νέους, να καταστεί φάρος στα μουσικά δρώμενα της χώρας, αλλά και γιατί όχι, με τη βοήθεια του διαδικτύου –  σημείο αναφοράς των απανταχού φιλόμουσων. Τέλος, θα ήταν παράληψη να μην αναφερθώ στην ψυχή όλου του εγχειρήματος. Στον φίλο και άξιο μουσικό, πρωτεργάτη, εμπνευστή, εκδότη του Art & Art Magazine και πρόεδρο του Φεστιβάλ κ. Νικόλαο Αμοργιανό. Να του καταθέσω την εκτίμηση μου και να του προσφέρω με χαρά την αμέριστη βοήθειά μου στην αξιολογότατη αυτή προσπάθεια που έχει ξεκινήσει.

  Τελευταία άρθρα

  Ο σπουδαίος ζωγράφος Θεόδωρος Γκόλας – Γράφει ο Γιώργος Τσούκαλης

  Ο σπουδαίος ζωγράφος Θεόδωρος Γκόλας - Γράφει ο Γιώργος Τσούκαλης Θόδωρος Γκόλας - Σπουδαίος...

  Η Αστυνομικός & Ζωγράφος Μαρία Παπαδοπούλου μας εκπλήσσει ακόμα μία φορά.

  Μαρία Παπαδοπούλου Για άλλη μια φορά η ζωγράφος αστυνομικός Μαρία Παπαδοπούλου μας...

  Συνέντευξη του Εικαστικού Λευτέρη Κλουβάτου – Επιμέλεια: Α.Πατσουράκη

  Συνέντευξη του Εικαστικού Λευτέρη Κλουβάτου - Επιμέλεια: Α.Πατσουράκη Ο Λευτέρης Κλουβάτος γεννήθηκε στην Αθήνα...

  “Ο ερχομός του Covid” – Γράφει η Ψυχολόγος Έλλη Στασινή

  "Ο ερχομός του Covid" - Γράφει η Ψυχολόγος Έλλη Στασινή Έλλη Στασινή Ο...
  14.2k Ακόλουθοι
  Ακολουθήστε

  Προτεινόμενα άρθρα

  Αφήστε ένα σχόλιο

  Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
  Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας