Αγαπητέ κ. Παύλου σας ευχαριστούμε για αυτή την συνέντευξη στο περιοδικό Τέχνης και Πολιτισμού Art & Art Magazine.
- Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείτε με την σύνθεση, το τραγούδι και γενικά με αυτή την μεγάλη σας αγάπη που λέγεται μουσική;
Η μουσική υπήρχε στη ζωή μου από πολύ μικρή ηλικία. Ο πατέρας μου αν και όχι επαγγελματίας μουσικός, με την ταξιδιάρικη φωνή του και την κιθάρα του, ήταν η αιτία να ασχοληθώ με αυτήν. Στην πορεία κατάλαβα ότι μέσα από αυτήν και το τραγούδι, μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματά μου. Αφού ολοκλήρωσα τις μουσικές μου σπουδές, εργάστηκα σε ωδείο ως δάσκαλος κιθάρας και ξεκίνησα δειλά δειλά να ασχολούμαι και με τη σύνθεση. Στη συνέχεια διαπίστωσα, ότι ήταν για μένα τρόπος ζωής.
- Τι όνειρα και προσδοκίες έχει ο Ιορδάνης Παύλου;
Δεν κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια και όνειρα, γενικότερα στη ζωή μου, ούτε έχω μεγάλες προσδοκίες. Είμαι άνθρωπος που πιστεύει πως ό,τι αξίζουμε θα μας έρθει και ό,τι προσφέρουμε μας επιστρέφεται. Θέλω η κάθε μέρα που έρχεται να είναι δημιουργική και αυτό που δημιουργώ, αξιοπρεπή στο χώρο μας.
- Ποια ήταν και είναι τα μουσικά σας πρότυπα και τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική στη σημερινή εποχή;
Ήταν και είναι ο Αντώνης Βαρδής. Ο τρόπος της σύνθεσης και της ερμηνείας του ήταν για μένα καθοριστικός, ώστε να ασχοληθώ και με τη σύνθεση εκτός του τραγουδιού.
Η μουσική είναι τρόπος έκφρασης, δεν έχει όρια. Είναι ένας τρόπος να εξωτερικεύεις τα συναισθήματά σου. Πιστεύω πως οι νέοι θα πρέπει να μην εγκαταλείπουν αυτό που αγαπούν, ακόμη και αν αυτό δεν τους καλύπτει βιοποριστικά.
- Με ποιους καλλιτέχνες θα θέλατε να συνεργαστείτε πολύ, που φαντάζεστε ότι θα είχατε να αποκομίσετε μουσικά οφέλη και εμπειρίες;
Είχα και έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες, όπως ο Τ. Βοσκόπουλος, ο Γ. Πλούταρχος, ο Ν. Οικονομόπουλος, η Π. Ζήνα, ο Γ. Γιαννιάς, ο Κ. Καραφώτης, η Κ. Γαρμπή, ο Σ. Γονίδης, η Κ. Στανίση, ο Α. Διονυσίου, ο Χ. Μενιδιάτης, ο Λ. Πανταζής, ο Π. Κιάμος, ο Η. Βρεττός και πολλοί άλλοι.
Καθένας από αυτούς έχει κάτι διαφορετικό, το οποίο λαμβάνω είτε μέσα από την ερμηνεία των τραγουδιών είτε μέσα από τον τρόπο σκέψης και προσέγγισης αυτών.
Σαφώς όμως, υπάρχουν πολλοί ακόμη καλλιτέχνες, οι οποίοι θα ήθελα να ερμηνεύσουν τραγούδια μου.
Είχα επίσης, τη χαρά να γνωρίσω τον μεγάλο συνθέτη Γιάννη Σπανό, ο οποίος μου εμπιστεύτηκε, να ερμηνεύσω, στην πρώτη μου δισκογραφική απόπειρα, τέσσερα από τα τραγούδια του, σε στίχους του Μιχάλη Αβατάγγελου, εκ των οποίων ένα από αυτά τραγούδησα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η συνεργασία μου μαζί του, ήταν εμπειρία ζωής.
- Ο Ιορδάνης Παύλου ως άνθρωπος, είναι τόσο ευαίσθητος όπως και τα τραγούδια του, που πηγάζουν τόσα πολλά και ποικίλα συναισθήματα;
Ναι, θα μπορούσες να με χαρακτηρίσεις και συναισθηματικό. Γενικότερα εκφράζω και τη χαρά, αλλά και τη λύπη μου και αυτό φαίνεται στη μουσική μου.
- Πόσο «ψηλά» θα θέλατε να φτάσετε και τι είναι αυτό που θα σας προσέδιδε μία καλλιτεχνική πληρότητα επαγγελματικά και προσωπικά;
Δεν ξέρω αν το “ψηλά” έχει όρια. Αυτό που πραγματικά θέλω, είναι να έχω αξιοπρεπή πορεία στο χρόνο αλλά αυτό που πιστεύω πως θα μου αποφέρει πληρότητα τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά είναι η διαχρονική αξία των τραγουδιών μου.
- Αφού σας ευχαριστήσουμε πολύ για αυτή την εκ βαθέων συνέντευξη, θα θέλαμε μία ευχή για το αναγνωστικό μας κοινό, αλλά και για τους νέους μας, για αυτή την προσπάθεια του νέου πανελληνίου συνδρομητικού μας Art & Art Magazine, έτσι ώστε μέσα από την ξεχωριστή ποιοτική μας έκδοση και θεματολογία, να αγαπηθεί το περιοδικό μας από τους φιλότεχνους και όχι μόνο.
Πραγματικά το έργο και η προσπάθειά σας να κρατήσετε ζωντανή τη μουσική και όχι μόνο, είναι αξιόλογο. Εύχομαι κ. Αμοργιανέ, το Art & Art Magazine, να συνεχίσει να υπάρχει, τόσο δημιουργικό, προσφέροντας σε όλους μας ποιοτική ανάγνωση. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη συνέντευξη αυτή.