More

    Συνέντευξη Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

    ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ – ΑΡΒΕΛΕΡ

    Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ μιλά στην Επιστημονική Συνεργάτιδα του Art & Art Magazine ΘΩΜΗ ΠΑΛΗΟΥ,  Δημοσιογράφο του Star Κεντρικής Ελλάδος.

    Θώμη Παληού και Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

    Καλή ευτυχία στους νέους ήταν η τελευταία φράση στη συνομιλία που είχα την τύχη να έχω με την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Δύο μόνο λέξεις αισιοδοξίας η σημασία των οποίων τονίζεται και αποκτούν βαθύτερο νόημα όταν προφέρονται από μια γυναίκα που ο λόγος της σε κάθε διάλεξη αφήνει τεράστιες δόσεις σοφίας.

    Από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες, η διάσημη Ελληνίδα  Βυζαντινολόγος, Ιστορικός,  παρά τα 93της χρόνια ταξιδεύει από τη Γαλλία όπου διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα κάθε φορά που κρίνει ότι η παρουσία της ενισχύει τον ρόλο και τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών στο οποίο προεδρεύει για τρεις δεκαετίες.

    Αυτή τη φορά ήρθε για να τιμήσει τη μνήμη του “Takis” σε μια έκθεση- ημερίδα δύο περίπου μήνες μετά τον θάνατό του. Το 2000 ο διάσημος στο εξωτερικό Έλληνας γλύπτης είχε δωρίσει στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών το μεγαλύτερο γλυπτό που λειτουργεί με φωτοβολταϊκή ενέργεια.

     Ευφυέστατη, με απίστευτο δυναμισμό  και χιούμορ ξέρει τι θέλει να πει και κατευθύνει  τη συζήτηση  στα ουσιώδη.

    Αναγνωρισμένος μόνο στο κοινό του εξωτερικού  λέει για τον “Takis” και από τους συναδέλφους του. Στο εξωτερικό βλέπεις έργα του στην Ελλάδα όχι.

    Παίζει ρόλο η παιδεία σ’ αυτό; 

    Η παιδεία στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει με την τέχνη. Εγώ διατείνομαι ότι η πραγματική παιδεία πρέπει να μαθαίνει στα παιδιά :

    -Τη γλώσσα τους τη μητρική τέλεια, γιατί έτσι ξέρουν και την ιστορία του τόπου. Δηλαδή όταν λες το νεκροταφείο κοιμητήριο καταλαβαίνεις αμέσως ότι έχουμε περάσει στον Χριστιανισμό. Κοιμητήριο σημαίνει ότι κοιμάσαι και ανασταίνεσαι. Η Ανάσταση δηλώνει Χριστιανισμό. Το αμαρτία τι σημαίνει… Στα αρχαία σήμαινε να αστοχήσει κάποιος με το τόξο από έναν στόχο, όμως με τη Χριστιανοσύνη  ο μόνος στόχος είναι η σωτηρία της ψυχής.

    – Να μαθαίνεις στα παιδιά μια ξένη γλώσσα για να ξέρουν ότι ο διπλανός τους έχει περάσει από τις ίδιες αγωνίες, ονομάτισε τα ίδια πράγματα που ονομάζεις κι εσύ, άρα με τον τρόπο αυτό θα σέβονται την κουλτούρα του άλλου.

    – Να μαθαίνουν την επιστημονική γλώσσα. Στον χρόνο που ζούμε χωρίς επιστήμη δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Είμαστε όλοι καταναλωτές επιστήμης χωρίς να ξέρουμε την επιστήμη. Βλέπουμε αυτό το μικρόφωνο εδώ μπροστά αλλά δεν ξέρουμε τίποτα περισσότερα για το πως λειτουργεί.

    – Να μαθαίνουν την καλλιτεχνική γλώσσα για να μπορέσουν να έχουν συγκίνηση εσωτερική και να βλέπουν τον κόσμο καλύτερο απ’ αυτόν που είναι, η όπως θα ήθελαν να είναι.

    Και βέβαια να δέχονται το σώμα τους όπως είναι και να μην ντρέπονται γι’ αυτό.

    Ελληνίδα του Εξωτερικού για δεκαετίες…  Θεωρείται πληγή για τη χώρα το Brain Drain;

    Θεωρώ ότι χάρη σ’ αυτούς τους νέους η Ελλάδα είναι Οικουμενική. Αυτοί πετυχαίνουν έξω και όταν ξέρουν εκεί που είναι ότι είναι Έλληνες, τότε γίνεται γνωστό ότι η Ελλάδα βγάζει τέτοιους ανθρώπους. Η οικουμενικότητα λοιπόν της χώρας διατηρείται χάρη σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Κι εγώ είμαι μία μετανάστης. Και ζω μόνιμα στο εξωτερικό, κι εκεί σταδιοδρόμησα και διατείνομαι ότι εάν είχα πάρει δημόσιο χρήμα απ’ την Ελλάδα δεν θα μ’ αγαπούσε κανείς. Δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ.

    Προσφυγικό- Μεταναστευτικό. Υπάρχει λύση; Μπορεί να γίνει με ορθό τρόπο η διαχείριση του προβλήματος;

    Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι οικονομικό, αυτό θα διορθωθεί. Το πρόβλημα είναι δημογραφικό. Τους ξένους που έρχονται εδώ αν καταφέρουμε να τους ενσωματώσουμε στην καλλιέργεια την ελληνική, να τους μάθουμε τη γλώσσα, την κουλτούρα την ελληνική τότε θα έχουμε  κάνει νέους Έλληνες. Άλλωστε η Ελλάδα τι είναι σήμερα; Οι αρχαίοι μόνο είμαστε; Γράφει ο Ελύτης.. Η χώρα μου είναι τοιχογραφία με πολλές επιστρώσεις. Βλαχική, Αρβανική , Σλαβική , Φραγκική, Τουρκική. Οι Βυζαντινοί  όταν δειχτήκανε  τους Σλάβους τι κάνανε; Τους μάθανε τη γλώσσα, τους εκχριστιάνισαν και τους ενσωμάτωσαν στη διοίκηση τη Βυζαντινή. Η ενσωμάτωση είναι να τους κάνεις νεοέλληνες, όπως έχεις κάνει τους άλλους.

    Πολιτική ερώτηση δεν θέλετε το ξεκαθαρίσατε πιο πριν ωστόσο θέλω την εκτίμησή σας για την πορεία αυτού του τόπου.

    Τα τελευταία 10 χρόνια δεν είναι ίδια. Υπάρχει το χθες, υπάρχει και το σήμερα. Θεωρώ ότι το σήμερα ξεκίνησε καλύτερα από το χθες.

    Τι συμβουλεύεται τους νέους σήμερα;

    Να έχουν τα πόδια στη γη και τα μάτια στον ουρανό.

    Τους γονείς;

    Να εύχονται στα παιδιά τους όχι καλή επιτυχία αλλά καλή ευτυχία!

    Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην Δημοσιογράφο Θώμη Παληού, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Art & Art Magazine, ενώ προβλήθηκε στο Δελτίο Ειδήσεων του Star Κεντρικής Ελλάδος από την ίδια.

    Τελευταία άρθρα

    Ρεσιτάλ Πιάνου από τον σπουδαίο νεαρό Πιανίστα Δημήτρη Παπακυριαζή

    Ρεσιτάλ Πιάνου από τον σπουδαίο νεαρό Πιανίστα Δημήτρη Παπακυριαζή

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Μεγάλη επιτυχία η Μουσική Ημερίδα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες “Γεώργιος Τσούκαλης”

    Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς: Υποτροφίες "Γεώργιος Τσούκαλης" Ο διεθνούς φήμης Ιδιωτικός Ερευνητής κος...

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine.

    Γιώργος Νταλάρας για Νίκο Αμοργιανό και Art & Art Magazine. Αγαπητέ Νίκο,
    14,2k Ακόλουθοι
    Ακολουθήστε

    Προτεινόμενα άρθρα

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας