More

  Συνέντευξη Παναγιώτη Λάλεζα

  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΛΕΖΑ

  1. Κύριε Λάλεζα, παρόλο το νεαρό της ηλικίας σας, έχετε μία μακρά πορεία  στην παραδοσιακή μουσική και στο τραγούδι.  Μιλήστε μας λίγο για εσάς.

  Απ. Πριν πω για μένα θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσφατη βράβευση μου και για την εμπιστοσύνη σας στο να έχω την ευθύνη για τα θέματα που αφορούν την παραδοσιακή μουσική στο σοβαρό και έγκυρο τούτο περιοδικό. Θέλω να σας συγχαρώ για το έργο σας στην εκπαίδευση και για το τάλαντο, το δώρο Θεού, τη φωνή σας.

  Πράγματι, στα 45 μου σήμερα καμαρώνω για αυτό το μακρύ ταξίδι μου, το μουσικό. Τραγουδώ από 9 ετών στη δισκογραφία και από τα 12 μου σε πανηγύρια και γλέντια, πρώτα στην Κορινθία και μετέπειτα στο Μωριά και στη Ρούμελη. Πέρασα από όλα τα στάδια, δηλαδή πανηγύρι και γάμο με  παραστάσεις  χορευτικών όπου τραγουδούσα και έπαιζα λαούτο. Τραγούδησα για ομογενείς σε 20 κράτη. Τραγούδησα και στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών, όπου με κάλεσε ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Νταλάρας και η Εστουδιαντίνα. Τραγούδησα στην Επίδαυρο με τη Δόμνα Σαμίου. Έχω 40 δίσκους και άλλες τόσες συμμετοχές. Διδάσκω παραδοσιακή μουσική και τραγούδι 15 χρόνια, ξεκινώντας από το ΤΕΙ Ηπείρου, μετά από πρόταση και σύσταση του δασκάλου μου Χρήστου Ζώτου. Στα χρόνια που ακολούθησαν δίδαξα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στο σχολείο του Σίμωνος Καρά, στο Berklee College, ύστερα από πρόσκληση, σεμινάριο παραδοσιακής μουσικής. Επίσης, συνεργαστηκα με Λύκεια Ελληνίδων και άλλους πολιτιστικούς φορείς. Τέλος, συμμετείχα σε 100αδες εκπομπές από την ώρα που ξεκίνησα μέχρι σήμερα. Συνεργάστηκα με σπουδαίους μουσικούς και τραγουδιστές, όπως ο Γιώργος Κόρος, ο Γιάννης Βασιλόπουλος, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Νίκος Σαραγούδας, ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Γρηγόρης Καψάλης.

  2. Είχατε ερεθίσματα όσο αφορά την  παράδοσή μας από την οικογένεια και ποια τα πρότυπά σας;

  Απ. Ο πατέρας μου ήταν ο πρώτος μου δάσκαλος, βιωματικός τραγουδιστής, καλλίφωνος και σε αυτόν οφείλω τα πάντα. Μου έδωσε γερές βάσεις να πορευτώ. Ο Παπασιδέρης ήταν για μένα πρότυπο τραγουδιστή. Η ευστροφία του, η έκταση της φωνής του, το ρωμαλέο ύφος του που ταιριάζει απόλυτα στα κλέφτικα και ηρωικά τραγούδια. Ενώ, ο Κώστας Ρούκουνας, και αυτός αγαπημένος μου, με μύησε μέσα από τους δίσκους του, στον αμανέ και στα τραγούδια που έρχονται από τη θάλασσα. Αυτό που με συγκινεί περισσότερο από όλα όμως είναι η ίδια η σύνθεση, το τραγούδι δηλαδή, που έφτασε στις μέρες μας με την πιο γλυκιά και καθαρή φωνή, τη φωνή του ίδιου του λαού.

  Έτσι κι εγώ σήμερα θέλω να τραγουδώ όπως όταν ήμουν παιδί, αφαιρετικά, σαν παιδάκι, για να αναδειχθεί το καλλίγραμο σώμα του τραγουδιού και όχι ο χρυσός χιτώνας ή η βαριά μεταλλική πανοπλία.

  3. Τι στόχους έχετε για το μέλλον και μέχρι που θέλει να φτάσει ο Παναγιώτης Λάλεζας;

  Απ. Αν και εφόσον έχω υγεία, θα με κάλυπτε να ξαναζήσω αυτά που έζησα και να προσθέσω ακόμα κάποιους δίσκους με ατόφια μωραϊτικα και αρβανίτικα τραγούδια από το αρχείο του πατέρα μου, καθώς και μια μέθοδο δημοτικού τραγουδιού και λαούτου πάνω στις κλειστές θέσεις του δασκάλου μου Χρήστου Ζώτου, μιας και η παράδοση συνεχίζεται.

  4. Πρόσφατα, σας βράβευσε το περιοδικό μας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Πώς νιώσατε και τι συμβουλεύετε τα νέα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη μουσική και το τραγούδι –  και μία ευχή που θα θέλατε να  δώσετε ;

  Απ. Μεγάλη μου τιμή ήταν η απόφαση σας να με βραβεύσετε και να αναγνωρίσετε την πολύχρονη πορεία μου στο τραγούδι. Θέλω να συμβουλέψω τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την παραδοσιακή μας μουσική ειδικά, γιατί για αυτή μπορώ να συμβουλέψω, πως η αλήθεια βρίσκεται στους τελευταίους μαστόρους, βιωματικούς πρακτικούς οργανοπαίχτες και τραγουδιστές. Αυτούς να έχουν ως δασκάλους παράλληλα με τις σπουδές τους. Θέλω να ευχηθώ στα νέα παιδιά να μη σβήσει ποτέ το μεράκι και η πρώτη αγάπη τους για το τραγούδι μέχρι το τέλος της πορείας τους, να μη γίνει ρουτίνα, και να παραδώσουν και αυτοί, όπως και εμείς.

  Τελευταία άρθρα

  Καλό ταξίδι στον σπουδαίο ρεμπέτη καλλιτέχνη Αγάθωνα

  Καλό ταξίδι στον σπουδαίο ρεμπέτη καλλιτέχνη Αγάθωνα Ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης Αγάθων Ιακωβίδης...

  Η Μήδεια επανέρχεται!

  Η ΜΗΔΕΙΑ ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΕΩΡΓΑΛΑ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ Ένα χρόνο μετά την πρώτη της παρουσίαση, η ΜΗΔΕΙΑ...

  “Λυσιστράτη”: Κατάμεστο το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

  Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το βράδυ της Παρασκευής, βρέθηκε πολύς κόσμος του θεάτρου και παρακολούθησε την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου "Λυσιστράτη",...

  Γιώργος Τσούκαλης: “Γιατί έγινα Γενικός Διευθυντής στο Art & Art Magazine”

  Γιώργος Τσούκαλης: "Γιατί έγινα Γενικός Διευθυντής στο Art & Art Magazine". Πολλοί εξ υμών φαντάζομαι ότι θα έχετε αναρωτηθεί για...
  14.2k Ακόλουθοι
  Ακολουθήστε

  Προτεινόμενα άρθρα

  Αφήστε ένα σχόλιο

  Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας
  Παρακαλώ προσθέστε εδώ το όνομά σας