More

  Άρθρο της Κυριακής Μπουρδάκου

   Τάμπλετ ή κιθάρα;

  Στις μέρες μας, η τεχνολογία προσφέρει παιχνίδια και χόμπι για παιδιά και εφήβους που είναι όλο και πιο πολύπλοκα και ελκυστικά. Τα βιντεοπαιχνίδια και τα τάμπλετ  φαίνεται να παρέχουν πολύ πιο περίπλοκα ερεθίσματα για τα παιδιά, που μπορούν να συμβάλουν καλύτερα στην πνευματική και γνωστική τους ανάπτυξη. Πολλοί  γονείς  φαίνεται να το πιστεύουν, ανακουφισμένοι επίσης από το γεγονός ότι, χάρη σε αυτές τις συσκευές, τα παιδιά τους καταλήγουν να είναι ήσυχα για ώρες στο σπίτι.

  Τον Ιούνιο του 2018 , ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνώρισε επισήμως τον εθισμό των παιδιών στα βιντεοπαιχνίδια ως διαταραχή.

  Ενώ γενικά η χρήση του ίντερνετ στις ηλικίες 10 με 12 ετών φτάνει το 90%.

  Δεν δαιμονοποιούμε τη νέα τεχνολογία ούτε θα υπήρχε λόγος να στοχοποιήσουμε το νέο μέσο επικοινωνίας που έτσι κι αλλιώς ανήκει στις νέες γενιές αν αυτό δεν συνδεόταν τόσο με τον εθισμό όσο και με τις επιπτώσεις στα μικρά παιδιά στο δρόμο προς την κοινωνικοποίησή τους. Ξόδεμα χρόνου κυρίως τις νυχτερινές ώρες για παιχνίδια στην οθόνη, απομόνωση, «κλείσιμο» στον εαυτό τους, ζωή χωρίς πραγματικούς φίλους, ελάχιστη επικοινωνία με την οικογένεια, ακόμη και περίεργες φοβίες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που περιγράφουν τη σημερινή εικόνα των μικρών παιδιών και εφήβων.

  Ως η εναλλακτική που θα νικήσει τον εθισμό, η άλλη πρόταση θα πρέπει να περιέχει ψυχαγωγία και διασκέδαση, αλλά και τελικά ασφάλεια.

  Δεν θα ήταν προτιμότερο να βάλουμε στα χέρια των παιδιών  ένα  μουσικό όργανο που, σύμφωνα με τους ειδικούς, προσφέρει καλύτερα ερεθίσματα για την εκπαίδευση των παιδιών;

  Είναι πολύ εύκολο να παρατηρήσει κάποιος πόσο πολύ αγαπούν τα παιδιά τη μουσική. Αγαπούν να τραγουδούν και να χορεύουν, να δημιουργούν  μόνα τους τραγούδια και να χτυπούν παλαμάκια με το ρυθμό της μουσικής. Αισθάνονται το συναίσθημα της μουσικής αλλά και ενθουσιάζονται με το άκουσμα των μουσικών οργάνων.

  Κάθε παιδί είναι  προικισμένο με μουσικές δυνατότητες, οι οποίες πρέπει να ενεργοποιηθούν  μέσα από την ενασχόλησή του με τη μουσική. Οι μουσικές ικανότητες των παιδιών χρειάζονται  ερεθίσματα αλλά και ενθάρρυνση. Τα παιδιά έχουν  ανάγκη από απλές βασικές μουσικές ευκαιρίες.

  Ο σοφός Πλάτων είχε πει ότι η μουσική είναι η ψυχή του σύμπαντος και δίνει φτερά στο νου. Πολλούς αιώνες αργότερα το δεύτερο έμελλε να επιβεβαιωθεί με πολλούς τρόπους, καθώς η επιστήμη έχει ερευνήσει την επίδραση της μουσικής όχι μόνο στην ανθρώπινη διάθεση, αλλά και στη διεύρυνση των νοητικών δυνατοτήτων

  Σύμφωνα με μια έρευνα που βασίζεται στον ρόλο της μουσικής στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, η μουσική έχει θετική επίδραση στις κινητικές, γλωσσικές, κοινωνικές, γνωστικές και ακαδημαϊκές ικανότητες των παιδιών.

  Ο Ισπανός νευροψυχολόγος Alvaro Bilbao στο βιβλίο του “Εξηγώντας στους  γονείς  τον εγκέφαλο των παιδιών”,  εξηγεί πώς οι ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα τάμπλετ  και τα smartphones, δεν είναι σε καμία περίπτωση το καλύτερο δώρο να κάνουν σε ένα παιδί. Υποστηρίζει δε,  ότι είναι καλύτερο για το παιδί  να μάθει να χρησιμοποιεί ένα μουσικό όργανο, διότι αυξάνει την ικανότητά του να σκέφτεται και να συγκεντρώνεται. Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν και να κάνουν τις σωστές επιλογές, γιατί «χωρίς τους γονείς, το πνευματικό δυναμικό του παιδιού δεν αναπτύσσεται», λέει ο Μπιλμπάο.

  Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychiatry Molecular υποστηρίζει ότι το 50% των νοημοσύνης και των γνωστικών ικανοτήτων καθορίζονται από τα γονίδια και το υπόλοιπο 50% εξαρτάται από τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε ως παιδιά, γεγονός που αποδίδει μεγάλη ευθύνη στους γονείς.

  Ο Μπιλμπάο διευκρινίζει την ιδέα με ένα παράδειγμα: “Ένα παιδί μπορεί να έχει γενετική δυνατότητα να φτάσει το 1,90 σε ύψος, αλλά αν οι γονείς δεν το τρέφουν σωστά, δεν θα είναι ποτέ σε θέση να το κάνει. Με τον ίδιο τρόπο,  η  διανοητική του «διατροφή» είναι σημαντική καθώς και τα ερεθίσματα που λαμβάνει τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής του είναι αποφασιστικά για την πνευματική του συγκρότηση και ανάπτυξη. Οι εξωτερικές και ομαδικές δραστηριότητες, καθώς και τα μαθήματα μουσικής, πρέπει να ενθαρρύνονται  περισσότερο.”

  Σύμφωνα με άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science, η μελέτη της μουσικής συσχετίζεται θετικά με την ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων.

  Όταν το παιδί είναι στη φάση της διαμόρφωσης της προσωπικότητάς του, είναι σημαντικό οι γονείς να το καθοδηγήσουν με τον πιο σωστό τρόπο. Τα παιδιά δε θα είχαν για παρέα τους τις οθόνες αν δεν τις είχαμε προσφέρει εμείς. Ας αλλάξουμε αυτό που προσφέρουμε στα παιδιά. Ας βάλουμε στόχο να αγαπήσουν τα παιδιά τη μουσική. Να ζουν με μουσική. Να μελετούν μουσική. Να αφιερώνουν χρόνο για να την ακούσουν, να την κατανοήσουν, να την μάθουν και γιατί όχι να την δημιουργήσουν. Γιατί άραγε φανταζόμαστε το μέλλον το ρομποτικό και απρόσωπο; Κι όχι μελωδικό κι επικοινωνιακό; Φτιάχνουμε αυτό που φανταζόμαστε. Ας ονειρευτούμε κοσμοσυρροή έξω από καταστήματα μουσικών οργάνων και όχι στα πολυκαταστήματα για το νέο μοντέλο του κινητού ή του τάμπλετ.

  Τι καλύτερο έχουμε να κάνουμε την ώρα που τα παιδιά εθίζονται πάνω από μια οθόνη, από το να φτιάξουμε ένα υπέροχο μέλλον; Και γιατί όχι; Να πιστέψουμε ότι το μέλλον είναι η μουσική.

  Κυριακή Μπουρδάκου

  Μουσικός Οικονομολόγος

  Τελευταία άρθρα

  Ο σπουδαίος ζωγράφος Θεόδωρος Γκόλας – Γράφει ο Γιώργος Τσούκαλης

  Ο σπουδαίος ζωγράφος Θεόδωρος Γκόλας - Γράφει ο Γιώργος Τσούκαλης Θόδωρος Γκόλας - Σπουδαίος...

  Η Αστυνομικός & Ζωγράφος Μαρία Παπαδοπούλου μας εκπλήσσει ακόμα μία φορά.

  Μαρία Παπαδοπούλου Για άλλη μια φορά η ζωγράφος αστυνομικός Μαρία Παπαδοπούλου μας...

  Συνέντευξη του Εικαστικού Λευτέρη Κλουβάτου – Επιμέλεια: Α.Πατσουράκη

  Συνέντευξη του Εικαστικού Λευτέρη Κλουβάτου - Επιμέλεια: Α.Πατσουράκη Ο Λευτέρης Κλουβάτος γεννήθηκε στην Αθήνα...

  “Ο ερχομός του Covid” – Γράφει η Ψυχολόγος Έλλη Στασινή

  "Ο ερχομός του Covid" - Γράφει η Ψυχολόγος Έλλη Στασινή Έλλη Στασινή Ο...
  14.2k Ακόλουθοι
  Ακολουθήστε

  Προτεινόμενα άρθρα

  Αφήστε ένα σχόλιο

  Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
  Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας